Δέσποινα Μοίρου: Από το Ridley Scott στο David Cronenberg

Διπλό «χτύπημα» από τη διεθνή ηθοποιό

Mε τον καλύτερο τρόπο αποχαιρέτησε το 2021 και υποδέχτηκε το νέο έτος η Δέσποινα Μοίρου, που παρά την πανδημία κατάφερε και πάλι σε επαγγελματικό επίπεδο να διακριθεί.

Οι επιτυχίες δείχνουν να διαδέχονται η μία την άλλη για τη διεθνούς φήμης αναγνωρισμένη ηθοποιό που διαπρέπει στο Hollywood. Έτσι μέσα στη χρονιά που μας πέρασε συμμετείχε σε δύο σπουδαίες ταινίες, ενώ έλαβε καινούριες διακρίσεις και βραβεία, τα οποία ανέβασαν κι άλλο τις μετοχές της στη Μέκκα του Κινηματογράφου.

Η Ελληνίδα Χολιγουντιανή ηθοποιός καλωσόρισε το 2022 με διπλό χτύπημα: μετά τη συνεργασία της με τον Βρετανό sir Ridley Scott στην ταινία “Life in a day” όπου υποδύθηκε τον Έλτον Τζον σειρά είχε ένας ακόμη θρυλικός σκηνοθέτης, ο David Cronenberg που την επέλεξε για την καινούρια του ταινία με τίτλο «Crimes of the future».

Σαν σκηνικό για το νέο του φουτουριστικό έργο ο διάσημος σκηνοθέτης επέλεξε την Αθήνα. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν αρχές Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου κάτω από άκρα μυστικότητα, χωρίς να γνωρίζει κανείς που έμενε ο σκηνοθέτης και οι μεγάλοι στάρς, την τοποθεσία των γυρισμάτων καθώς και το στόρι της ταινίας καθώς οι ηθοποιοί είχαν υπογράψει συμβόλαιο εχεμύθειας.

David Cronenberg-Δέσποινα Μοίρου

«Υπήρχε ρήτρα στο συμβόλαιο να μην μιλήσουμε σε κανέναν για το σενάριο και τους ρόλους μας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που συνηθίζεται στις αμερικάνικες παραγωγές και μου έχει ξανασυμβεί,» αποκάλυψε η Δέσποινα Μοίρου.

«Η ταινία είναι ένα sci-fi thriller στο οποίο ο Cronenberg δείχνει σε τι παρακμή θα φτάσει ο άνθρωπος. Τον θεωρώ εξαιρετικά ιδιοφυή και με αυτό το σενάριό του πραγματικά καθηλώνει! Παρουσιάζει ένα μέλλον ζοφερό και δίνει μια γεύση ενός “συνθετικού “ανθρώπου βιολογικά μεταμορφωμένου, σε μια εποχή Μετα-ανθρωπισμού, μια εποχή στην οποία θεωρώ ότι έχουμε ήδη μπει!»

Η πρόταση για το κάστινγκ ήρθε στα μέσα Ιουλίου όταν η ηθοποιός βρισκόταν στις Κάννες για την προβολή της ταινίας “So Long Marianne” όπου υποδύθηκε τη Σοφία Λόρεν. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και λίγο πριν φύγει για το κόκκινο χαλί έβαλε τη φαντασία της να δουλέψει και αυτοσχεδίασε. «Πήρα το μαχαίρι από το πρωϊνό το γέμισα κραγιόν και κοιτάζοντας στον καθρέφτη έκανα ότι χαρακώνω τα μάγουλά μου ενώ είπα με απάθεια «Με λένε Δέσποινα Μοίρου και είμαι ηθοποιός. Του έστειλα ένα βίντεο εκκεντρικό & ιδιόρρυθμο, σαν εμένα» λέει χαρακτηριστικά. Το βίντεο κέντρισε τον ενδιαφέρον του σκηνοθέτη και της έδωσε το ρόλο.

Η Δέσποινα Μοίρου όπως εμφανίζεται στην ταινία

«Ήταν σαν να ήξερες το σενάριο! Μείναμε όλοι με το στόμα ανοιχτό» της αποκάλυψε ο ίδιος όταν γνωρίστηκαν στην Αθήνα. «Και σκεφτείτε ότι ο μάνατζερ μου είπε «μην τολμήσεις!» όταν του αποκάλυψα τι ήθελα να σας στείλω!» Του εκμυστηρεύτηκε εκείνη με τη σειρά της και γέλασαν.

«Είναι πολύ γλυκός, σεμνός και ήρεμος άνθρωπος, υποστηρίζει η Δέσποινα, ακριβώς το αντίθετο από τις σκοτεινές, βαριές ταινίες που κάνει. Μου έδωσε έναν « ψυχεδελικό » ρόλο δίπλα στον Viggo Mortensen. Για τις ανάγκες του ρόλου χρησιμοποίησαν ολόλευκο μέικ-απ, έντονα πράσινα μάτια για να κάνουν πιο έντονο το απόκοσμο και απαθές βλέμμα και σπέσιαλ εφέ στο δεξί μου χέρι.

Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι έκανε μόνο μια λήψη για την κάθε σκηνή. Είναι ένας σκηνοθέτης που ξέρει ακριβώς τι θέλει, και “έχει δει το φιλμ” στο μυαλό του πριν καν το γυρίσει», καταλήγει.

Στο τέλος των γυρισμάτων του δώρισε το κωμικό της Stand Up comedy ημερολόγιο 2021, στον σπουδαίο σκηνοθέτη, ο όποιος εξεπλάγην από τις μεταμορφώσεις και το ταλέντο της στην κωμωδία!

David Cronenberg-Δέσποινα Μοίρου

Η Δέσποινα δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για τη χρονιά που πέρασε:

«Η χρονιά ξεκίνησε με τον Ridley Scott όταν έπαιξα και συν σκηνοθέτησα, ακούγοντας από εκείνον το καλύτερο κομπλιμέντο της καριέρας μου όταν με αποκάλεσε “χαμαιλέοντα”, συνεχίστηκε με τη συνεργασία μου με τον Cronenberg, και έκλεισε με τα εγκαίνια της τιμητικής έκθεσης των Pink Floyd που έκανα στο Los Angeles. Όλα αυτά κάνουν το 2021 μια χρυσή χρονιά για την καριέρα μου».

Ωστόσο τη χαρά σκιάζει η είδηση της απώλειας του Peter Bogdanovich. «Ο Bogdanovich ήταν ο μέντοράς μου. Ήταν η πρώτη αμερικάνικη ταινία το “The cats meow” που έκανα το 2001, και ο πρώτος άνθρωπος που μου είπε ότι εάν φύγω στο εξωτερικό θα κάνω καριέρα». Τον ξανασυνάντησα στο San Francisco Film Festival το 2018 και ήταν πολύ χαρούμενος που το κοριτσάκι που είχε γνωρίσει στην Ελλάδα τον άκουσε και τα κατάφερε στο Χόλυγουντ».

Η Δέσποινα Μοίρου με το μέντορά της Peter Bogdanovitc

Στην ταινία «Crimes of the future» πρωταγωνιστούν ακόμη οι Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart κ.α

Στο επιτελείο της ταινίας ξεχωρίζουν οι πολυβραβευμένοι Douglas Koch- Διευθυντής Φωτογραφίας, η Carol Spier- production designer, και ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Howard Shore. Συμπαραγωγοί στην ταινία είναι η Ελληνική εταιρεία παραγωγής «Αργοναύτες».

Η ταινία «Crimes of the Future» θα διανεμηθεί σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδάς, Ασία ενώ η Rocket Science έχει αναλάβει τις Διεθνείς Πωλήσεις.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this