“Οιδίπους Τύραννος” στη Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς

To αθάνατο έργο του Σοφοκλή στην παγκόσμια κλασική δραματουργία εδώ και 2.500 χρόνια με αγγλικούς και γαλλικούς υπέρτιτλους έως 26 Σεπτεμβρίου 2019

Η ομάδα «Φημονόη» παρουσιάζει το αριστούργημα της κλασικής δραματουργίας «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, με αγγλικούς και γαλλικούς υπέρτιτλους, από 30 Μαΐου έως 26 Σεπτεμβρίου 2019, κάθε Πέμπτη στις 20:30 στη θεατρική σκηνή «Αθηναΐς», Καστοριάς 34-36, Βοτανικός.

Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, αποκτά με την γυναίκα του, Ιοκάστη, ένα αγόρι, τον Οιδίποδα. Ο χρησμός λέει ότι το παιδί αυτό θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Γι’ αυτό το αφήνουν στο δάσος να πεθάνει. Η μοίρα όμως θα παίξει το δικό της παιχνίδι.  Η τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» ανήκει στα αρτιότερα λογοτεχνικά είδη και ο Σοφοκλής με αυτή την τραγωδία έδειξε το μεγαλείο της σκέψης και δημιουργίας του. Το έργο χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ιστορία μυστηρίου παγκοσμίως. Στον «Οιδίποδα Τύραννο» ο Σοφοκλής αναπτύσσει με αριστοτεχνία όλες τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων του.

Σχετικά με τη Φημονόη*

Η «Φημονόη» είναι μια επαγγελματική θεατρική ομάδα, που στόχο έχει να εμπνεύσει μέσω του ελληνικού πολιτισμού και του Αρχαίου Δράματος τους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός της είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα να έχουν την ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία, παρακολουθώντας παραστάσεις θεάτρου, ποίησης, μουσικής και να γνωρίσουν μέσα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το ρόλο της Αθήνας και της Ελλάδας στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Όραμα της ομάδας «Φημονόη» είναι ο πολιτιστικός τουρισμός να γίνει ένα ακόμα όχημα ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, υπενθυμίζοντας το ρόλο του Ελληνικού Πολιτισμού.

[*Η Φημονόη είναι πρόσωπο στην Ελληνική Μυθολογία. Αναφέρεται ως κόρη του θεού Απόλλωνα και πρώτη πυθία στο Μαντείο των Δελφών. Θεωρείται η πρώτη που εφηύρε τον εξάμετρο στίχο των χρησμών. Σ’ αυτήν απέδιδαν την παλαίφατη ρήση που φερόταν αναγραμμένη στο χρηστήριο των Δελφών: “Γνώθι σαυτόν”. (Wikipedia)

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπιμπή
Μετάφραση: Κατερίνα Μιχελή
Μουσική: Παντελής Πιλάβιος
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Video art: Βαγγέλης Μεϊμέτης
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Φώτα: Άννα Σωτρίνη
Παραγωγή: Φημονόη

Παίζουν: Παναγιώτης Ταρνάρης, Νίκος Σταματόπουλος, Γιάννης Παπαθύμνιος, Νίκος Αναστασόπουλος, Νίκος Χριστοφυλλάκης, Νικήτας Αναστόπουλος, Τίνα Παπακωνσταντίνου, Κρισάνα Αλεφαντινού.

INFO
Χώρος: Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός
Παραστάσεις: από 30 Μαΐου έως 26 Σεπτεμβρίου 2019
Ημέρες/ώρες: Κάθε Πέμπτη στις 20:30
Διάρκεια: 90’ 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this