Λίνα Νικολακοπούλου: «Από πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες και εποχές μου έχει μιλήσει η ζωγραφική»

Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από τους στοίχους της - Λαμπερά διπλά εγκαίνια πολιτισμού και γαστρονομίας στο ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort στην παραλία του Καλαφάτη στην Μύκονο

Πρόσφατα το ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort στην παραλία του Καλαφάτη παρουσίασε στο φιλότεχνο κοινό της Μυκόνου νέα έκθεση στην VENUS GALLERY με έργα εμπνευσμένα από τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, την οποία και συνδύασε με το επίσημο άνοιγμα του νέου art εστιατορίου, BLUE Fusion Art Restaurant.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Τζιώτη

Τριάντα ένα έργα  σύγχρονων εικαστικών παρουσιάστηκαν στον εντυπωσιακό χώρο Τέχνης, σε μια έκθεση προς τιμή της καταξιωμένης εδώ και 40 χρόνια αγαπημένης ποιήτριας, Λίνας Νικολακοπούλου, που με τη γραφή της επηρέασε ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του ελληνικού ρεπερτορίου και δημιούργησε τα ψυχικά ερεθίσματα για πολλές γενεές ανθρώπων.

Οι στίχοι από τα τραγούδια της ενέπνευσαν τους εικαστικούς, οι οποίοι δημιούργησαν πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά αποτυπώνοντας το συναισθηματικό ίχνος που τους άφησαν. Η ιδέα ήταν του Δημήτρη Λαζάρου.

Αγαπημένοι στίχοι  από «Τα πιο ωραία λαϊκά», τη «Σωτηρία της ψυχής», τον «Ακίνδυνο», το «Μαμά γερνάω», την «Αράχνη» και πολλά ακόμη γνωστά τραγούδια αποτυπώθηκαν σε καμβά και εκτίθενται  στο κοινό για λίγες μέρες ακόμα στην γκαλερί “Venus”, στο ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort, στον Καλαφάτη.

ΚΕΛΛΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΜΑΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

«Με μαγνήτιζαν από παιδί όλα εκείνα που “μιλούσαν” από μόνα τους» είπε η στιχουργός στα εγκαίνια της έκθεσης. «Όλα όσα γεννιούνται για να εκπέμπουν στη σιωπή. Ο μέσα κόσμος κι ο έξω κόσμος σε μια συνεχή ερωτική σχέση. Μου μιλούσαν χωρίς λόγια και μ ‘έκαναν να γυρεύω λόγια για να τα νοιώσω πιο βαθιά ή ίσως για να τα κάνω πιο δικά μου.

Σκάλες, παράθυρα ανοιχτά, σφουγγαρισμένα μόλις πατώματα, μαξιλάρια που τα χτυπούσε αιφνίδια του ήλιου το φως, χειρονομίες και βλέμματα απρόσμενα. Γέμισε το είναι μου εικόνες. Εκείνες γέννησαν λόγια, τα λόγια έγιναν τραγούδια. Τώρα εκείνα τα τραγούδια γέννησαν ζωγραφιές για μια έκθεση τριγυρισμένη από τη θάλασσα που δεν παύει κι εκείνη να κινείται.»

Η κυρία Νικολακοπούλου μίλησε αποκλειστικά για τις εμπνεύσεις της και το ρόλο που παίζει η σχέση της ζωγραφικής με την μουσική για την ίδια.

Κυρία Νικολακοπούλου, εμπνέεστε από τη ζωγραφική;

-Λατρεύω τη ζωγραφική. Για μένα είναι λογοτεχνία χωρίς λόγια. Εξάλλου από πίνακα ζωγραφικής εμπνεύστηκα  «το Βενζινάδικο». Σε ένα ταξίδι μου στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επισκέφτηκα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Κοντοστάθηκα για αρκετή ώρα σε ένα έργο με τίτλο «Βενζινάδικο» που δημιουργός του είναι ο αγαπημένος Έντουαρντ Χόπερ, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ρεαλιστικής Τέχνης.

Εξάλλου από πίνακα ζωγραφικής εμπνεύστηκα  «το Βενζινάδικο»

Η εικόνα ενός άνδρα που στέκεται μπροστά σε μία αντλία βενζίνης σε κάποιο επαρχιακό δρόμο, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Στο αεροπλάνο της επιστροφής με εικόνα τα σύννεφα, έγραψα το τραγούδι διατηρώντας τον πρωτότυπο τίτλο του έργου.

Edward Hopper-Gas1940

Ποια κινήματα και τεχνοτροπίες της ζωγραφικής σας κινούν το ενδιαφέρον;

-Από πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες και εποχές μου έχει μιλήσει η ζωγραφική. Πολλοί ακόμα πίνακες με έχουν εμπνεύσει. Η ζωγραφική όπως και η μουσική συναντώνται σε έναν κοινό τόπο.

Κάποτε επισκέφτηκα έκθεση του Πικάσο στην Ισπανία. Νεαρός ακόμα ο καλλιτέχνης, στα πρώτα του βήματα, είχε ζωγραφίσει από ένα ταρατσάκι την πόλη. Θυμάμαι πόσο λαμπερό ήταν το φεγγάρι και πόσο φωτεινή και μπλε η πόλη. Είχα το προνόμιο να θαυμάζω κάποιο έργο του, από το οποίο δεν έγινε γνωστός. Βλέπει όμως κανείς ότι από τα πρώτα βήματα ενός καλλιτέχνη, μπορεί να διακρίνει την πορεία του. Εξάλλου μέχρι να βρει κάποιος την γραφή του, μπορεί να περάσει από πολλά στάδια.

Ο Πικάσσο και ο Χόπερ είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους

Σας εμπνέει η σιωπή;

-Αναμφίβολα. Εμπνέομαι από τη σιωπή, από ένα βλέμμα, ένα νεύμα από μια κουβέντα. Με εμπνέει η καθημερινότητα, οι βόλτες, τα καφενεία, η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του.

– Πώς αισθάνεσθε που και εσείς με την σειρά σας εμπνεύσατε 31 εικαστικούς και οργανώθηκε έκθεση με πρωτοβουλία του Δημήτρη Λαζάρου;

-Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ζωγράφους που φιλοτέχνησαν  αυτούς τους πίνακες με αφορμή τα λόγια κάποιων στίχων μου αλλά και όλους εσάς που θα ρίξετε μια ματιά στους κόσμους που αναδύθηκαν από τη συνάντηση αυτών των δυο τεχνών.

Η έκθεση συνεχίστηκε στο χώρο του εστιατορίου, στο Blue Fusion Art Restaurant  Μια εντυπωσιακή έκθεση γλυπτών μεγάλων διαστάσεων, ο «Κήπος των Γλυπτών» στην οποία συμμετείχαν η Helen – Mudie Ioannidou, ο Σπύρος Κοντούλης, ο Γιάννης Κουλουρίδης και ο Γιώργος Μπαρδάκας.

Τα εντυπωσιακά έργα προϊδέαζαν τον επισκέπτη για το εννοιολογικό πλαίσιο της μοναδικής γαστρονομικής εμπειρίας.

Ειρένα Καλαμαρά – Αντώνης Τσουμάκης, επιχειρηματίες του Aphrodite Beach Resort Mykonos

Περιπλανώμενοι στον κήπο και θαυμάζοντας τα έργα, συναντήσαμε την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, κυρία Ειρένα Καλαμαρά, όπου μιλήσαμε μαζί της για το εικαστικό εγχείρημα του ξενοδοχείου της. Αρχιτέκτων μηχανικός η ίδια, αποφάσισε με τον σύζυγό της μουσικό, κύριο Αντώνη Τσουμάκη να φέρουν την τέχνη πιο κοντά στους επισκέπτες του ξενοδοχείου τους αλλά και στους λουόμενους της περιοχής του Καλαφάτη.

«Κάναμε με τον σύζυγό μου ένα άνοιγμα και μια προσέγγιση στην τέχνη από την μεγάλη αγάπη μας προς αυτή» είπε η ίδια «Είμαστε 53 χρόνια στο χώρο του τουρισμού προσφέροντας ό,τι το καλύτερο. Ο παππούς και ο πατέρας μου ήταν πρωτοπόροι σε αυτό. Έτσι και μεις με την σειρά μας, θέλουμε να προσφέρουμε στους θαμώνες μας το κάτι πάρα πάνω.

Η τοποθεσία του ξενοδοχείου είναι μοναδική και εκτός από τον ήλιο, την καθαρή θάλασσα, την μοναδική παραλία, θέλουμε επισκέπτες του ξενοδοχείου μας, της περιοχής αλλά  και του νησιού να χαίρονται την τέχνη. Ο χώρος τόσο της γκαλερί αλλά και του εστιατορίου είναι μοναδικός, αποκομμένος αλλά ενταγμένος αρμονικά στο ξενοδοχείο και ενδείκνυται για γευστικές αλλά και εικαστικές απολαύσεις»

Η επιμέλεια της Venus Gallery και του Blue Fusion Art Restaurant γίνονται από την πλατφόρμα Πολιτιστικού Τουρισμού Restart Contemporary Art Platform, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κέλλυς Αθανασιάδου.

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this