Έκθεση του Amir H. Fallah στη γκαλερί Δύο Χωριά της Μυκόνου

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Μύκονο, η πολιτιστική πλατφόρμα και γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Amir H. Fallah, Worlds Apart. Η έκθεση Worlds Apart περιλαμβάνει έργα του καλλιτέχνη -σε καμβά και σε χαρτί- που διερευνούν την πολυσυλλεκτική κοινότητα μεταναστών της Αμερικής. Αυτή είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Amir H. Fallah στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα της δημιουργικής του διαμονής στη Μύκονο τον Αύγουστο του 2019. Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της στις 23 Αυγούστου στις 20:00, παρουσία του καλλιτέχνη.

Από το 2017, ο Ιρανοαμερικανός καλλιτέχνης Amir H. Fallah δουλεύει μια σειρά από πίνακες εμπνευσμένους από πολυφυλετικές οικογένειες μεταναστών που έχουν βρει το νέο τους σπίτι στην Αμερική. Αν και όχι άμεσα πολιτικό, το έργο του Fallah αποτελεί μια αντίδραση στο τρέχον πολιτικό κλίμα, εξετάζοντας τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός σήμερα, σε μια εποχή που τα ζητήματα λευκού εθνικισμού και ισλαμοφοβίας έχουν κλιμακωθεί υπό τη διακυβέρνηση του Trump.

Amir H. Fallah, A Deep Dive Within, 2019. Acrylic on Canvas, 121.9×91.4 cm.

Με τη τεχνική του ο Fallah αποδομεί την έννοια της κλασσικής προσωπογραφίας επιτρέποντας σε αντικείμενα και όχι σε πρόσωπα να αφηγηθούν τις ιστορίες των υποκειμένων τους. Ο καλλιτέχνης ξεκινάει επισκεπτόμενος τον προσωπικό χώρο των πρωταγωνιστών του, μαθαίνοντας τις ιστορίες τους και αναγνωρίζοντας το περιβάλλον τους. Είναι μια λεπτή διαδικασία εξερεύνησης των αντικειμένων, του χώρου και των συμβόλων που έχουν αξία για τους ανθρώπους που συναντά. Η διαδικασία αποτελεί ένα είδος συνέντευξης, κατά την οποία ο Fallah ανακαλύπτει τις φορτισμένες συσχετίσεις αυτών των αντικειμένων και δημιουργεί συνθέσεις που διηγούνται τη μοναδική ιστορία των μεταναστών του εκάστοτε έργου. Αντί ν’ απεικονίζει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των υποκειμένων του, κρύβει τα πρόσωπά τους και δημιουργεί εννοιολογικά και φορμαλιστικά κολλάζ που περιγράφουν την ταυτότητα τους, γκρεμίζοντας με τον τρόπο αυτόν τις εμπειρίες της μετανάστευσης, του τραύματος, της ελπίδας και της γιορτής.

Αντλώντας έμπνευση από την ισλαμική τέχνη, το γκράφιτι, την ολλανδική και φλαμανδική χρυσή περίοδο και πολλές άλλες πηγές, η προσέγγιση του Fallah στην προσωπογραφία αποτελεί μία δημιουργική μίξη στοιχείων που εμφανίζονται καθ’ όλη την ιστορία της τέχνης ως και σήμερα. Με αυτόν το τρόπο το έργο του Fallah έχει υβριδικά στοιχεία που αντανακλούν το δικό του κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο ως Ιρανού μετανάστη και Αμερικανού πολίτη. Αντλώντας από τις Ιρανικές ρίζες του, η επιρροή του από τις περσικές μινιατούρες είναι εμφανής στα διακοσμητικά πλαίσια των έργων του, την απόδοση του βάθους του χώρου που εμφανίζεται και εξαφανίζεται στη ζωγραφική του και στις μπορντούρες των έργων που σηματοδοτούν το τέλος της αφήγησης. Όπως ένας DJ που αναμιγνύει μουσικές όλων των ειδών, ο Fallah σμίγει εικόνες ποικίλων πολιτιστικών και ιστορικών αναφορών.

Στην έκθεση του Amir H. Fallah Worlds Apart, περσικά χαλιά, κοσμήματα, κειμήλια και φωτογραφίες αποκαλύπτουν -με την παρουσία τους- ίχνη από προηγούμενες ζωές που ενώθηκαν με τους ίδιους τους μετανάστες και τις νέες τους πραγματικότητες. Ο καλλιτέχνης ερχόμενος στη Μύκονο και συνεχίζοντας αυτή τη σειρά έργων στην Ελλάδα, μια πολύ μικρή χώρα μακριά από την Αμερική που όμως αντιμετωπίζει μία παρόμοια κοινωνικοοικονομική κατάσταση, εξετάζει και σχολιάζει τις ανθρώπινες πτυχές της μετανάστευσης και της κινητικότητας στην παγκόσμια κοινωνία μας.

Who is who

O Amir H. Fallah (γεν.1971 στην Τεχεράνη, Ιράν) σπούδασε καλές τέχνες στο Maryland Institute College of Art(BFA) και στο University of California, στο ˜ος Άντζελες (MFA). Ο Fallah έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί διεθνώς. Ενδεικτικά αναφέρονται πως το 2015 είχε ατομική έκθεση στο Nerman Museum of Contemporary Art και του απονεμήθηκε η υποτροφία Joan Mitchell Foundation Painters and Sculptors Grant. Το 2009 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Σάριας. Ο πίνακας του Fallah Calling On The Past κέρδισε το 2018, το Northern Trust Purchase Prize στο EXPO Chicago και τώρα ανήκει στη μόνιμη συλλογή του SMART Museum of Art στο Σικάγο. Τα έργα του βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές του Neuman Museum, στο Κάνσας, της The Microsoft Collection, του Plattsburg State Art Museum, στο Πλάτσμπουργκ, της Cerritos College Public Art Collection, στο Νορουόκ, και του Salsali Private Museum, στο Ντουμπάι.

INFO
Amir H. Fallah: Worlds Apart Ατομική έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας
23 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου 2019
Γκαλερί Δύο Χωριά
Πλατεία Πανάχρας, 846 00 Μύκονος
Τηλ: +30 2289026429
Email: [email protected]

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός παραμυθιού από τις Εκδόσεις LeBee

Οι Εκδόσεις LeBee, ανακοινώνουν την έναρξη του Διαγωνισμού «Χρυσές Μέλισσες», του πιο συναρπαστικού διαγωνισμού συγγραφής παραμυθιού, με ημερομηνία έναρξης την Πέμπτη 4 Απριλίου. Ο εν...

Το τραμ του Βόλου

Πρέπει να γυρίσουν πίσω τον χρόνο και να ανακαλέσουν μνήμες και εικόνες οι λιγοστοί εν ζωή κάτοικοι του Βόλου που μπορεί να έχουν ακόμη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this