Twentieth Century Greek Sculpture, ομαδική έκθεση από την P gallery | sculpture

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.

H P gallery | sculpture ξεκινάει την νέα καλλιτεχνική χρονιά με την ομαδική έκθεση Twentieth Century Greek Sculpture, στην οποία συμμετέχουν ο Κώστας Κουλεντιανός, ο Κλέαρχος Λουκόπουλος, ο Μέμος Μακρής και ο Φιλόλαος (Τλούπας). Τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες γεννημένοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου  η καριέρα τους αναπτύχθηκε στη μεταπολεμική περιόδο. Είναι γλύπτες επηρεασμένοι από την αρχαία ελληνική γλυπτική και παράδοση και αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο  τον ελληνικό μοντερνισμό.

Who is Who

Ο Κώστας Κουλεντιανός (1918–1995) σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι, έχει μια μοντερνιστική παράδοση, αλλά μετά το 1954  ξεκίνησε μια νέα προσέγγιση στο έργο του, διαμορφώνοντας γλυπτά με μεταλλικά φύλλα. Μέσα από τον συνδυασμό της παράστασης και της αφαίρεσης, τα γλυπτά αυτά μαρτυρούν την ανησυχία του καλλιτέχνη για τη δημιουργία ενός γλυπτού ισχυρού, απλού και άμεσου. Η νέα αυτή προσέγγιση προανήγγειλε μια σταδιακή ανάπτυξη προς την αφαίρεση και τις γεωμετρικές δομές.

Ο Κλέαρχος Λουκόπουλος (1906-1995) σε μικρή ηλικία ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και σπούδασε γλυπτική. Εμπνευσμένος από την προ-κλασική αρχαία ελληνική γλυπτική και τα ρεύματα του μοντερνισμού, ο Λουκόπουλος έγινε πρωτοπόρος της αφηρημένης γλυπτικής στην Ελλάδα. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 άρχισε να εργάζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μέταλλο και ταυτόχρονα τα γλυπτά του έγιναν πιο αφηρημένα. Στη δεκαετία του ’60 άρχισε να εγκαταλείπει την αναπαράσταση και στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 τα στοιχεία που χρησιμοποιεί χαρακτηρίζονται από συμπαγείς όγκους, καμπυλόγραμμα επίπεδα και αφαιρετικές μορφές.

Ο Μέμος Μακρής (1913-1993) σπούδασε στην Αθήνα και έγινε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Νέοι Πρωτοπόροι. Σπούδασε και έμεινε στο Παρίσι, αυτή η περίοδος επηρέασε την ανάπτυξη του ως καλλιτέχνη. Το έργο του είναι ως επί το πλείστον ανθρωπόμορφο, συνδυάζει στοιχεία της ευρωπαϊκής τέχνης, του σοσιαλιστικού ρεαλισμού καθώς και της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Τα γλυπτά του Μέμου Μακρή χαρακτηρίζονται από λιτότητα και ισχυρή ευαισθησία.

Ο Φιλόλαος Τλούπας, γνωστός ως «Φιλόλαος» (1923-2010) σπούδασε και αυτός γλυπτική στην Αθήνα, ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου έζησε και δούλεψε.  Αναζητούσε γενικά νέα υλικά, μεθόδους και συνδυασμούς στη τέχνη του. Στην δεκαετία του ’50 άρχισε να εργάζεται με μόλυβδο για τα μικρά γλυπτά και πορτρέτα του, και στη συνέχεια με σίδερο το οποίο του επέτρεψε να πραγματοποιήσει γλυπτά μεγαλύτερων διαστάσεων. Δημιούργησε αρκετά έργα μικρά γλυπτά αλλά και ανάγλυφα,  όπως τα Magicienne au guéridon και το Petite coupe au palissandre αρχικά από ξύλο, τα οποία τώρα παρουσιάζονται από μπρούτζο στη συγκεκριμένη έκθεση.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Κώστας Κουλεντιανός, Κλέαρχος Λουκόπουλος, Μέμος Μακρής και Φιλόλαος

Μέμος Μακρής, La Femme au Miroir, 1968, 195x76x51cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Ωράριο
Πέμπτη, Παρασκευή 11.00-19.00
Σάββατο 11.00-15.00

P gallery | sculpture
Κουμπάρη 6, 10674 Κολωνάκι, Αθήνα
210363563
[email protected]
www.pgallerysculpture.com

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης: Γλυπτική είναι η ποίηση σε τρεις διαστάσεις 

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο :«Ειρήνην ελώμεθα». Πολυπράγμων καλλιτέχνης, μείζων γλύπτης,...

ΊΔΡΥΜΑ Θεοτόκος, Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Εορτασμό των 60 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Ιδρύματος «Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this