Η λογική, η πλαστικότητα και η συμμετρία των μορφών είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά στους πίνακες της εικαστικού Μαρίας Κοκκίνη. Το χρώμα παίζει αναμφισβήτητα κυρίαρχο ρόλο δημιουργώντας πληθώρα εντυπώσεων στον θεατή. Υπερβατική, με εξπρεσιονιστικά στοιχεία δημιουργεί με χιούμορ και αισιοδοξία χαρακτήρες παρμένους από την καθημερινότητα.

Μαρία Κοκκίνη

Αυθεντική, πειραματίζεται και δημιουργεί με διάφορα υλικά. Είναι από τους ζωγράφους που δεν θέλει την τέχνη μόνο το τελάρο. Αντικείμενα της καθημερινότητας ξεχωρίζουν και διαπραγματεύονται το όριο μεταξύ τέχνης και λειτουργικότητας. Δημιουργεί αντικείμενα τέχνης και αισθητικής ενατένισης, αλλά και καθημερινής χρήσης με την ταυτότητα και την υπογραφή της δημιουργού τους να ξεχωρίζει.

Έχει ασχοληθεί με το χυτό κόσμημα και την κατασκευή εκμαγείων, ενώ συνεργάστηκε με εργαστήρια αργυροχοΐας αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κοσμημάτων τους. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την ζωγραφική.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 17 ομαδικές εκθέσεις και έχει στο ενεργητικό της 13 ατομικές. Εμπνέεται από την ποίηση και εικονογραφήσει τρείς ποιητικές συλλογές.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Η Αλίκη Χατζηαγγελή, ιστορικός τέχνης, γράφει μεταξύ άλλων για την Κοκκίνη

«Με τα διακριτικά χιουμοριστικά χαρακτηριστικά τους, τα έργα της καταφέρνουν να επενδύσουν στη σύγχρονη καθημερινή ζωή με αισιοδοξία. Η καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φωτεινά χρώματα και ευρείες γραμμές για να δημιουργήσει ένα αίσθημα οικειότητας και υπερβατικότητας. Το έργο της είναι πραγματικά πρωτότυπο, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη μπορεί να είναι όπλο στον πόλεμο ενάντια στη σημερινή κρίση …Η καλλιτέχνης εξερευνά τόσο το χώρο όσο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρχει το ανθρώπινο σώμα μέσω του χρώματος και της προοπτικής, ενώ παίζει με την ιδέα μιας φανταστικής εμπειρίας του ίδιου του δημιουργού.

Η συμμετρία του σχεδιασμού, η πλαστικότητα των σχημάτων, οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και ο αξιοθαύμαστος τρόπος χειρισμού της σχέσης μορφής-χώρου, συνωμοτούν για να εμπλέξουν άμεσα τον θεατή στον κόσμο της Μαρίας Κοκκίνη. Επηρεασμένη από τις αρχές της μοντερνιστικής ζωγραφικής, καθώς και από άλλες εναλλακτικές μορφές τέχνης όπως τα κόμικς, δημιουργεί σχήματα, χώρους και πρόσωπα σε μια μορφή τέχνης που είναι αυτοσχεδιαστική και εντελώς αντισυμβατική.

Τα έργα της, ριζωμένα σταθερά στον σουρεαλισμό, δημιουργούν υπονοούμενες εικόνες ερευνώντας το ανθρώπινο υποσυνείδητο. Η χρήση ζωηρών χρωμάτων είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο, δημιουργώντας πληθώρα εντυπώσεων και συσχετισμών στον θεατή. Η γεωμετρία των εικόνων, με αναφορές τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εκφράζει την πολικότητα ανάμεσα στη φύση και τις συνθήκες διαβίωσης στις σύγχρονες πόλεις. Οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τα πρόσωπα που πλαισιώνονται σε αντικείμενα έχουν εξπρεσιονιστικούς συντονισμούς και ισχυρό συμβολισμό, αγγίζοντας βαθύτερα συναισθηματικά άκρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι το έργο της Μαρίας Κοκκίνη έχει μια αυθεντικότητα που καταφέρνει να μεταφέρει την ατομικότητα του καλλιτέχνη. Δημιουργεί ευφάνταστα, χιουμοριστικά, αισιόδοξα έργα μοναδικής φύσης που αντικατοπτρίζουν την ισχυρή προσωπικότητά της…»

Έργο της Μαρίας Κοκκίνη

-Μαρία, πώς ξεκίνησες να ζωγραφίζεις;

-Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω…

Από μικρό παιδί ζωγράφιζα μικρές αράχνες στους τοίχους να τις βλέπει η γιαγιά μου και να προσπαθεί να τις καθαρίσει! Το μολύβι και το στυλό δεν έλειπε από το χέρι μου.

Αρχικά, τα σχέδια μου αφορούσαν κοσμήματα. Ήταν η πρώτη επαγγελματική καλλιτεχνική μου ενασχόληση. Δούλεψα ως σχεδιάστρια και κατασκευάστρια εκμαγείων κοσμημάτων για αρκετά χρόνια. Στην συνέχεια λόγω της ύφεσης που είχε η χρυσοχοΐα, με κέρδισε η μαθηματική σχολή.

Οργάνωσα το δικό μου φροντιστήριο και μετά ο διορισμός μου στο όμορφο νησί της Λήμνου, όπου εκεί άρχισαν όλα.

Το 2004 σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, το παλαιό Πεδινό, και έχοντας άπλετο χρόνο, χρησιμοποίησα τα παλιά παντζούρια ως ταμπλό για τα έργα μου. Εκεί έγινε η πρώτη μου έκθεση, την οποία ακολούθησαν άλλες 12 ατομικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

-Ζωγράφος, λοιπόν, με μαθηματικές επιρροές…

-Αρχικά η ζωγραφική μου ήταν επηρεασμένη από την βυζαντινή τέχνη. Η αγιογραφία όμως είναι κάτι που με περιόριζε αφού θέλει πιστή αντιγραφή. Όταν λοιπόν μετά από πειραματισμούς κατέληξα στα σημερινά ανθρωπάκια μου και τα έντονα χρώματα, κατάλαβα ότι βρήκα την ταυτότητά μου.

Η επιστήμη των μαθηματικών νομίζω ότι είναι έκδηλη στην αποτύπωση των έργων μου. Οι συμμετρίας, οι ευθείες γραμμές, τα γεωμετρικά σχήματα συνθέτουν το στιλ τους. Τα νοήματα που περνούν οι πίνακες μου θεωρώ ότι είναι σαφή και χαίρομαι για αυτό γιατί ως μαθηματικός και ως άνθρωπος μου αρέσουν τα ξεκάθαρα πράγματα, αν και κάποιες φορές η διαφορετική οπτική που ακούω στην ανάλυση ενός έργου με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θυμάμαι μια σειρά έργων με σεμεδάκια, τα παραδοσιακά σεμεδάκια. Όταν μπήκαν στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού μουσείου της Αλεξανδρούπολης δύο φοιτητές μου είπαν ότι αυτά είναι fractals και μου φάνηκε εξαιρετικό, όπως και η ερμηνεία που έδωσαν σε έναν χαρακτηριστικό πίνακα μου, που αφορούσε την μητρότητα, μια εξήγηση που υιοθέτησα και εγώ τελικά.

Έργο της Μαρίας Κοκκίνη

Ο πίνακας για εμένα είναι ένα στολίδι

-Μίλησέ μας για τα θέματα που αγαπάς να ζωγραφίζεις.

-Τα θέματα μου συνήθως είναι κοινωνικά, πολιτικά και στιγμές καθημερινότητας. Τα χρώματα μου είναι έντονα. Μου αρέσει το χρώμα. Ο πίνακας για εμένα είναι ένα στολίδι, το οποίο θα το βλέπει κάποιος καθημερινά και δεν θέλω να του μαυρίζει την ψυχή. Θέλω να αποπνέει αισιοδοξία.

Οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι, γι’ αυτό θα ήθελα να μοιραστώ την τέχνη μου με όσους περισσότερους μπορώ.

-Έχω δει πίνακές σου σε μάσκα τώρα με τον covid και μου άρεσε πολύ.

-Σωστά. Έχω δημιουργήσει μια σειρά χρηστικών αντικειμένων όπως μάσκες, τσάντες, νεσεσέρ, φουλάρια σε συνεργασία με την εταιρεία Zoe by Katerina. Τώρα τα σχέδια μου είναι προσιτά σε όλους. Με μεγάλη μου χαρά περπατώ πολλές φορές στον δρόμο και βλέπω τους πίνακες μου φορεμένους.

Έργο της Μαρίας Κοκκίνη

-Μίλησέ μας για την τελευταία σου δουλειά που σχεδιάζεις να μας παρουσιάσεις.

-Η επιδημία φρέναρε πολύ τα καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά συγχρόνως ήταν και πηγή έμπνευσης. Στα δύο χρόνια της καραντίνας, δημιούργησα πολλούς αγαπημένους πίνακες με θέμα την απομόνωση. Ήταν ένα διάστημα που με ενεργοποίησε σε πολλούς τομείς.

Η καινούργια συλλογή μου ονομάζεται stickers, αυτοκόλλητα. Η ιδέα είναι ότι κολλάμε, ξεκολλάμε και ξανακολλλάμε σε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. Για αυτό θα δείτε γύρω από τα ανθρωπάκια μου ένα άσπρο πλαίσιο το γνωστό πλαίσιο των αυτοκόλλητων της παιδικής μας ηλικίας.

-Μελλοντικά σχέδια…

-Τα επόμενα σχέδια μου είναι μια έκθεση ίσως και δυο στην Κρήτη, στα Χανιά και το Ηράκλειο. Αυτά με ένα ερωτηματικό βέβαια γιατί όλα είναι ρευστά. Ετοιμάζω επίσης και μια έκθεση στην Αργεντινή, στην ελληνική ομογένεια.

Εύχομαι όλη αυτή η κρίση με τον covid σύντομα να τελειώσει κάνοντας μας δυνατότερους και σοφότερους.

Ένα από τα φάρμακα θεωρώ την τέχνη…

Έργο της Μαρίας Κοκκίνη

Who is Who

Η Μαρία Κοκκίνη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με το χυτό κόσμημα και την κατασκευή εκμαγείων, ενώ συνεργάστηκε με εργαστήρια αργυροχοΐας αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κοσμημάτων τους.

Από το 2001 αρχίζει η επαγγελματική της ενασχόληση με την ζωγραφική. Η Μαρία Κοκκίνη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Τα έργα της είναι δημιουργίες επάνω σε ξύλο, με την χρήση τέμπερας και συνδυασμούς υλικών.

Συμμετείχε σε 17 ομαδικές εκθέσεις και έχει στο ενεργητικό της 13 ατομικές.

Ατομικές εκθέσεις

2009 ” Η άλλη Εύα” στο Gallery, Aνδριανού 33 στο Μοναστηράκι
2010 ”Γυναικεία πορτραίτα” στο Δημαρχείο Αχαρνών ,υπό την αιγίδα του συλλόγου γυναικών Ε.Γ.Ε.
2011 ”Γυναίκες” στην Gallery ”Εlemento” στη Αλεξανδρούπολη, υπό την αιγίδα του συλλόγου γυναικών Αλεξανδρούπολης.
2012 ”Η άλλη Εύα και ο χάρτινος κόσμος της” στο Κόκκινο σπίτι στη Χαλκίδα, υπό την αιγίδα του πολιτιστικού συλλόγου Κανήθου.
2012 ”Η άλλη Εύα και ο χάρτινος κόσμος της στο “Dantes”, στο Κορωπί.
2013 ”Γεωμετρήματα” στο κτήμα ”Δικαιούλια” στο Κορωπί.
2013 ”Eφ’ όλης της ύλης” στο κτήμα ”Βασιλείου” Κορωπί.
2015 ”σιγά τον πολυέλαιο” στους ”Αμπελώνες Μάρκου” , Κορωπί.
2016 ” Γιατί;” Selvin Gallery Arnavutcoy Κωνσταντινούπολη.
2017 ”σε ενδιαφέρουσα” Αμπελώνες Μαρκου 26/11.
2018 ”Χειροποιήματα” Ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης.4/5/2018
2019 “feelings” Γκαλερί “Διαχρονική” Λευκωσία Κύπρος. 8/2/2019
2019 “selfie” Αμπελώνες Μάρκου Κορωπί 8/12/19

Έργο της Μαρίας Κοκκίνη

Διεθνείς συμμετοχές

”Μulticultural Art Walk” Galateca Gallery, Βουκουρέστι, Ρουμανία 22/9-8/10/2016.
11-30/12/17 Διαχρονική Γκαλερί, Λευκωσία Κύπρος.
7-11/2/19 Lefakis collections Hilton Cyprus Λευκωσία.

Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, στο Δημαρχείο Κορωπίου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης και στις Galeries Lefakis , Μichalarias Gallery , ‘”Zygos art gallery” Αθήνα,’Famagusta Gallery” Λάρνακα, “Διαχρονική” Γκαλερί Λευκωσία, Κύπρος και Galateca Gallery Bουκουρέστι Ρουμανία.

-Εικονογράφηση της ποιητικής συλλογής της Ευτυχίας Μισύρη εκδόσεις ΠΝΟΗ.(2017)
-Εικονογράφηση εξωφύλλου της ποιητικής συλλογής ”ΓΥΜΝΟΣ” Ιωάννης Σκευοφύλαξ εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (2017)
-Εικονογράφηση εξωφύλλου της ποιητικής συλλογής “Άυλες καταστροφές” της Εύκλειας Καράδαγλη εκδόσεις ΠΝΟΗ (2019)