Βουτιά στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Μυταρά στην Άνδρο

Γράφει η Σόνια Χαϊμαντά

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να βρίσκεσαι στην Άνδρο, στο σπίτι του πολιτισμού που κληροδότησαν στο νησί ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή και να συμμετέχεις στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης για τον Δημήτρη Μυταρά, μαζί με τη γυναίκα του και “μούσα” του, Χαρίκλεια, κατά κόσμον Ζουζού, και φυσικά με τον γιο του Αριστείδη. Σεμνοί, γλυκείς, πλούσιοι σε εμπειρίες και αισθήματα για τον μεγάλο ζωγράφο, πρόσθεταν με τη δική τους πινελιά, αφηγήσεις που κανένας χρωστήρας, κανένα του έργο δεν μπόρεσαν να πουν για τον ίδιο.

Μικρές λεπτομέρειες, που μένουν πίσω στους φίλους του αγαπημένου εικαστικού από τον Φεβρουάριο του 2017 από τότε που ο μεγάλος ζωγράφος έφυγε από την ζωή. Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Μυταρά έγιναν πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου στη χώρα της Άνδρου, μια σεμνή και σφικτή τελετή, με συμπυκνωμένες πληροφορίες για τη χαρισματικότητα του Μυταρά, το βαθύ καλλιτεχνικό του ένστικτο, την αγάπη του για την ανθρώπινη φιγούρα, κυρίως για τις γυναίκες. Τις οποίες, προτιμούσε να ζωγραφίζει προφίλ σε αντίθεση με τους άνδρες – μοντέλα του.

Το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή απότινε φόρο τιμής σε μια έκθεση καλλιτεχνικής αρτιότητας με δεκάδες έργα και μάλιστα σπάνιους πίνακες που συγκέντρωσε από ιδιωτικές συλλογές. Τα εγκαίνια έγιναν σε στενό εικαστικό και δημοσιογραφικό κύκλο, όπου φίλοι και γνώστες του μεγάλου εικαστικού περιηγήθηκαν στους ορόφους του μουσείου για να ανέβουν αμέσως μετά στην υπέροχη ταράτσα για το καθιερωμένο δείπνο.

Η “λήθη” στην Άνδρο

Πολλοί από αυτούς όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτό, συγκεντρώθηκαν αμέσως μετά στη “Λήθη“, ένα new entry καλλιτεχνικό στέκι στην καρδιά της μεγάλης πλατείας – μοναδικό στο είδος του και ιδανικό για την περίσταση – με θέα στη θάλασσα και την ενδοχώρα για το καθιερωμένο κοκτέιλ και συζήτηση που μας πήρε μέχρι τα ξημερώματα. Μια συζήτηση που τα είχε όλα: Για το μουσείο, τον Γιάννη Μόραλη, τον Παναγιώτη Τέτση, τη Σοφία Βάρη, τον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τον Νίκο Εγγονόπουλο και τον Δημήτρη Μυταρά, που εκτός “από διακεκριμένος ζωγράφος υπήρξε και ποιητής, ταλαντούχος σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και εξαιρετικός δάσκαλος”.

Η έκθεση

Σκοπός τού αφιερώματος είναι να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα σε κάθε έκφανση του ταλέντου του.

Η έκθεση ξεκινά από την πρώιμη νεανική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή ωριμότητα. Ύστερα θα εστιάσει σε δύο θεματικές που θα απασχολήσουν τον καλλιτέχνη από τις αρχές του 1960 έως και τον θάνατό του. Πρόκειται για τους καθρέφτες και τα πορτρέτα. Η έλευση της δικτατορίας στην Ελλάδα ήταν ένα γεγονός που άλλαξε τον ρουν της τέχνης του Μυταρά. Χρησιμοποίησε τον χρωστήρα του για να καταγγείλει τα τεκταινόμενα, μέσα από τα «Επιτύμβια» και τα «Ντοκουμέντα». Πέρα από τη σκοτεινή αυτή περίοδο, η βία θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο έργο του με τις μοτοσικλέτες, τα δυστυχήματα, τα αλλοιωμένα από τον άνθρωπο τοπία. Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γυναικείες μορφές, όπως και η απρόσμενη ενότητα με τα αδέσποτα σκυλιά, στα οποία αφιέρωσε πολλά έργα.

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων τα οποία διαπλέκονται δημιουργώντας την παραδοξότητα που διατρέχει τη γόνιμη και δημιουργική καλλιτεχνική του πορεία. Η ποίηση συνεκφράζεται με τη βία, ο λυρισμός με την βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα.

Info

Από το σύγχρονο στο διαχρονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Άνδρος, 22820 22444) Διάρκεια έκθεσης: 1/7-30/9 Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-15:00 & 18:00-21:00, Δευ. 11:00-15:00, Δευ. απόγευμα & Τρ. κλειστά

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη.

www.goulandris.gr

www.moca-andros.gr

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this