Οι ιστορικοί θησαυροί της Παλαιάς Δημοτικής Πινακοθήκης

Το “artviews” σε συνεργασία με το “Γνωρίζοντας την Ελλάδα” σας παρουσιάζει τους Μικρούς Ιστορικούς Θησαυρούς της Αθήνας και συγκεκριμένα την Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Η Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη είναι ένα κτήριο εντυπωσιακό εξωτερικά και πάρα πολύ ενδιαφέρον εσωτερικά. Το κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου, περατώθηκε το 1875 και λειτούργησε μέχρι το 1977 ως Βρεφοκομείο. Είναι τυπικό δείγμα της νεοκλασικής αντίληψης που επικράτησε στη δημόσια και αστική αρχιτεκτονική από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.

Ο Δήμος Αθηναίων άρχισε να καταρτίζει την καλλιτεχνική του συλλογή το 1923, με πρώτο έργο αγοράς το γλυπτό του Δ. Φιλιππότη  ” Ο Ψαράς “. Σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη απαριθμεί περί τα 3000 καλλιτεχνικά έργα τα περισσότερα από τα οποία αποκτήθηκαν κατά την δεκαετία 1930 – 1940.

Το σύνολο σχεδόν των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα αντιπροσωπεύονται με σημαντικά έργα τους στη συλλογή της Πινακοθήκης. Η συλλογή επίσης διαθέτει αξιόλογα έργα χαρακτικής των μεγάλων δασκάλων αλλά και των συνεχιστών τους σήμερα.

Όταν προχωρήσουμε προς το εσωτερικό της Παλαιάς Δημοτικής Πινακοθήκης, θα συναντήσουμε τα πιο σύγχρονα έργα και τεχνικές που την απαρτίζουν. Τα έργα και ο περιβάλλοντας χώρος, είναι ικανά ώστε να χάσει ο κάθε παρεβρισκόμενος την επαφή του με τον πραγματικό χρόνο και τον τόπο στον οποίο βρίσκεται.

Ελάτε μαζί μας και μην διστάσετε να επισκεφτείτε και εσείς οι ίδιοι τον χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Πινακοθήκης από κοντά όταν υπάρχει έκθεση. Αποτελεί σίγουρα έναν ανεκτίμητο θησαυρό.

info

Διεύθυνση: Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου, Τ.Κ. 10553

Τηλέφωνο: 210 5202420, 210 3243023

‘Ωρες Λειτουργίας: Λειτουργεί μόνον όταν υπάρχει έκθεση

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/rtvs

Instagram: https://www.instagram.com/rtvs/

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this