Λίλα Κουφοπούλου: «Με συναρπάζει ο αόρατος κόσμος της ενέργειας και των ονείρων»

Της εικαστικού Λίλας Κουφοπούλου – MFA, Tufts University & School of the Museum of Fine Arts in Boston.

Συναντήσαμε την εικαστικό Λίλα Κουφοπούλου στο όμορφο εργαστήριό της στο Χαλάνδρι. Θαυμάσαμε τη νέα της δουλειά και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για τον αόρατο κόσμο των ονείρων.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

“Πάντα αισθανόμουν έκπληξη και θαυμασμό για τον αόρατο κόσμο της γνώσης που υπάρχει μέσα μας. Για τις απαντήσεις που μας διατίθενται σαν πολύτιμο δώρο χωρίς λογική επεξεργασία μέσα από τη διαίσθηση, τα όνειρα, την αύρα, μια εικόνα του νου ή ένα συναίσθημα – εκδηλώσεις ικανές να σου χαρίσουν ενέργεια, γνώση και δύναμη, χωρίς να ξέρεις πως.

Τον γνωρίζουμε όλοι αυτόν τον κόσμο της γνώσης μα δύσκολα τον αγγίζουμε, τον αποτυπώνουμε ή τον διατυπώνουμε, καθώς είμαστε μεγαλωμένοι και εκπαιδευμένοι να σκεφτόμαστε με λογικούς συνήθως συνειρμούς. Είναι δρόμος προσωπικός, που εκφράζει με μη λεκτικά μέσα τη δύναμη, το μυστήριο και την αέναη κίνηση που κρύβει η ψυχή μας. Ένας κόσμος άλλος είναι. «Ανύπαρκτος» αλλά υπαρκτός.”

Η εικαστική έρευνα της Κουφοπούλου τα τελευταία 22 χρόνια από τα 45 και πλέον που ζωγραφίζει, εξερευνεί αυτόν ακριβώς τον υπαρκτό αλλά αόρατο κόσμο. Τον κόσμο των συναισθημάτων, της διαίσθησης, της συμβολικής γλώσσας της ενέργειας και των ονείρων. Έχοντας αρκετές βιωματικές προεκτάσεις, περιγράφεται εικαστικά στην τριλογία που έχει δημιουργήσει χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα έκφρασης (abstract video, ποίηση και ζωγραφική), από το 1992 μέχρι σήμερα.

Lila Koufopoulou, ENERGY IN MOTION, Acrylics, 1m x 1m

“Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ – ΧΑΟΣ & ΨΥΧΗ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΨΥΧΗΣ, ΟΝΕΙΡΑ είναι μια εικαστική αφήγηση που γεννήθηκε σταδιακά μέσα από την ανάγκη μου να βρω ένα είδος κάθαρσης, αφού πρώτα συνειδητοποιήσω και εκφράσω μεταφορικά συγκεκριμένες περιόδους της πλατύτερης εσωτερικής μου πάλης, αλλά και της εξέλιξης της ψυχής μου.

Γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη μου να “βουτήξω” πέρα απ’ τη λογική, μέσα στον υπέροχο αόρατο κόσμο του υποσυνείδητου, ο οποίος μπορεί να φωτίσει σκοτεινές πλευρές της ψυχής, να διδάξει δημιουργικότερα την αυτό-εξέλιξη και να συμβάλλει στη δημιουργικότητα και την απάλειψη του φόβου για το άγνωστο. Να βουτήξω, προκειμένου να υποψιαστώ αλήθειες που «επέλεγα» ασυνείδητα να αγνοώ.

Ορμώμενη μέσα από δικούς μου φόβους και καθημερινές ανησυχίες, μέσα από την ανάγκη μου να βρω “αγγέλους” που θα καταπραΰνουν τις δυσκολίες που σαν γυναίκα μου παρουσιάζει ποικιλότροπα η ίδια μου η ζωή και δημιουργεί η ίδια μου η ψυχή, άρχισα έτσι να εμβαθύνω με τα εκφραστικά μου μέσα, σ’ αυτόν τον αόρατο αλλά υπαρκτό κόσμο που είναι παράλληλα πολύ οικείος στη θηλυκή γυναικεία φύση, μα που δεν είχε τύχει ποτέ να τον προσεγγίσω έτσι.”

Lila Koufopoulou, EMERGENCE OF NEW EMOTIONS, Acrylics, 1m x 1,5m

“Πολλές φορές θαρρεί κανείς πως τα όνειρα δεν είναι άλλο παρά ακατανόητα σκηνικά που πρωταγωνιστούν γνωστοί ή άγνωστοι ήρωες, με ρόλο αβέβαιο για επίλογο κι απόηχο που ανησυχεί ή/και προβληματίζει. Τα όνειρα είναι μοναδικές θεατρικές σκηνές όπου η ψυχή σου προβάλλει για σένα – τον μοναδικό θεατή -, το έργο που εσύ με την ψυχή σου κάθε βράδυ δημιούργησες, σκηνοθέτησες, χειροκρότησες.

Στη σειρά των έργων μου ΟΝΕΙΡΑ η Πριγκίπισσα Ψυχή (ηρωίδα του μύθου ΕΡΩΣ & ΨΥΧΗ) με σύμμαχο την ανθοφόρα μέσα απ’ τον ύπνο φαντασία της, ανασύρει κάθε ερέθισμα που γίνεται αποκαλυπτική απάντηση γι’ αυτήν και το διατυπώνει ζωγραφικά με αφηρημένη μα ονειρική μορφή σαν πρόταση εικονογράφησης παλιών χρησμών Πυθίας.”

Στην Αρχαία Ελλάδα αναφορές για τη θεραπεία ασθενειών με σύμμαχο τα όνειρα και τον συμβολισμό τους μας είναι γνωστές.

“Ο θεός της ιατρικής Ασκληπιός θεράπευε ασθενείς στα ιερά του μέσα από μια σειρά ιεροτελεστιών οι οποίες είχαν να κάνουν με το σώμα και την ψυχή. Οι ασθενείς έπιναν νερό με βότανα από πηγές κοντά στα ιερά του, βυθίζονταν σε χαλαρωτικά λουτρά και ακολουθούσαν κάποιους τρόπους χαλάρωσης προκειμένου να φτάσουν σε κατάσταση βαθειάς ηρεμίας. Στη συνέχεια, κοιμόντουσαν στο άβατο και κάθε φορά που ξύπναγαν, περιέγραφαν στους θεραπευτές τα όνειρά τους. Οι θεραπευτές ήταν εκπαιδευμένοι να από-συμβολίζουν τις εικόνες των ονείρων των ασθενών και κατανοώντας μέσα από την εικόνα το είδος της ασθένειας, χορηγούσαν την κατάλληλη θεραπεία στον ασθενή.

Σύγχρονες αναφορές στη ζωή των ιθαγενών της Αμερικής, έχουν επίσης περιγράψει επανειλημμένα πως οι Ινδιάνοι όχι μόνον πίστευαν στα όνειρα, αλλά περιελάμβαναν τους χρησμούς και τα μηνύματά τους, στις αποφάσεις της καθημερινής τους ζωής.

Lila Koufopoulou, COLORFUL GAMES, Acrylics, 50 x 50cm

Θεωρώντας προσωπικά, πως τα σύμβολα στο όνειρο μπορούν να είναι μια αποκαλυπτική, θεραπευτική απάντηση σε κάποιο μας πρόβλημα ή ανησυχία, δημιουργώ μέσα από τις ζωγραφιές μου με διαισθητικό τρόπο, εικαστικά σύμβολα.

Σκοπός ύπαρξης των συμβόλων αυτών είναι, να αποκαλύψουν στον θεατή εκείνη τη μοναδική σύνδεση αλλά και σύνθεση που εκείνος χρειάζεται, προκειμένου να δώσει ο ίδιος τη δική του ερμηνεία σ’ ένα θέμα χωρίς καθορισμένη μορφή που μόνον η ψυχή μπορεί να δημιουργήσει.

Τα όνειρα μας ζητούν να εμπιστευθούμε τόσο τη δύναμη της φαντασίας μας, όσο και τη διαίσθησή μας προκειμένου να κατανοήσουμε – και ασφαλώς να εξελίξουμε – κομμάτια του εαυτού μας που τα θεωρούμε σκοτεινά ή ακατανόητα. Είναι ένας άλλος κόσμος ενέργειας σαν νέα αρχή, σαν περιπέτεια, ένα μυστικό και μυστηριακό εργαστήριο, σαν ένα μήνυμα από το υποσυνείδητο που πιθανά θα δώσει λύσεις, θα προειδοποιήσει ή/και θα προβλέψει το μέλλον.

Θέμα με ατελείωτο ενδιαφέρον παραμένει μέχρι σήμερα ο κόσμος της ενέργειας και των ονείρων για μένα. Μια έμπνευση χωρίς περιορισμό που με μαγνητίζει και με συναρπάζει ακατάπαυστα να τον δημιουργώ μέσα από τη δική μου αντίληψη και προοπτική. Ένας κόσμος μαγικός, που συνεργαζόμενος με τη φαντασία και τη διαίσθηση μπορεί να δίνει εικαστική μορφή στο υπέροχο αόρατο.”

Lila Koufopoulou, GOLDEN BUTTERFLIES – Dreams series – Acrylics, 70 x 100cm

Who is Who

Η Λίλα Κουφοπούλου φοίτησε στην ΑΣΚΤ στο εργαστήρι του Νίκου Κεσσανλή και αποφοίτησε με Master in Fine Arts από το Tufts University & the School of the Museum of Fine Arts in Boston με 5 υποτροφίες από τα ως άνω Αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Η μεταπτυχιακή της εργασία CHAOS & PSYCHE (abstract video art) εγκαινίασε το τμήμα τέχνης και τεχνολογίας του Τufts University, το 1992.

Η Λίλα Κουφοπούλου

Στο ενεργητικό της έχει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων είναι το Α’ Βραβείο Αφίσας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό EUROPE AND MY FUTURE που οργάνωσε η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ και η INTERNATIONAL ADVERTISING ASSOCIATION στις Βρυξέλλες, Medal of Honors από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Mάγχης και Αντιπρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου της Γαλλίας, κο J. Marigné, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην EUROPEAN YOUTH WEEK που οργάνωσε η ASSOCIATION DES JEUNES POUR L’ EDUCATION, LA CULTURE ET LES LOISIRS στο Παρίσι, και Finalist στα GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS 2017, στο Λονδίνο.

Έργα της υπάρχουν στη συλλογή της Τράπεζας Πειραιώς, της Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories, της Adelco Pharmaceutical & Cosmetics, της FDO, σε επαύλεις εφοπλιστών και επιχειρηματιών σε Ευρώπη και Αμερική, και εκτίθενται σε διεθνείς εμπορικές ιστοσελίδες σύγχρονης τέχνης.

Επίσης, πίνακές της έχουν προσφερθεί αφιλοκερδώς και έχουν δημοπρατηθεί στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης για τη στήριξη της ανέγερσης νέας πτέρυγας του CHILDREN’S HOSPITAL & REHABILITATION CENTER, όπως επίσης, και για την έρευνα της νόσου κοιλιοκάκης (celiac disease) στο COLUMBIA UNIVERSITY.

Στη δεκαετία του 1990, η Λίλα ήταν μέλος της “International Association for the Study of Dreams”, CA-USA.

On line
https://www.lilakoufopoulou.com
https://www.facebook.com/artforyourwellbeing
https://www.instagram.com/lilakoufopoulou/

Lila Koufopoulou, FIREWORKS, Dreams series – Acrylics on canvas, 1,5m x 1,5m
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this