«Η μουσική των ανθρώπων», έκθεση φωτογραφίας της Σοφίας Βικάτου στη Luminous Eye

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 στις 20.00.

Η γκαλερί Luminous Eye εγκαινιάζει με ιδιαίτερη χαρά, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:00 στον χώρο της, την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Σοφίας Βικάτου «Η μουσική των ανθρώπων» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του ομότιτλου φωτογραφικού λευκώματος της Σοφίας Βικάτου από τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ».

«Το έργο της Σοφίας Βικάτου, πλημμυρισμένο από σιωπηλά μουσικά ιντερλούδια και αθέατες σκηνές δρόμου, είναι μια ειλικρινής γοητευτική καταγραφή του «Zeitgeist», του αιωρούμενου ανήσυχου πνεύματος του καιρού της», γράφει η Ίρις Κρητικού στο ομότιτλο λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ». «Οι φωτογραφίες της, άλλοτε μαυρόασπρες με εντατικά, ζωγραφικά σχεδόν κοντράστ και άλλοτε έγχρωμες, με αιφνίδια σκιρτήματα του κόκκινου και του κίτρινου, του κυανού ή του βιολετί, εντασσόμενες ωστόσο στο ίδιο σπονδυλωτό αφήγημα μίας εν εξελίξει συναρπαστικής οικουμενικής περιπλάνησης με απεικονιστικές αρετές που συχνά παραπέμπουν και στην τέχνη του κινηματογράφου, ιχνηλατούν και ανακαλούν επάλληλες συναντήσεις και διαδρομές στις ευρωπαϊκές και τις υπερατλαντικές μητροπόλεις, χαρτογραφώντας με ευφράδεια τους ευμετάβλητους ορίζοντες μη καταχωρημένων μικρών περιστατικών.

Στο Gdansk, την Αθήνα και το Εδιμβούργο, στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, οι άνθρωποι τέμνουν τον χρόνο και συναντιούνται στις οικείες εσοχές της ίδιας τους της διαφορετικότητας: ανάμεσα στον ήλιο και τη σκιά, δίδυμα κοριτσάκια και ανήσυχα αγόρια, ηλικιωμένοι σε αργή κίνηση και ζευγάρια νέων σε θερμές συνευρέσεις, παίζουν και περπατούν, σταματούν και χορεύουν, συνομιλούν και σιωπούν, εισχωρώντας με εγκάρσια αμεσότητα και λιτή απεικονιστική ακρίβεια στις ατραπούς της αφήγησης.

Οι ιστορίες δρόμου της Σοφίας Βικάτου, παραμένουν παράδοξα φωτεινές, ακόμη και όταν οι ήρωές τους τελούν σε μελαγχολία. Τα σιωπηλά ετούτα πορτραίτα, ισορροπούν ψιθυριστικά στην άκρη του εκφραστικού νήματος θυμίζοντας μικρές μουσικές μπαλάντες, ενώ ο φακός εστιάζει με τρυφερή οικειότητα πίσω και πέρα από τον οπτικό τους ορίζοντα. Υπογράφοντας αυτή την ενότητα, η φωτογράφος προτείνει ένα ανοιχτό πεδίο συνάντησης μιας τελούσας σε διαρκή κίνηση εξομολογητικής ανθρωπότητας, μια ευσύνοπτη μικρή ιστορία του επισφαλούς τρυφερού παλίμψηστου του νεότερου κόσμου».

Σοφία Βικάτου, Άτιτλο, Γλασκώβη, Σκωτία

Η ίδια η φωτογράφος σημειώνει για το έργο της:

«H φωτογραφία μου είναι κυρίως βιωματική. Όταν ξεκίνησα φωτογραφία δρόμου, δεν φανταζόμουν πως οι άνθρωποι που θα φωτογράφιζα θα με βοηθούσαν μια μέρα να εξηγήσω τους εσωτερικούς μου κόμπους. Όταν άφησα αυτούς τους ανθρώπους να μπουν ως φωτογραφία στη ζωή μου, με έκαναν να τη δω σαν έναν ατέλειωτο δρόμο, όπου οι άνθρωποι και οι ματιές τους μου έθεταν το μεγάλο ερώτημα πώς θα μπορούσα να αποδώσω με τη μηχανή μου τους ρόλους που μου παρουσίαζαν ως φωτογραφικά θέματα.

Στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και προσωπικά, γιατί οι άνθρωποι έρχονται σε άμεση επαφή μαζί μου και απαιτούν συναισθήματα και αντιδράσεις από μένα για να χτιστεί κάποιου είδους φιλία. Οι άνθρωποι που «βγήκαν καλοί» στις φωτογραφίες μου αποτελούσαν έκπληξη, αλλά έμειναν εκεί απαιτώντας ειλικρινά συναισθήματα από μένα. Με έκαναν να αναρωτιέμαι γιατί αυτοί και όχι άλλοι συνέχισαν να υπάρχουν στους τοίχους μου, στο κομπιούτερ μου και στα πορτφόλιό μου. Με τον καιρό άρχισα να τους αγαπώ και να τους εξιδανικεύω…».
Σοφία Βικάτου

Επιμέλεια έκθεσης
Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης, Ανεξάρτητη επιμελήτρια

Σοφία Βικάτου, Δίδυμες με παιχνίδι στο Σηκουάνα Παρίσι, Γαλλία

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου έως Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Luminous Eye
Μητσαίων 2Α, 11742 Κουκάκι
2111161206

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Παρασκευή 12:00-8:00
Σάββατο, Κυριακή: 12:00-20:00
Δευτέρα κλειστά

Η Luminous Eye ιδρύθηκε από τους φωτογράφους Βασίλη Γεροντάκο, Χάρη Κακαρούχα, Εύη Καραγιαννίδη και Παύλο Παυλίδη με στόχο να γίνει τόπος συνάντησης και σημείο αναφοράς για την φωτογραφική τέχνη.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this