Μανώλης Σαριδάκης: “Αντιστίξεις”

Mια σπουδαία έκθεση παρουσιάζει το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ενότητα με το γενικό τίτλο «Αντιστίξεις», του γνωστού ζωγράφου Μανώλη Σαριδάκη.

Ο ίδιος για την παρουσία του αυτή αναφέρει:

«H ζωγραφική ενότητα αυτή, ήταν εκκρεμότητα χρόνων πολλών. Αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στα πρώιμα χρόνια και στα ύστερα, τα κατοπινά, της ζωγραφικής μου διαδρομής. Επαναφέροντας στο προσκήνιο προθέσεις, τρόπους, χειρισμούς, η ενότητα αναδιατυπώνει ζητήματα που εξ αρχής δυναμικά ζητούσαν τη λύση τους. Ζητήματα που απέβλεπαν στη σαφήνεια της πρόθεσης ή στο στοιχείο της σύμπτωσης και στο τυχαίο, στην καθαρότητα της φόρμας ή στην ποιητικότητα της χρονικής στιγμής, στο σοβαρό, που προάγεται σε παιγνιώδες.

Με επεμβάσεις επάλληλες, ρυθμικές, διαφορετικές μεταξύ τους, η ζωγραφική αυτή ενότητα ενεργοποιεί το χρώμα με τον ρυθμό, τη φόρμα με την απουσία, τη τελευταία επαλληλία με τα υποστρώματα της, ώσπου να αποκαλυφθεί αιφνίδια το τέλος της ιστορίας, σαν πλοκή με πολλούς μίτους αφήγησης, σαν διήγηση με πολλαπλές αναγνώσεις».

Εξ άλλου ο Κωστής Σχιζάκης εκ μέρους του Μ.Ε. Τ.Η., με αφορμή την έκθεση, στον κατάλογο που κυκλοφορεί, αναφέρει:

«Ο Μανώλης Σαριδάκης ζωγράφος δεύτερης γενιάς, παρακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του, για να ακολουθήσει το δικό του ξεχωριστό δρόμο μέσα από ένα βαθύ εσωτερικό διάλογο, ως γνώστης τόσο των χρωμάτων όσο και των συνειρμών. Με επαρκέστατη γνώση της τεχνικής που διαθέτει, απέδωσε και παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο τις «Αντιστίξεις» του σήμερα.

Κυνηγώντας την απλότητα στη θεματολογία του, φτάνει στο ελάχιστο, προσδιορίζει την ευτυχία ως κυριολεξία και μας μεταφέρει τη φορά αυτή το θρόισμα, το κάθε είδους θρόισμα, που επιθυμεί να εικονογραφήσει η έκθεση αυτή».

Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Σταυρακάκης

Who is who

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1961.Πατέρας του ήταν ο ζωγράφος Δημήτριος Γ.Σαριδάκης. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας από το 1981-1986 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με καθηγητή τον Δ. Μυταρά. Στη δουλειά του, ζητήματα υφής, υλικότητας, επεξεργασίας, ρυθμού καθώς και συμβολικές προεκτάσεις και ερμηνείες επιχειρούν να οδηγήσουν το έργο πέραν από την τυπική περιγραφική απόδοση.

Έκτοτε έχει παρουσιάσει αρκετές θεματικές ζωγραφικές ενότητες, όπως «Ιδιωτικά Τοπία», «Ψηλαφώντας ένα αόρατο σύνορο», «Τοποθεσίες εντυπώσεων» και άλλες, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.

Μανώλης Σαριδάκης.Ακρυλικό σε καμβά.100Χ90 εκ.

Η διάρκειά της έκθεσης θα είναι από 1 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου στο χώρο του Μουσείου, Νυμφών 3, Πόρος, στο Ηράκλειο Κρήτη.

Επισκέψεις καθημερινά 18:00 – 20:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Επίσης είναι δυνατόν με ραντεβού κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ : 281 022 6683 ή στο mail: [email protected]

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this