Πασχάλης Τόνιος: «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός» στο θέατρο Παλλάς

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Παλλάς, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το εξαιρετικό έργο του «Αριστοφανικού» ποιητή Γεώργιου Σουρή – ο οποίος είχε προταθεί πέντε φορές για το βραβείο Νόμπελ – σε μια μουσικοαφηγηματική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος θα μας παρουσιάσει το νέο μουσικό έργο του, βασισμένο στην ποίηση του Γ. Σουρή, πλαισιωμένος από πολυμελή ομάδα καταξιωμένων ερμηνευτών και ηθοποιών, όπως η Μυρτώ Αλικάκη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Μαίρη Βιδάλη, ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Νικολέττα Καρρά, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Αντώνης Λουδάρος, η Μπέττυ Μαγγίρα, ο Μιχάλης Μαρίνος, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Αντιγόνη Ψυχράμη, και ο NiVo Νίκος Βουρλιώτης, συνοδεία δεκαμελούς ορχήστρας και δύο χορωδιών, σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Μακαλιά.

Οι δεκάδες συντελεστές θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς, με σκοπό τη στήριξη των δράσεων της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Όπως δηλώνει ο Πασχάλης Τόνιος: «Ο λόγος που με ώθησε να μελοποιήσω τον Γεώργιο Σουρή ήταν αφ’ ενός, ο σεβασμός που αισθάνομαι για το ιστορικό αυτό πρόσωπο και το σημαντικό και άκρως επίκαιρο ποιητικό του έργο, γραμμένο με την αιχμηρή, γενναία και πνευματώδη του πένα, με το ιδιαίτερο και χαρισματικό αυτοσαρκαστικό του χιούμορ.

Αφ’ ετέρου, η κοινωνική ευθύνη που ένιωσα ως δημιουργός, μελετώντας τον, αφού η διαχρονική ποίησή του φωτίζει κριτικά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Γεώργιος Σουρής προσέφερε τον σαρκαστικό μα και προφητικό του σπόρο για να θρέψει και να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του, τους συνανθρώπους του. Αυτό το έργο τρόχισε και φλόγωσε επίμονα τη συνείδησή μου…»

«Μας συγκινεί η στήριξή σας στην καθημερινή προσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες και να είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά που βρίσκονται μόνα τους στη χώρα μας», αναφέρει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της παράστασης. «Περισσότερα από 3.700 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, ενώ τουλάχιστον 2.200 από αυτά διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, λόγω έλλειψης επαρκών θέσεων σε δομές φιλοξενίας. Τα παιδιά αυτά έχουν χάσει τους γονείς τους ή έχουν χωριστεί από αυτούς, λόγω πολέμου ή βίαιων συγκρούσεων στις χώρες καταγωγής τους».

Η μοναδική αυτή βραδιά θα μας ταξιδέψει με τρόπο μαγικό στο παρελθόν, προκειμένου να ατενίσουμε το μέλλον και να αναγνωρίσουμε την Ελλάδα στην οποία ζούμε και που ζει μέσα μας.

Πληροφορίες:

Πότε: Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 20:30
Πού: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210 3213100
Τιμές εισιτηρίων: από €15 έως €50
Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Παλλάς και www.viva.gr

Facebook event: bit.ly/100yrsSouris

Συντελεστές:

Σύνθεση-Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πασχάλης Τόνιος
Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης

Video: Μεγακλής Βιντιάδης, Γιάννης Δεσινιώτης

Ενορχήστρωση: Χρήστος Ζούμπος

Τραγουδούν και αφηγούνται: Αλικάκη Μυρτώ, Βαλτινός Γρηγόρης, Βιδάλη Μαίρη, Βουτσάς Κώστας, Ζουγανέλης Γιάννης, Καρρά Νικολέττα, Λογοθέτης Ηλίας, Λουδάρος Αντώνης, Μαγγίρα Μπέττυ, Μαρίνος Μιχάλης, Ματσούκα Δήμητρα, Μιχαηλίδης Ιεροκλής, Μπουρδούμης Αλέξανδρος, Πετράκης Παναγιώτης, Πολυχρονίδη Μαριάννα, Σκιαδαρέσης Γεράσιμος, Τσακίρογλου Νικήτας, Φιλιππίδης Πέτρος, Χαϊκάλης Παύλος, Ψυχράμη Αντιγόνη, NiVo Βουρλιώτης Νίκος.

Συμμετέχουν 10μελής ορχήστρα με τον δεξιοτέχνη βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα, η Μικτή Χορωδία του συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ευαγγελάτου και η Χορωδία Παλαιού Φαλήρου «Ανδρέας Λαζάρου», υπό τη διεύθυνση της Λώρας Πετροπούλου

Παρουσιάζει ο Δημήτρης Μακαλιάς

Σύντομη ομιλία από τον καθηγητή Κώστα Γεωργουσόπουλο

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Σουρή:

Ο Γεώργιος Σουρής είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε το 1919 στο Νέο Φάληρο. Εξαίρετος δημοσιογράφος της έμμετρης σάτιρας των γεγονότων της εποχής, σε ηλικία 30 ετών εξέδωσε την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ο Ρωμηός», η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν μέχρι το θάνατό του. Έγραψε επίσης αρκετές έμμετρες κωμωδίες. Μέσα από το έργο του σχολίαζε την καθημερινότητα, το λαό και τους άρχοντες, καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής.

Λίγα λόγια για τον Πασχάλη Τόνιο:

Ο Πασχάλης Τόνιος έκανε το ντεμπούτο του ως μουσικός κι ερμηνευτής δίπλα σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις τον παρότρυνε να ασχοληθεί και με τη σύνθεση, για την οποία και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ιθάκης. Το ρεπερτόριό του ως ερμηνευτής περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της νεότερης έντεχνης μουσικής παράδοσης. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε χώρους όπως το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ιστορικό Μουσείο της Παλαιάς Βουλής, ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Milva, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίμης Πλέσσας και άλλοι.

Λίγα λόγια για τη ΜΕΤΑδραση:

Η ΜΕΤΑδραση ιδρύθηκε το 2010 με πρωταρχικό στόχο την κάλυψη ουσιαστικών μακροχρόνιων κενών στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, και κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών, στην Ελλάδα.

Για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών έχει αναπτύξει καινοτόμες για τα ελληνικά δεδομένα δράσεις, όπως η Επιτροπεία, η Αναδοχή, η Συνοδεία, οι Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας & η Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση. Η ΜΕΤΑδραση έχει διακριθεί επανειλημμένα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για το έργο, την προσφορά και την καινοτομία της. Περισσότερες πληροφορίες: www.metadrasi.org

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this