Λένα Ζήκου: Η δημιουργία σε κάθε φάση της ζωής μου είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα 

Συνέντευξη της εικαστικού Λένας Ζήκου από την Ζέτα Τζιώτη με αφορμή της έκθεση της πρώτης με τίτλο «Απόδραση της Φαντασίας» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.

Mε τίτλο «Απόδραση της Φαντασίας», παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Λένα Ζήκου την νέα της εικαστική δουλειά στο ίδρυμα Τσιχριτζή στην Κηφισιά. 

Η καλλιτέχνιδα, στην πορεία της ως αυτοδίδακτη ζωγράφος, αποτυπώνει τον κόσμο μέσα από το πρίσμα του χρώματος και του σχεδίου εξυπηρετώντας τον ελεύθερο τρόπο έκφρασης μιας μεταμοντέρνας εκτέλεσης. Η ζωγραφική την ταξιδεύει, είναι το φάρμακο της ζωής της, είναι η απόλαυση της δημιουργίας και η πρόγευση του τελικού αποτελέσματος.  

Εκείνο που πραγματικά μετράει για τη Λένα, είναι η δημιουργία σε κάθε φάση της ζωής της και με οτιδήποτε καταπιάνεται κάθε φορά. Το παιδί μέσα της παραμένει ζωντανό όταν το αποτέλεσμα δημιουργεί συναισθήματα. Οι φανταστικές φιγούρες, σε ελεύθερη μετάφραση, αντικατοπτρίζουν την αγάπη της για τη φύση και τα ζώα. Με επιμέλεια, πολλές φορές, στη λεπτομέρεια, κάθε πίνακας αποτελεί διακόσμηση της ψυχής της. Εργάστηκε επί 45 χρόνια στον Τραπεζικό τομέα, σε θέσεις ευθύνης Κεντρικών Εργασιών και Πληροφορικής , ως Γενικός Δ/ντής στην Αθήνα και στο Κάιρο.  Έργα της βρίσκονται σε συλλέκτες στη Νέα Υόρκη και στο Κάιρο, Αιγύπτου. 

Εμείς στο Artviews συναντήσαμε την καλλιτέχνιδα και μιλήσαμε μαζί της. 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  

Έργο από την Λένα Ζήκου

-Λένα, γιατί επέλεξες τον τίτλο της έκθεσής σου “Απόδραση Φαντασίας”; 

H έκθεση είναι μια ευκαιρία για τους θεατές να απομακρυνθούν από την καθημερινή πραγματικότητα και να εισέλθουν σε έναν κόσμο φαντασίας και δημιουργικότητας. Να εξερευνήσουν την έκθεση με πνεύμα ανοικτό και φανταστικό. Είναι μια προσέγγιση που επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιληφθούν την τέχνη με διαφορετικό τρόπο. 

Πως προέκυψε και ασχολήθηκες με τη ζωγραφική; 

-Μα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω στον ελεύθερο χρόνο μου. Η τραπεζική μου ενασχόληση επί 45 χρόνια και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης Γενικού Δ/ντή στην Ελλάδα και Αίγυπτο, με απέτρεψαν στο να ασχοληθώ ουσιαστικά με τη ζωγραφική. Αυτό το όνειρο τελικά πραγματοποιήθηκε από το 2016.   

Έργο από την Λένα Ζήκου

-Τι θεματικές έχεις αγγίξει ως σήμερα; 

-Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με θεματικές. Κάθε πίνακάς μου είναι αυτοτελής και ποτέ δεν ζωγραφίζω κάτι παρόμοιο. Το θέμα, κάθε φορά, είναι διαφορετικό, μοναδικό με χρήση διάφορων υλικών, όπως λάδι, ακρυλικό, μελάνι, mix media, κολάζ. Εκείνο όμως που ίσως να ξεχωρίζει σε σχεδόν όλους τους πίνακες, είναι η διαχείριση του χρώματος, η σύνθεση και συνήθως η χαρά που εκπέμπεται.  

-Τι μηνύματα και αλληγορίες κρύβονται στους πίνακές σου; 

-Άλλο τι σκέπτομαι εγώ όταν ζωγραφίζω και άλλο αυτό που αισθάνεται ο θεατής. Αφήνω τον θεατή να ανακαλύψει, να αισθανθεί, να θαυμάσει ή να αποδοκιμάσει.   

Θέλω το παιδί μέσα μου να παραμένει ζωντανό όταν το αποτέλεσμα δημιουργεί συναισθήματα

Έργο από την Λένα Ζήκου

-Τι έργα παρουσιάζεις αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Τσιχριτζή; 

-Στην πορεία μου ως αυτοδίδακτη ζωγράφος, αποτυπώνω τον κόσμο μέσα από το πρίσμα του χρώματος και του σχεδίου, εξυπηρετώντας τον ελεύθερο τρόπο έκφρασης μιας μεταμοντέρνας εκτέλεσης.  

Πόσο εύκολα αποχωρίζεσαι έργο σου; 

H δυσκολία αποχωρισμού είναι απολύτως φυσιολογική, καθώς το κάθε έργο αντιπροσωπεύει προσωπικές συναισθηματικές επενδύσεις, χρόνο και δημιουργικότητα. Είναι σαν να δίνω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Αν πρέπει να το αποχωριστώ, εκτυπώνω σε καμβά την είδη υπάρχουσα φωτογραφία του που έχω, για να το θυμάμαι ζωντανό. 

Έργο από την Λένα Ζήκου

-Πως βλέπεις την αγορά της Τέχνης στην Ελλάδα; 

-Είναι εντελώς διαφορετική από τις μεγάλες παγκόσμιες καλλιτεχνικές αγορές, όπως αυτές της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου ή του Παρισιού, αλλά έχει τη δική της ζωντανή σκηνή.  

Οι τιμές των έργων τέχνης εξαρτώνται από τον καλλιτέχνη, τον τύπο του έργου, την προώθηση της δουλειάς του, την εποχή και τη ζήτηση. 

Υπάρχουν κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν επιτύχει διεθνή αναγνώριση και αποτελούν αντικείμενο συλλογής. 

-Μελλοντικά σου σχέδια; 

-Εκείνο που πραγματικά μετράει για εμένα, είναι η δημιουργία σε κάθε φάση της ζωής μου και με οτιδήποτε καταπιάνομαι κάθε φορά. Θέλω το παιδί μέσα μου να παραμένει ζωντανό όταν το αποτέλεσμα δημιουργεί συναισθήματα. Εύχομαι υγεία πάνω από όλα, μια επικείμενη έκθεση στη Νέα Υόρκη, βασιζόμενη στην καλή εντύπωση που έκαναν έργα μου που βρίσκονται ήδη εκεί και μια στη Μύκονο, το 2024. 

Έργο από την Λένα Ζήκου

Info έκθεσης 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή 

Λένα Ζήκου «Απόδραση της Φαντασίας» 

Εγκαίνια Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 

Ώρα 19.30 

19/11/2023 ως 7/12/2023  

Έργο από την Λένα Ζήκου
Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this