Παρουσίαση του νέου ποιητικού έργου του Άγγελου Κανιούρα στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Το «Μονάχα μια στιγμή» είναι το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του ποιητή.

Λογοτέχνης, ποιητής και συνάμα εν ενεργεία φαρμακοποιός, επαγγέλματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Κι όμως ο Άγγελος Δ. Κανιούρας καταφέρνει και τα συνδυάζει πολύ καλά.

Πρόσφατα στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου πραγματοποιήθηκεη παρουσίαση του νέου ποιητικού έργου του καταξιωμένου Νεοέλληνα ποιητή, Άγγελου Δ. Κανιούρα με τίτλο «ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ».

Η ποιητική του δράση έχει αναγνωριστεί στους πανεπιστημιακούς και λογοτεχνικούς χώρους. Στο καινούργιο του έργο «ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ», το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του, πραγματεύεται την τελευταία πράξη της πτώσης της Πόλης.

Τα δρώμενα

Είναι η στιγμή που σπάει η πύλη του Ρωμανού και οι δύο στρατοί βρίσκονται αντιμέτωποι. Στον κενό αυτό χρόνο των ελάχιστων δευτερολέπτων, πριν να αρχίσει η μάχη, οι εμπλεκόμενοι κοιτιούνται για μια στιγμή στα μάτια. Μέσα από αυτή τη στιγμή ο ποιητής εκφράζει τις τραγικές στιγμές και την αγωνία των εμπλεκομένων για την έκβαση της μάχης. Εδώ όλα χάνονται αλλά καταγράφονται στους αιώνες. Είναι η τελευταία πράξη αντίστασης και αυτοθυσίας για ό,τι μας ανήκει. Το έργο είναι χωρισμένο σε δώδεκα ενότητες και η καθεμία αντιπροσωπεύει και διαφορετικό δρώμενο.

Αναφέρονται ενδεικτικά τα τρία μοιρολόγια της μάνας, της συζύγου και της γιαγιάς σε διαφορετικά πρόσωπα. Αίσθηση κάνουν τα τελευταία λόγια του Παλαιολόγου από τον άμβωνα της Αγίας Σοφίας όπου εξηγεί στο λαό του για ποιον λόγο δεν τους ταιριάζει η προτεινόμενη από τον πορθητή έξοδο και η αξία της Ικάριας λευτεριάς. Οι μάχες των γυναικών δίπλα στους άνδρες τους. Η αυτοθυσία και θάνατος του Παλαιολόγου.

Η εμφάνιση της Λευτεριάς πάνω στα από νεκρά κορμιά των αμυνομένων. Η συνομιλία του χάρου με τον πορθητή και οι προφητείες του. Το έργο τελειώνει μοιρολογώντας την παλιά αίγλη του Βυζαντίου.

Η ανάλυση του έργου

Το έργο του ποιητή ανέλυσε ο διακεκριμένος βιβλιοκριτικός και λογοτέχνης Κωνσταντίνος Μπούρας, ενώ μίλησε ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης και ο πρόεδρος της Ετ.Ε.Λ. Κώστας Καρούζος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Σαράντος Ι. Καργάκος, ιστορικός, ενώ τη συζήτηση διηύθυνε ο δημοσιογράφος Δημήτριος Στάμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης απήγγειλαν ποιήματα του ποιητή οι ηθοποιοί Δημήτρης Βερύκιος και Ντομένικα Ρέγκου με συνοδεία ζωντανής μουσικής της Αρετής Κοκκίνου.