Βασιλική Σαγκιώτη: “Στο Βάθος του Ορίου”

Εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης Μελάνυθρος η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Σαγκιώτη την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00 με τίτλο «Στο Βάθος του Ορίου».

Ένα τοπίο από ψηλά γίνεται σημεία και γραμμές, ενώ μικροσκοπικά το κύτταρο εμφανίζεται ως τοπίο. Τοιουτοτρόπως η παραγόμενη εικόνα δύναται να είναι ιδωμένη από μέγιστη απόσταση αλλά και από μέγιστη εγγύτητα. Ένα τοπίο που θα μπορούσε να είναι όλον και μέρος, σύμπαν και κύτταρο. Και ακόμη πιο μακριά… ένα τοπίο που χαρτογραφεί βιωματικά συναισθήματα και εικόνες στο βάθος του ασυνειδήτου και του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση η αφετηρία βρίσκεται στην περιπλάνηση σε διάφορους τόπους φυσικούς ή αστικούς.

Μέσα από αυτές τις διαδρομές, η παρατήρηση συνιστά το πλαίσιο στο οποίο επιστρέφει με φυσικότητα η εικαστικός. Η ζωγραφική της – με χρώμα λιτό και διακριτικό – χρησιμοποιεί το σημείο και την γραμμή ως δομή των έργων. Από τα δύο αυτά βασικά στοιχεία προκύπτουν στην επίπεδη επιφάνεια ποικίλες ποιότητες. Ακολούθως τα έργα χώρου υπακούουν στην ίδια συλλογιστική, παράγοντας πλέγματα. Το ανάπτυγμα της οργανικής ύλης, η μορφή που αποκαλύπτετε μέσα από την ροή των όγκων, των μεγεθών, των πυκνοτήτων συνιστά το δυναμικό ανάλογο μιας εσωτερικής προσωπικής ανάπτυξης.

Κατά αυτόν τον τρόπο, στο ύστατο σημείο του ορίου μεταξύ «ουρανού και γης», ακροβατώντας με ισορροπία ανάμεσα υλικής και πνευματικής πραγματικότητας, το συνολικό έργο της καλλιτέχνιδος φιλοδοξεί να εκφράσει μια ολιστική προσέγγιση του κόσμου. Αδειανός από σελήνη μα παλιρροϊκός, εμπιστεύομαι τις ασπρόμαυρες παλάμες μου στα αστεροσκοπεία των βουνοκορφών (Απόσπασμα ανέκδοτου ποιήματος του Ανδρέα Τσιάκου εμπνευσμένο από το έργο της εικαστικού. https://tsiakos.blogspot.com/)

who is who

Η Σαγκιώτη Βασιλική γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε ζωγραφική στηνΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Δ. Μυταρά και Δ. Κοκκινίδη από όπου αποφοίτησε με άριστα. Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις καθώς και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ενώ είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Αν και κεντρικός άξονας του έργου της αποτελεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του τοπίου, από το 2010 προστίθεται στο εικαστικό της έργο η εικονογράφηση κόμικς.

Στο πλαίσιο αυτό, εικονογραφεί σε σενάριο Κυριάκου Μακρή το «Η Σκόνη του Επισκέπτη», το οποίο και κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις 9η Διάσταση. Από το 1989 δραστηριοποιείται στην εικαστική παιδεία και εκπαίδευση δημιουργώντας το εικαστικό εργαστήρι #art25, έναν χώρο δημιουργίας και γνώσης για την εικαστική τέχνη.

Εγκαίνια: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019 @ 19:00
Διάρκεια: 1/2/2019 – 16/2/2019

Ώρες Λειτουργίας: Τρι – Παρ 17:30 – 21:00 | Σαβ 11:00 – 14:30
Μελάνυθρος | Χώρος Τέχνης
Ζάππα 4, 11635 Καλλιμάρμαρο
T +30 2103636904 | F +30 2106236976
www.melanithros.gr
Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ανανεωτικό ρομαντικό πάθος του Ντελακρουά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ευγένιος Ντελακρουά / Eugène Delacroix‎‎ γεννήθηκε το 1798 στο Σαρεντόν-Σαιν-Μορίς (Charenton-Saint Maurice) κοντά στο Παρίσι και...

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this