“Αλς, Ήλιος, Άλας ή Ο Χορός του Αλατιού”, έκθεση του Νίκου Ζήβα στην Zivasart Gallery

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, και ώρα 19.30.

Αλς, Ήλιος, Άλας ή Ο Χορός του Αλατιού, έκθεση του Νίκου Ζήβα

Από τις 13 Ιουλίου και έως τις 25 Σεπτεμβρίου του 2020 η Zivasart Gallery παρουσιάζει έργα και εγκαταστάσεις του Νίκου Ζήβα με τίτλο: Αλς, Ήλιος, Άλας ή Ο Χορός του Αλατιού, με τη θεωρητική υποστήριξη της ιστορικού Τέχνης Αννίτας Πατσουράκη. Το θέμα της έκθεσης είναι το αλάτι και η συμβολική σημασία της σχέσης του με τον άνθρωπο που πηγάζει από την διαχρονική χρήση του ως τροφή και συντηρητικό αυτής, ως μέσο καθαρμού, ως ανταλλακτική αξία κ.ο.κ.

Πρόκειται για μια εικαστική ιδέα του καλλιτέχνη, που διατυπώνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εμπνευσμένη από και για τις αλυκές της Κέρκυρας η οποία παραμένει αδρανής για μια εικοσαετία. Τώρα ο Νίκος Ζήβας την επικαιροποιεί επαναφέροντας και εκθέτοντάς την στους χώρους της Zivasart Gallery, ως πρόταση για μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση και δη σε πραγματικά αλοπήγια ενεργών αλυκών όπως π.χ. αυτών του Μεσολογγίου.

Η ανάδειξη του μόχθου του προβιομηχανικού τρόπου της συλλογής του θαλασσινού άλατος, εδώ εξιδανικεύεται και μετατρέπεται σε μία τελετουργία, μεταμορφώνοντας τις φιγούρες των εργατών και εργατριών σε χορικά συμπλέγματα, σε Ιερείς και Ιέρειες της Θάλασσας, του Ήλιου και του Αλατιού.

Η σημασία και η σπουδαιότητα του αλατιού για την ανθρώπινη ζωή, ταυτίζεται μεταφορικά στην ιστορία, με την αντίσταση του κόσμου της εργασίας, της προόδου και του μόχθου, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω των εμβληματικών παγκόσμιας ακτινοβολίας γεγονότων όπως της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων της αλατοπολιτείας του ηρωικού Μεσολογγίου και της Μεγάλης Πορείας του Γκάντι και των οπαδών του στις απαγορευμένες αλυκές του Γκουτζαράτ, ως κορυφαία υποδείγματα Αντίστασης απέναντι στους δυνάστες τους.

Η ελευθερία είχε πάντα αλμυρή γεύση…

Αλς, Ήλιος, Άλας ή Ο Χορός του Αλατιού, έκθεση του Νίκου Ζήβα

Info

Διάρκεια έκθεσης
Δευτέρα 13 Ιουλίου έως Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Zivasart Gallery
Παντανάσσης 1, Μαρούσι
6936531703, 2106830648
zivasart@yahoo.gr

Ώρες λειτουργίας
09.00 – 21.00 καθημερινά