Έυα Ζουμπουνέλλη: H Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου

Η Περσεφόνη είναι μια γυναίκα που επιστρέφει στο Φως για να εκπληρώσει την Συμφωνία με τους Θεούς. Η ίδια παίρνει την ευθύνη του εαυτού της και εκμυστηρύεται την δική της επιθυμία να γνωρίζει τον έρωτα και την ελεύθερη επιλογή στη Ζωή.

Μοιράζεται όλες τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τα όνειρα της. Φέρνει μπροστά στα μάτια της όλες τις σκηνές του πρώτου έρωτα, της φύσης που μεγάλωσε, την μυρωδιά των βοτάνων, την αίσθηση της Άνοιξης και Φθινοπώρου της αλλαγής του χρόνου και των εποχών, τα σύμβολα των καρπών της Γης και του Σώματος. Η καρδιά της γεμάτη από λαχτάρα για ζωή κι ευτυχία, φτάνει στην αίσθηση της απελευθέρωσης. Επιλέγει τον Άδη όι ιατί την άρπαξε αλλά γιατί εκείνη τον άφησε!

– Περσεφόνη του Ρίτσου.. Πώς ένιωσες μπαίνοντας στο ρόλο;

-Όταν είδα την πρώτη φορά το κείμενο έπαθα ένα σοκ καθώς είναι ένα δύσκολο – ποιητικό κείμενο. Με τις πρόβες, με την μελέτη και φυσικά με την βοήθεια της κυρίας Τζωρτζ άρχισε να αποκτά μια άλλη μορφή.
Με γοήτευε σε κάθε πρόβα όλο και περισσότερο η προσωπικότητα της Περσεφόνης, η ψυχική της δύναμη και πόσο πολύ διεκδικεί τα θέλω της. Ήταν ένα μαγικό ταξίδι από την αρχή η ανακάλυψη του ρόλου και η συνειδητοποίηση ότι κι εγώ κρύβω μέσα μου μια Περσεφόνη.
Ήταν ένα ταξίδι συγκινητικό.. Κι επειδή ακόμα και τώρα στις παραστάσεις την ανακαλύπτω κάθε φορά και περισσότερο, δεν σταματά να με συγκινεί και να με γοητεύει.

– Τι γυναίκα ήταν η Περσεφόνη τελικά;

-Πριν πάρω το κείμενο στα χέρια μου είχα λίγες γνώσεις για την Περσεφόνη ( περίπου όσες έχουμε όλοι μας) . Μελετώντας το κείμενο και ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για τον μύθο, είδα μια άλλη γυναίκα. Μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει, μια γυναίκα που τολμά, μια γυναίκα ερωτευμένη που δεν φοβάται να φωνάξει τις επιλογές της. Την αγαπώ και την θαυμάζω την Περσεφόνη.

Το σημαντικό είναι οι συνεργάτες να έχουν την ίδια διάθεση με σένα και να υπάρχει μια ωραία συνεργασία.. Οι ρόλοι όλοι έχουν ενδιαφέρον φτάνει να τους ακούσεις και να ξέρεις να δουλέψεις σωστά για να το βρεις

– Μίλησέ μας για την Όλγα Τζωρτζ, που τόσο σε βοήθησε.

-Όσα κι αν πω θα ναι λίγα… Είναι μεγάλη εμπειρία και τιμή να συνεργάζεται ένας ηθοποιός μαζί της.
Σέβεται τον ηθοποιό, τον προστατεύει τον κάνει να γίνεται καλύτερος και σαν ηθοποιός αλλα και σαν άνθρωπος. Η συνεργασία μαζί της κρύβει μια μαγεία, μια χαρά κάποιες φορές ακόμα κι ένα παιχνίδι. Μια σκηνοθέτης που με ένα μαγικό ραβδί σε κάνει να ανακαλύπτεις ποια είσαι ως ηθοποιός και ως που μπορείς να φτάσεις.
Είναι εκεί να σε εμπιστευτεί, να σε φροντίσει και να σε βοηθήσει να βγάλεις με τον δικό σου τρόπο χωρίς να σου επιβάλλεται αυτό που έχετε κι οι δυο ονειρευτεί. Την ευχαριστώ για όλα όσα μου έχει προσφέρει και για αυτό το τόσο μαγικό ταξίδι.

– Ποια άλλη ηρωίδα θα ήθελες να παιξεις σε κάποιο επόμενο project;

-Πόσο απροετοίμαστη είμαι για μια απάντηση. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ αν θα θελα να παίξω τον τάδε ρόλο. Σε κάθε ρόλο μπορείς να βρεις στοιχεία να σε γοητεύσουν, να αγαπήσεις, να παίξεις μαζί του..
Οπότε σε οποιονδήποτε θα περνούσα καλά… Το σημαντικό είναι οι συνεργάτες να έχουν την ίδια διάθεση με σένα και να υπάρχει μια ωραία συνεργασία.. Οι ρόλοι όλοι έχουν ενδιαφέρον φτάνει να τους ακούσεις και να ξέρεις να δουλέψεις σωστά για να το βρεις.

– Θέατρο μετά την καραντίνα..

-Ναιιιιι!! Επιτέλους! Νομίζω ότι όλοι το περιμέναμε.. Και όσοι εργαζόμαστε σε αυτό αλλά και το κοινό.

Στις παραστάσεις που ήδη κάναμε για την Περσεφόνη το εισέπραξα το πόσο πολύ ο κόσμος το θελε, του χε λείψει, το χε ανάγκη.. Η χαρά μου δεν περιγράφεται.. Είναι μια μικρή γιορτή για μένα!

– Πέρα από δασκάλα Γαλλικών και Υποκριτικής, τι άλλο κάνεις;

-Αφιερώνω ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου στο θέατρο και στα γαλλικά (στα παιδάκια μου). Στο κάποιο λίγο χρόνο που μου μένει ασχολούμαι με κατασκευές, φτιάχνω κοσμήματα ..γενικά μου αρέσει να δημιουργώ από το μηδέν, με χαλαρώνει και με ταξιδεύει…
Μετά όσο χρόνο έχω, τον αφιερώνω στην οικογένειά μου, στον σύντροφό μου και στους φίλους μου (να ξέρουν ότι τους αγαπώ και ας τους παραμελώ λίγο)

– Πως χαρακτηρίζεις την Έυα με 3 μόνο λεξεις.

-Μμμμ με τρεις λέξεις ε; Θα διαλέξω αυτά που έχω πιο έντονα ως στοιχεία: αισιόδοξη, τελειομανής και δοτική…
Εντάξει είμαι και λίγο drama queen σε φάσεις μου ..χαχαχα..

– Παράταση λοιπόν με ακόμη δύο παραστάσεις. Χειμώνα θα υπάρξει κάποια συνέχεια;

-Δύο ακόμα τελευταίες ναι , προς το παρόν τουλάχιστον… Εύχομαι να μπορέσει να συνεχίσει κάποια στιγμή το ταξίδι της.. Για χειμώνα υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις αλλά ακόμα τίποτα σίγουρο.
Οπότε μένουμε συντονισμένοι για ό,τι νεότερο !
Σκηνοθεσία | Όλγα Τζωρτζ
Περσεφόνη | Εύα Ζουμπουνέλλη
Share this
Tags
Vasia Bresta
Vasia Bresta
Author, Dj, Artist and owner - c.o worker at Da Hoxxs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this