Διαδικτυακή Εκδήλωση του βιβλίου της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Βασίλης Σκουντής, μιλά με τις δημοσιογράφους Γκρέτα και Κατερίνα Λυμπεροπούλου για το βιβλίο Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου, της Κ. Λυμπεροπούλου (Εκδόσεις Πατάκη, 2020).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10/12 στις 18:45, μέσα από πρωτοποριακή υπηρεσία #PublicEventsGoSocial.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συνομιλώντας με την κόρη του Κατερίνα, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, βετεράνος αθλητικογράφος, πρωταθλητής Ελλάδας στα αγωνίσματα του πεντάθλου και του άλματος εις μήκος στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, κοσμοπολίτης επίσης Αθηναίος που άφησε τη σφραγίδα του στην εποχή του, ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης του 20ού αιώνα όπως τον έζησε.

Ζωντανή ιστορία ο ίδιος στα 98 του χρόνια, καταθέτει τις αναμνήσεις του για κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος, που έγιναν εθνικά σύμβολα των χωρών τους.

Από τον Τσεχοσλοβάκο υπεραθλητή, δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Εμίλ Ζάτοπεκ, που τον συνάντησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, ως τους Μαύρους Πάνθηρες Τόμμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, που τους είδε να υψώνουν τις γροθιές τους υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στο βάθρο της Πόλης του Μεξικού το ταραγμένο 1968, σε μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου θα βρει, επίσης, μαρτυρίες για μεγάλες προσωπικότητες που διακρίθηκαν και σε άλλου είδους στίβους. Από τον ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη –που έσωσε τον Λυμπερόπουλο από βέβαιη εξορία κι ίσως θάνατο στα χρόνια του Εμφυλίου– έως τον στρατάρχη Τίτο –ο οποίος στην ψυχροπολεμική περίοδο παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον νεαρό τότε συντάκτη της Αθηναϊκής– αλλά και τον Νάσο Μπότση, θρυλικό εκδότη της Απογευματινής, με τον οποίο έφεραν επανάσταση στον ελληνικό Τύπο παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένθετο αθλητικό τετρασέλιδο σε πολιτική εφημερίδα. Μνήμες και μαρτυρίες που τεκμηριώνονται από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα. Κι όλα με φόντο την εξέλιξη και την αλλαγή της Αθήνας από τον Μεσοπόλεμο έως τις αρχές του 21ου αιώνα· ένα καρδιογράφημα της πρωτεύουσας του περασμένου αιώνα.

Who is Who

Ο Χάρης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1922 στην Αθήνα. Πρωταθλητής Ελλάδας στο άλμα εις μήκος και στο πένταθλο (1946) και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Ποδοσφαιριστής της Α΄ Ομάδας του Πανιωνίου. Παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας στο Syracuse University των ΗΠΑ. Υπήρξε βραβευμένος οδηγός αγώνων, μεταξύ άλλων, και στο Ράλι Ακρόπολις.

Εργάστηκε στην Αθηναϊκή, στην Απογευματινή, στον Ελεύθερο Τύπο και στην τηλεόραση ως διευθυντής του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ. Έχει καλύψει δημοσιογραφικά έξι Ολυμπιάδες, τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, πολλές δεκάδες ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων. Το αθλητικό τμήμα που διηύθυνε στην Απογευματινή υπήρξε φυτώριο των μεγάλων του αθλητικού ρεπορτάζ.

Ως διευθυντής του εν λόγω τμήματος, και με εκδότη τον Νάσο Μπότση, το 1968 προκάλεσε επανάσταση στην αθλητική δημοσιογραφία παρουσιάζοντας ένθετη τετρασέλιδη αθλητική εφημερίδα μέσα σε πολιτικό φύλλο. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Υπήρξε πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος. Από τις δυο του κόρες έχει τέσσερα εγγόνια.

Η Κατερίνα Χ. Λυμπεροπούλου αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, από όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Εργάστηκε επί σειρά ετών στις εφημερίδες Το Βήμα και Απογευματινή. Σήμερα εργάζεται στη HuffPost GR. Είναι μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Από τις Eκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων (2018), καρπός της συνεργασίας της με τον Αμερικανό φωτογράφο Robert McCabe· η αγγλική έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2019 στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο Abbeville Press.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ανανεωτικό ρομαντικό πάθος του Ντελακρουά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ευγένιος Ντελακρουά / Eugène Delacroix‎‎ γεννήθηκε το 1798 στο Σαρεντόν-Σαιν-Μορίς (Charenton-Saint Maurice) κοντά στο Παρίσι και...

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this