Ομαδική έκθεση “Inspirés par l’été d’Albert Camus”

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου 2019

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση “Inspirés par l’été d’Albert Camus”, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019.

Iasonas Venetsanopoulos, Epistrofi stin Tipaza

Διαβάζοντας ξανά το Καλοκαίρι του Albert Camus στάθηκα σε ένα από τα δοκίμια του βιβλίου και συγκεκριμένα στην “Επιστροφή στην Τιπαζά”, το οποίο πέρα από μια προσωπική μου αναζήτηση μου έδωσε ταυτόχρονα και το έναυσμα να ζητήσω από κάποιους καλλιτέχνες να το διαβάσουν και στη συνέχεια, τους πρότεινα να επιλέξουν ένα χωρίο μέσα από το δοκίμιο το οποίο θα αποτελούσε έμπνευση προκειμένου να το ταυτίσουν με την αίσθηση ενός δικού τους έργου ή να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου έργου. Εκ των πραγμάτων για δύο από τους καλλιτέχνες τον Περικλή Βυζάντιο και τον Δημήτρη Περδικίδη, λόγω του ότι δεν είναι εν ζωή τα χωρία διαλέχτηκαν από δικούς τους ανθρώπους.

Dimitris Perdikidis

Συγκεκριμένα, στην έκθεση θα παρουσιασθούν έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, και γλυπτά. Οι καλλιτέχνες μέσα από το δοκίμιο της “Επιστροφής στην Τιπαζά βρήκαν τη δική τους “φωνή” ανάλογα με τις δικές τους προσλαμβάνουσες και τρόπου αντίληψης του κόσμου. Με την καρδιά, με τις αισθήσεις με την ψυχή. Εμπνεόμενοι από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, το παράλογο της ζωής, το “εσωτερικό καλοκαίρι”, την αθωότητα, την αγάπη, την ομορφιά, τη δικαιοσύνη, την ελπίδα, την εξάρτηση, τις υπερβατικές στιγμές που νιώθει κανείς όταν είναι στη φύση, την αίσθηση του να είναι κανείς μόνος και ελεύθερος, και φυσικά την καταλυτική δύναμη της μνήμης.

Olivier Fahrni

Η Τιπαζά είναι ένας γοητευτικός αρχαιολογικός χώρος στην Αλγερία. Τι ήταν αυτό λοιπόν που ανακάλυψε στην Τιπαζά ο Camus μια χειμωνιάτικη ημέρα του Δεκέμβρη και τον ενέπνευσε να γράψει ένα από τα ωραιότερα και λυρικότερα δοκίμιά του; το οποίο διαβάζοντάς το ξεδιπλώνονται σημαντικά νοήματα της ζωής και της ανθρώπινης συνείδησης ενώ κάθε φράση του, κάθε πρόταση, κάθε παράγραφος μεταφράζεται σε διανοητική και εικαστική απόλαυση. Όλο το νόημα συνοψίζεται στην παράγραφο που λέει “στην καρδιά του χειμώνα, ανακάλυπτα επιτέλους πως φύλαγα μέσα μου ένα αήττητο καλοκαίρι”. Ανάμεσα στον φυσικό κόσμο που είναι ο χειμώνας, ή τον χειμώνα του πνεύματος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο Καμύ μας λέει ότι ανακάλυψε μέσα του ένα αήττητο καλοκαίρι. Ένας εσωτερικός ηθικός κόσμος “ένα καλοκαίρι” το οποίο, παρόλα τα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα, την αβεβαιότητα, και την κρίση συνείδησης της εποχής μας είναι και στο δικό μας χέρι μας να το ανακαλύψουμε. Για κάποιους είναι εφικτό αλλά για άλλους όχι καθότι είναι θύματα του παραλόγου. Μπορούμε να επιστρέψουμε και εμείς στη δική μας “Τιπαζά”;

Ελίζα Γρηγοράκη.

Ilias Karras, Paidiki Figoura (140×140 cm)

Όλα τα χωρία που επέλεξαν οι καλλιτέχνες προέρχονται από το κεφάλαιο Επιστροφή στην Τιπαζά από το Καλοκαίρι του Albert Camus εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Νίκης Καρακίτσου -Ντουζέ και Μαρίας Κασαμπαλόγλου – Ρομπλέν.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:
Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Περικλής Βυζάντιος, Λίζη Καλλιγά, Ηλίας Καρράς, Κική Koλυμπάρη, Νίκος Μόσχος, Αγγελική Ξυνού, Παναγιώτης Πασάντας, Δημήτρης Περδικίδης, Χρίστος Σιμάτος, Κάλλια Τριανταφύλλου, Ξανθίππη Τσαλίμη, Olivier Fahrni και Αντώνης Χαλυβίδης.

Moschos (42×29.7 cm)

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου έως 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας:
Τρ – Παρ 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00, Σαβ 11:00 – 14:30

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Αγώνας για την Αθήνα που μας αξίζει…» 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου  Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό...

Υποβολή προτάσεων: Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση για το Βραβείο Τέχνης 2024. Ο θεσμός του...

Η «Ματωμένη Πέμπτη», της Αγγέλικας Κοροβέση, στην Οδό Πανεπιστημίου

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ, με τίτλο, «Ματωμένη Πέμπτη», της εννοιολογικής γλύπτριας, Αγγέλικας Κοροβέση, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this