Δημοπρασία και τριήμερη έκθεση του Οίκου Δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ

Η Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Ιστορικών, Φιλελληνικών και Λαϊκών Aντικειμένων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 και ώρα: 6.30 μ.μ.

Εξαιρετικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Ιστορικών, Φιλελληνικών και Λαϊκών Aντικειμένων η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 (ώρα: 6.30 μ.μ) στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση ανοιχτή προς το κοινό, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα της πολιτείας για την προσέλευση των επισκεπτών.

Νεοελληνική Ζωγραφική

Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας περιλαμβάνει εξαιρετικά έργα ευρέως αναγνωρισμένων για το καλλιτεχνικό τους έργο ζωγράφων, όπως: Α. Ακριθάκης, Σ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Ν. Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Κεσσανλής, Κ. Μαλέας, Δ. Μυταράς, Σ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Σπυρόπουλος, Σ. Σορόγκας, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Θ. Τσίγκος, Κ. Τσόκλης, Α. Φασιανός, Γ. Ψυχοπαίδης και πολλοί άλλοι.

Από τα προς δημοπράτηση έργα ξεχωρίζει το έργο “Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου” του γνωστού θαλασσογράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη.

ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ Κωνσταντίνος, Βάρκα στη θάλασσα του Βόλου [1890-95],
λάδι σε μουσαμά, 49 x 66 cm, Τιμή εκτίμησης: € 40.000 – 60.000

Το μνημειώδες έργο “Femmes et oiseau” με ελληνοκεντρικό και ελληνομορφικό θέμα, αποτελεί μία σπουδαία στιγμή της καλλιτεχνικής πορείας του Αλέκου Κοντόπουλου. Το έργο εκτέθηκε στην πολύ σημαντική Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1957), ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη γκαλερί Ζυγός της Αθήνας, όπου έτυχε πολύ θερμής υποδοχής του κοινού και των κριτικών της εποχής.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Αλέκος, Femmes et oiseau, πλαστικό σε hardboard,
161 x 107 cm, Τιμή εκτίμησης: € 20.000 – 30.000

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης για το έργο “Λουόμενες” του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα. Το έργο εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2005, ίδρυμα με το οποίο ο καλλιτέχνης διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς. Οι δεσμοί αυτοί επισφραγίστηκαν το 1991, όταν ο καλλιτέχνης δώρισε στο Μουσείο ολόκληρη την προσωπική του συλλογή, μαζί με το σπίτι που διατηρούσε στην οδό Κριεζώτου στο Κολωνάκι.

ΓΚΙΚΑΣ Χατζηκυριάκος Νίκος, Λουόμενες, λάδι σε χαρτόνι, 32 x 24 cm, Τιμή εκτίμησης: € 15.000 – 20.000

Γλυπτική

Στο πρώτο μέρος της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνονται και μοναδικά για την αισθητική τους αξία γλυπτά από πολύ μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων: Β. Γερμενής, Μ. Τόμπρος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Νικολαΐδης, Θεόδωρος (Παπαδημητρίου), Γ. Χουλιαράς.

Ξεχωρίζει το γλυπτό “Signal” του σύγχρονου Takis (Τάκης Βασιλάκης), το οποίο ανήκει στη σειρά “Σινιάλα”, τα γλυπτά που τον χαρακτήρισαν ως έναν από τους πιο πρωτοποριακούς Έλληνες δημιουργούς του 20ού αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης έκθεσης που θα προηγηθεί της δημοπρασίας στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν αυτοπροσώπως έργα που επιθυμούν και να λάβουν επιπλέον λεπτομερείς πληροφορίες από το έμπειρο προσωπικό του Οίκου, κατόπιν ραντεβού.

Περιηγηθείτε στον κατάλογο της δημοπρασίας:
https://www.vergosauctions.com/auctions/detail/grid!/2/2069/0/0 

Info

Δημοπρασία
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 | Ώρα: 6.30 μ.

Έκθεση
Δευτέρα 14 Ιουνίου, 6:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ.
Τρίτη 15 Ιουνίου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Τετάρτη 16 Ιουνίου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

Πολυχώρος Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ
Καστοριάς 34-36, Βοτανικός

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ανανεωτικό ρομαντικό πάθος του Ντελακρουά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ευγένιος Ντελακρουά / Eugène Delacroix‎‎ γεννήθηκε το 1798 στο Σαρεντόν-Σαιν-Μορίς (Charenton-Saint Maurice) κοντά στο Παρίσι και...

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this