Εικαστική έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Παναμά στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά

Η έκθεση η οποία διοργανώνεται από την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα θα διαρκέσει από την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021.

O Νοέμβριος για τον Παναμά χαρακτηρίζεται ως ο «μήνας της Πατρίδας» (Mes de la Patria).

Στις 3 Νοεμβρίου ο Παναμάς γιορτάζει την απελευθέρωσή του από την Κολομβία που πραγματοποιήθηκε το 1903, ενώ στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζεται η ανεξαρτησία του από την Ισπανία που έλαβε χώρα νωρίτερα, το 1821.

Το επετειακό έτος 2021 τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ξεπερνά τα επίπεδα της απλής τύχης και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα φίλα αυτά κράτη.

Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Πρέσβης και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κας Julie Lymberopulos ανέλαβε να οργανώσει εικαστική έκθεση τον Νοέμβριο του 2021, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Παναμά, με έργα της Παναμέζας ζωγράφου, Olga Sinclair, και των 9 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών: (με αλφαβητική σειρά) Ηώ Αγγελή, Γιώργο Αυγέρο, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστο Κεχαγιόγλου, Βαγγέλη Ρήνα, και Μανώλη Χάρο, οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα τους προς τιμήν του Παναμά μέσα από τη δική τους ματιά και σύλληψη.

Η συνέργεια και η στενή συνεργασία της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου του Παναμά στην Ελλάδα με τον Δήμο Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό επισφράγισμα του συμφώνου αδελφοποίησης που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021 μεταξύ της Πόλης του Παναμά και της Πόλης του Πειραιά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά στεγάζει την πολύτιμη αυτή προσπάθεια και δίνει βήμα στα έργα των καλλιτεχνών για τον ιερό αυτό επετειακό σκοπό.

Η φυσική εικαστική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στο διάστημα 15/11/2021 – 3/12/2021, ενώ η επίσκεψη είναι δωρεάν.

Έργο από την έκθεση

Ταυτόχρονα, η εταιρία SQLearn ανέλαβε την δημιουργία της ψηφιοποιημένης εκδοχής της έκθεσης, που επιτρέπει σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο ή όριο που θέτει μια φυσική έκθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα δημιούργησε συνοδευτικά της φυσικής και ψηφιακής έκθεσης ένα επετειακό αναμνηστικό λεύκωμα.

Ως παράλληλη δράση, η Φιλαρμονική του Πειραιά παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο του Παναμά στην κεντρική σκηνή του Εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά με στόχο την παραγωγή ενός δημιουργικού επετειακού βίντεο που θα προβληθεί στις εκδηλώσεις της Πρεσβείας και θα ταξιδέψει ανά τον κόσμο.

Έργο από την έκθεση

Σύντομο Χρονικό Δράσεων

Ιούλιος 2021 – Αδελφοποίηση της πόλης του Παναμά με την Πόλη του Πειραιά

Νοέμβριος 2021

09/11/2021 – Η Φιλαρμονική του Πειραιά παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο του Παναμά στην κεντρική σκηνή του Εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά με στόχο την παραγωγή ενός δημιουργικού επετειακού βίντεο που θα προβληθεί στις εκδηλώσεις και θα ταξιδέψει ανά τον κόσμο.

15/11/2021 – 3/12/2021

Εικαστική Έκθεση υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα

“Elogiando la libertad” – «Υμνώντας την Ελευθερία»
« Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας»

στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά

15/11/2021

Επίσημο launch της ψηφιακής εκδοχής της Εικαστικής έκθεσης “Elogiando la libertad” à https://www.elogiandolalibertad.com

15/11/2021

Κυκλοφορία του επετειακού αναμνηστικού λευκώματος “Elogiando la libertad” – «Υμνώντας την Ελευθερία», το οποίο δημιούργησε η Πρεσβεία του Παναμά για τον σκοπό της ομώνυμης εικαστικής έκθεσης.

16/11/2021

Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά

Θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό κύκλο λόγω περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας.

18/11/2021

Δεξίωση της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα στη Μεγάλη Βρετανία για τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας του Παναμά από την Ισπανία.

Θα πραγματοποιηθεί σε περιορισμένο κύκλο λόγω περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this