Νίκος Σαμαράς: «Mirage» στην ΔΛ GALLERY στον Πειραιά

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 την ατομική έκθεση του  Νίκου Σαμαρά με τίτλο « Mirage ».

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και ο Γιώργος Αλέξανδρος Σαμαράς σχολιάζουν: «Ο Νίκος Σαμαράς ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Κλουζ της Ρουμανίας και στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και κυρίως η ζωγραφική είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα παράγοντας έργα που διαπραγματεύονται την ιστορία και τη δημιουργία σαν δύο αλληλένδετα γεγονότα. Η ιστορία τροφοδοτεί με εικόνες και η δημιουργία με οπτικές.

Aκρυλικό σε καμβά, 50x100cm, 2018

Ζώντας μακριά από τα δύο καλλιτεχνικά “κέντρα” της Ελλάδας είχε την τύχη να παρακολουθεί χωρίς να ανταγωνίζεται. Η εξέλιξη του έργου του, τολμηρή και με ανατροπές, τον οδηγεί ξανά και ξανά στη ζωγραφική σαν μόνιμο ερώτημα και σαν δυναμική απάντηση.Η σειρά ζωγραφικών έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση αποτελεί επιλογή από έργα των τελευταίων δύο ετών. Το διάστημα αυτό, ο Νίκος Σαμαράς μελέτησε συστηματικά τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την αινιγματική μεταφυσική ζωγραφική του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα.

Στα έργα του, τμήματα από μοντέρνα αρχιτεκτονήματα αντανακλώνται και αναδιπλασιάζονται. Το αποτέλεσμα, σχεδιαστικά, παραπέμπει περισσότερο σε μοτίβο, παρά σε τοπίο. Το χρώμα όμως απαλλαγμένο από περιορισμούς επαναληπτικότητας επαναφέρει τα χαρακτηριστικά του βάθους και της προοπτικής. Τα χρώματα της παλέτας του δεν χαρακτηρίζονται στο σύνολο τους ως έντονα εκτός από κάποιες μη επαναλαμβανόμενες εξαιρέσεις. Η τοποθέτηση τους μέσα στη σύνθεση γίνεται κυρίως βάσει τονικότητας και έπειτα μέσα από αντιθετικούς ή συμπληρωματικούς συνδυασμούς, καταλήγοντας φαινομενικά να μη συνδέονται με τίποτα το ρεαλιστικό. Οι διαφορετικές τονικότητες επιτρέπουν στο μοτίβο να αποκτήσει ξανά την αίσθηση του βάθους και να διαπραγματευτεί το χώρο μέσα σε μία καλειδοσκοπική εικόνα που μοιάζει περισσότερο οργανωμένη παρά ψυχεδελική. »

Aκρυλικό σε καμβά, 100x100cm, 2018

Ο Νίκος Σαμαράς εξηγεί: « Στο έργο μου υπάρχει πάντα η αναφορά στο χώρο στην πραγματιστική του διάσταση ή ως σενάριο για το μέλλον. Στη σειρά των δυναμικών σεναρίων που παρουσιάζονται στην ενότητα Mirage, η αφετηρία είναι ο αντικατοπτρισμός. Ταυτόχρονα, οι τολμηρές επιλογές της προοπτικής ως οπτική παραμόρφωση, το παιχνίδι του έσω με το έξω, του φωτός με τη σκιά, η εναλλαγή του κενού με το πλήρες ανα-δομούν έναν τρισδιάστατο χώρο που φέρει ταυτόχρονα στοιχεία παρελθόντος και μέλλοντος. Αναπτύσσονται σε μια νέα δομή αιωρούμενα περιβάλλοντα έχοντας χαρακτηριστικά κοσμικά και απόκοσμα ταυτόχρονα. Τα ισχυρά γεωμετρικά στοιχεία παραπέμπουν στη στήλη που χρησιμοποιεί ο S. Kubrick στην Οδύσσεια του Διαστήματος για να θέσει το ζήτημα της ύπαρξης τόσο για τον άνθρωπο του μέλλοντος και για τον πρόγονό του δίνοντας διαχρονική διάσταση σε αυτό το ερώτημα.

Aκρυλικό σε καμβά, 100x100cm, 2018

Στην ενότητα Mirage ο χώρος ανοίγεται προς κάθε κατεύθυνση δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο δυναμικό μόρφωμα, απεκδύεται του κελύφους του αποκαλύπτοντας ό,τι περιέχεται, ανα-προσεγγίζει τολμηρά αλλά και διαλλακτικά το χρόνο μέσα από ένα έργο-διαδικασία που σταδιακά μας αποκαλύπτεται. »


Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Μαΐου έως 20 Ιουλίου 2019

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 12:00 – 17:00
Πέμπτη – Παρασκευή 12:00 – 19:00


Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Aκρυλικό σε καμβά, 100x100cm, 2018

ΔΛ GALLERYΜεσολογγίου 55Α, Τ.Κ. 185 45, Πειραιάς, T. (+30) 2104631933

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Απόστολος Γιαγιάνος: «Η δουλειά μου, των 60 ετών, είναι μια «κυκλοτερή», ένας κύκλος τον οποίο όταν αποφασίζω τον σπάω και βάζω καινούργια άποψη» 

Συνέντευξη στη Δρ.Μαράη Γεωργούση  Ο καταξιωμένος εικαστικός Απόστολος Γιαγιάννος υποδέχτηκε την Δρ Μαράη Γεωργούση, Ιστορικό Τέχνης, π. Διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο ατελιέ του. Χώρος...

Το ανανεωτικό ρομαντικό πάθος του Ντελακρουά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ευγένιος Ντελακρουά / Eugène Delacroix‎‎ γεννήθηκε το 1798 στο Σαρεντόν-Σαιν-Μορίς (Charenton-Saint Maurice) κοντά στο Παρίσι και...

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this