Η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου “Τα Τριαντάφυλλα/ Les Roses” στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, στο Αργοστόλι

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ.

Το Σάββατο 17 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ., θα παραγματοποιηθούν στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Μεσολωρά 7, στο Αργοστόλι, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο “Τα Τριαντάφυλλα/ Les Roses”. 

Την έκθεση θα προλογίσει η Στέλλα Οδ. Λιάτου, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος. Θα ακολουθήσει στον “Κήπο του Χαρίλαου” η εκδήλωση Λόγου και Τέχνης “Πανσέληνος στον Κήπο”.

Ήταν Αύγουστος του 2001 όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων και του κήπου της πατρικής οικίας του εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη “Πανσέληνος στον Κήπο”, με την παρουσία μάλιστα  καλλιτεχνών μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που είχαν έρθει στο Αργοστόλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΡΟΔΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Έκτοτε για 19 συνεχείς χρονιές, παρά τις όποιες δυσκολίες και συγκυρίες, η καλλιτεχνική πολυδιάστατη σύναξη- επτανησιακή βεγγέρα, με Performance στη λίθινη ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ-MAUVE STAGE του κήπου, γίνεται με πολυμορφικές αισθητικές προτάσεις.

Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε δύο κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνα, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και τον Κωστή Παλαμά, που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα και σφράγισαν, ο καθένας με τις ιδέες του, την ιδιοφυή και πολυσχιδή τους προσωπικότητα αλλά και το μνημειώδες πνευματικό έργο τους το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και η επίδραση τους διαρκεί μέχρι σήμερα ανεξίτηλη και πολυσήμαντη. 

Έργο Κώστα Ευαγγελάτου

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς, που εορτάζονται φέτος τα 150 χρόνια από τη γέννηση του, με αφορμή την πρεμιέρα στης “Ορέστειας” του Αισχύλου έγραψε το ποίημα “Το Χαίρε της τραγωδίας” (1903) το οποίο απαγγέλθηκε από την Κοτοπούλη στην ιστορική έναρξη του Εθνικού Θεάτρου. Επακολούθησαν βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τότε οι φανατικοί “γλωσσαμύντορες”, με αφορμή την μετάφραση της τριλογίας του Αισχύλου στη δημοτική γλώσσα. 

“Το χαίρε της Τραγωδίας”  του Κωστή Παλαμά θα απαγγείλει ο Κώστας Ευαγγελάτος, που το προσέγγισε με τη λογοτεχνική του ιδιότητα. 

Ο διάσημος διεθνής ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ο μεγάλος ιδεολόγος ποιητής της Οκτωβριανής Επανάστασης έγραψε το εκτενές “επικό” ποίημα “ΛΕΝΙΝ” με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου Ηγέτη το 1924, επιτυγχάνοντας τη σύζευξη πολιτικής και υψηλής τέχνης με μοναδική εσωτερική δύναμη και διαχρονική εμβέλεια.

Χαρακτηριστικό μέρος από το βαθυστόχαστο ποίημα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι για τον Βλαντιμίρ ‘Ιλιτς Λένιν  θα ερμηνεύσειο Ηλίας Καρόγλας, μέλος του θεατρικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Χριστίνα Τσιμάρα, εκπαιδευτικός.

Info:

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Μεσολωρά 7 & Βύρωνος, Αργοστόλι, Κεφαλονιά

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this