Προτομή του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου, στις 20:30 με πολύ μεγάλη επιτυχία η Επετειακή εκδήλωση, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης και η παρουσίαση και η δωρεά από τον Δήμο Θηβαίων στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της προτομής του Βρυζάκη, έργο του Θηβαίου γλύπτη Δημήτρη Δήμου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων, που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, για τον εμβληματικό Θηβαίο ζωγράφο Θεόδωρο Π. Βρυζάκη, συνοδευόμενη από την περιοδική έκθεση με τον τίτλο:

“Θεόδωρος Βρυζάκης & η εικόνα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών”, φιλοξενήθηκαν στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στυλιανός Πέτσας, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μαίρη Βιδάλη, ο Συλλέκτης και Καθηγητής Ιατρικής κ. Μιχάλης Βαρκαράκης, ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, η Δρ. Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Β.Χ.Μ., ο Πρωτ. Περίανδρος Ι. Επιτροπάκης, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας & Εκπαίδευσης του Β.Χ.Μ., ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας, ο Μαέστρος & Τενόρος, κ. Γιάννης Βρυζάκης.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Εκδήλωση

Το καλλιτεχνικό έργο του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη ανέπτυξε στην ουσιαστική ομιλία της η Δρ. Μαράη Γ. Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, π. Διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος, κ. Αλέξης Διακόπουλος, ενώ οι προσκλήσεις ήταν προσωπικές από τον Δήμο Θηβαίων λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών.

Η Μαράη Γεωργούση – photo credit: Γιάννης Δελβενακιώτης

Ακολούθησε μαγευτικό ρεσιτάλ φιλελληνικής μουσικής με τον τίτλο: «Η φωνή, το πιάνο και η Ελλάδα» με τους ιδιαίτερα ταλαντούχους: Σοπράνο την κ. Βασιλική Καραγιάννη, Τενόρο τον κ. Γιάννη Βρυζάκη και πιανίστα τον κ. Μάριο Καζά.

Επίσης οι προσκεκλημένοι ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο με το θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στη ζωή του Βρυζάκη και σε μοναδική σύλληψη και σκηνοθεσία του αρχαιολόγου, κ. Θανάση Παπαγεωργίου. Αφηγητής ο ιατρός κ. Λουκάς Ανανίκας.

Στην περιοδική έκθεση παρουσιάζονται έργα από την Φιλελληνική Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη και δύο έργα της συλλογής Ευαγγέλου και Κατίγκως Αγγελάκου. Η περιοδική έκθεση, εκτός των ζωγραφικών έργων, δύο από τα οποία είναι αριστουργήματα του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν σε φιλελληνικά θέματα σπουδαίων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, περιλαμβάνει και κειμήλια της οικογένειας Βρυζάκη, ευγενική παραχώρηση της κ. Βασιλικής Βρυζάκη, απογόνου του μεγάλου ζωγράφου. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης προσεφέρθησαν λευκός οίνος, ευγενική χορηγία της θηβαϊκής “Οινοποιίας Αγάτσα” και γλυκά.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Εκδήλωση

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου της εκδήλωσης όπως και της περιοδικής έκθεσης, καθώς και την ξενάγηση των επισήμων έκανε η ιστορικός τέχνης, Δρ. Μαράη Γεωργούση, ενώ η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 έως και την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021.

Ο Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η Σοπράνο, Κολορατούρα κ. Βασιλική Καραγιάννη. Η διακοσμήτρια κ. Χριστίνα Καρακίτσου. Η Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, π. Διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπ. επιμελήτρια της εκδήλωσης & της έκθεσης. Photo credit: Γιώργος Μαραγκουδάκης.
Ρεσιτάλ Φιλελληνικής Μουσικής, Τενόρος, ο εξαιρετικός κ. Γιάννης Βρυζάκης, Πιανίστας, ο εξαιρετικός κ. Μάριος Καζάς
Photo credit: Γιώργος Μαραγκουδάκης

 

Ο εφοπλιστής συλλέκτης κ. Ευάγγελος Αγγελάκος. Η Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, π. Διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπ. επιμελήτρια της εκδήλωσης. Η Παρασκευή Ματθαίου-Δήμου, σύζυγος του γλύπτη Δημήτρη Δήμου. Photo credit: Γιώργος Μαραγκουδάκης.
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this