Ο Γιώργος Ταξίδης στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Παραμύθι για ενήλικες» εγκαινιάζεται την Tρίτη 5 Οκτωβρίου του 2021, στις 7.00 μ.μ.

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιώργου Ταξίδη, με τίτλο: «Παραμύθι για ενήλικες» την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021. Ο εικαστικός προβληματισμός του καλλιτέχνη διερευνά στοιχεία ανθρώπινης κινητικότητας, τους τρόπους με τους οποίους αυτά επηρεάζουν την αντίληψή μας για την κοινωνική πραγματικότητα και το πως τοποθετούμε τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Ο Γιώργος Ταξίδης αντιστέκεται στον περιορισμό ενός μόνο μέσου και υλικού. Συγκεκριμένα θα παρουσιασθούν έργα από μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, λάδι σε καμβά, λινόλεουμ σε χαρτί, λιθογραφία καθώς και γλυπτά που δημιουργήθηκαν με χώμα, ρίζες, στάχτη και ακρυλική κόλλα. Τα υλικά που έχει επιλέξει ο Ταξίδης υποδεικνύουν την υπέρτατη ανάγκη του να επικοινωνήσει μέσα από πολλαπλούς διαύλους δίνοντας έμφαση στην βαρύτητα της αφήγησής του.

Ο Ταξίδης είναι ένας δεινός συλλέκτης ιστοριών· όχι όμως οποιωνδήποτε ιστοριών. Έχοντας ως αφετηρία το παρελθόν των γονιών και των παππούδων του οι οποίοι υπήρξαν πρόσφυγες από τις νότιες επαρχίες της Ρωσίας, ανιχνεύει κοινούς διαγενεακούς τόπους μέσα από την ίδια του τη ζωή, από τα πρώιμά της στάδια μέχρι σήμερα.

Ταπεινές και τρυφερές οικογενειακές και ιδιωτικές σκηνές σε εκτέλεση ιδιότυπης τεχνοτροπίας, οι οποίες έγκειται κάπου ανάμεσα στο ρεαλισμό και τον ιμπρεσιονισμό, απεικονίζουν ένα περιβάλλον έντονης ψυχικής και συναισθηματικής διεργασίας. Και ενώ δεν πρόκειται για ένα εύπεπτο θέμα ούτε για τον καλλιτέχνη όμως ούτε και για τον θεατή, αυτό αναμφίβολα αντηχεί όχι μόνο τις εμπειρίες του αλλά επίσης φέρνει στο προσκήνιο επίκαιρα ζητήματα που περικλείουν την ανθρώπινη μετακίνηση και μετατόπιση.

Giorgos Taxidis, Eva’s childhood (charcoal and pencil on paper, 100) x 70 cm, 2019)

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική υφή και ιδιαιτερότητα του έργου του Ταξίδη, εντοπίζουμε υποκείμενα πολιτικά ερωτήματα τα οποία είναι μεν εύκολα να τεθούν, δύσκολα δε να απαντηθούν, ειδικά σήμερα. Τα εκτιθέμενα έργα αναπαριστούν πορτρέτα ανθρώπων πολύ κοντά στον καλλιτέχνη αλλά, συγχρόνως, βλέπουμε σε αυτά με κάποιο περίεργο τρόπο μέλη της δικής μας οικογένειας –ή ενδεχομένως και τον ίδιο μας εαυτό– τα οποία απροσδόκητα αναδύονται και εγκαθίστανται εντός μιας νοητικής και εσωτερικής σφαίρας. Μετατρέπονται σε αντανακλάσεις των ίδιων μας των αναμνήσεων, σαν αφαιρετικά τοπία που σκιαγραφούν και αποκαλύπτουν το πορτρέτο της ίδιας της ζωής.

Τα έργα του Ταξίδη ενσωματώνουν έναν κοινωνικό σύνδεσμο δίνοντας έμφαση στην διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η δυναμική των κοινωνικο-πολιτισμικών, προσωπικών και διαπροσωπικών αφηγήσεων μπορούν να κληροδοτηθούν σε γενεές διαμέσου της μνήμης ή να επανέλθουν στην επιφάνεια μέσα από εμπειρίες του παρόντος, αναπόφευκτα υπενθυμίζοντας γεγονότα του παρελθόντος. Ξεδιπλώνεται διαδοχικά μια συζήτηση για το πώς το μέλλον μπορεί να δομηθεί πάνω σε παλιές μνήμες και εμπειρίες. Ο χώρος της έκθεσης ξαφνικά μετατρέπεται σε έναν τόπο δίχως φυσικά όρια, με συναισθήματα στοργής, πένθους και νοσταλγίας να πλημμυρίζουν τον θεατή.

Η έκθεση Παραμύθι για Ενήλικες ενσαρκώνει την οξύμωρη σχέση ανάμεσα στα αθώα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας και τη συνειδητοποίηση των κακουχιών και αντιξοοτήτων της ενήλικης ζωής. Αποτελεί τον απόηχο ενός υπαρξιακού ταξιδιού που ανιχνεύει τους λόγους πίσω από την μεγάλη επιθυμία μας να διατηρήσουμε την μνήμη και να περισώσουμε το αποτύπωμά μας σε αυτόν τον κόσμο. Είναι μια ισχυρή δήλωση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε και της αέναης πάλης μας για επιβίωση.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο και κείμενο του ιστορικού της τέχνης και επιμελητή δρ Κώστα Πράπογλου, από όπου και προέρχονται τα παραπάνω αποσπάσματα.

Giorgos Taxidis, Memories IV (soft pastel on paper, 66.5 X 51 cm, 2018)

Who is Who

Ο Γιώργος Ταξίδης γεννήθηκε το 1987. Aποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με βαθμό “Άριστα”. Το 2013-14 φοίτησε στην Σχόλη Κάλων Τεχνών της Μαδρίτης (UCM Facultad de Bellas Artes) με το πρόγραμμα Erasmus. Το 2017-19 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στην Νέα Υόρκη (New York Academy of Art). To 2019 επιλέχτηκε για το artist/teaching residency στον Άγιο Δομίνικο όπου δίδαξε σχέδιο στην Σχόλη Κάλων Τεχνών. Για το ίδιο έτος έλαβε βραβείο από το Dahesh Museum of Art και το 2018 το έργο του επιλέχτηκε για τον διαγωνισμό XL Catlin Art Prize.

Έχει σχεδιάσει το βραβείο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και έχει λάβει 12 υποτροφίες μεταξύ αυτών από το Ίδρυμα Fulbright, τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, το κληροδότημα Γεωργίου Βάρκα κ.α. Το 2014 έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Art and The City 5 στην Αθήνα και το 2012 έπαινο για το διαγωνισμό μακέτας ΕΛΤΑ για την ειδική σειρά γραμματοσήμων “Europa 2012” με τίτλο “Visit Greece” . Το 2010 πήρε δίπλωμα αερογραφίας στην Μόσχα. Έχει παρουσιάσει 3 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο , στο Σαν Φρανσισκο και στη Νότια Κορέα. Τέλος έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Giorgos Taxidis, Reflection (colored pencil on paper, 50 x 35 cm, 2021)

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 5 Οκτωβρίου έως Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Ωρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00
Σαβ 11:00 – 14:30

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, 106 75 Αθήνα
210 72 13 938
www.athensartgallery.gr, [email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this