Πλήθος φιλότεχνων στο Ίδρυμα Π&Μ Κυδωνιέως στην Άνδρο για την έκθεση του Τσαρούχη

Μια διπλή επέτειος μεγάλης πολιτισμικής σημασίας - Φωτογραφίες από τα εγκαίνια

Στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Άνδρου γιορτάστηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 ένας επιτυχημένος εικαστικός θεσμός και παράλληλα η μνήμη ενός κορυφαίου νεοέλληνα ζωγράφου.

Πρόκειται για το θεσμό ΠΛΟΕΣ που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, μετά από την 25ετή συνεχή λειτουργία του. Ο επετειακός του εορτασμός συνδυάστηκε εφέτος με τα 30 χρόνια από την εκδημία του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) τονίζοντας τη μνήμη της σημαντικής συμβολής του στη νεότερή μας τέχνη.

Οι 25οι ΠΛΟΕΣ πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη και της Συλλογής των «Πολλαπλών» που έχει συγκεντρώσει ο συλλέκτης κ. Δημήτρης Τσίτουρας, ο οποίος δάνεισε μάλιστα και ορισμένα έπιπλα εποχής, προκειμένου αυτά να πλαισιώσουν και με «θεατρικότητα» να αναδείξουν τα θέματα και τους εκφραστικούς τρόπους αυτού του μεγάλου, από κάθε άποψη, καλλιτέχνη.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έκανε η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστη εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Το κτήριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως υπήρξε από νωρίς κατάμεστο στην κυριολεξία από ένα ενθουσιώδες κοινό, προς το οποίο απευθύνθηκαν οι ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νίκου Σιγάλα και της Επιμελήτριας, Ιστορικού Τέχνης κυρίας Αθηνάς Σχινά (ΕΚΠΑ) που έχει διαμορφώσει και υλοποιήσει με τις επιλογές της τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ.

Στα εγκαίνια μίλησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων εφέτος φορέων, κυρία Νίκη Γρυπάρη και κύριος Δημήτρης Τσίτουρας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου που επισήμανε την ανάγκη να αποκαλύψουμε τις πολιτισμικές αξίες της παλαιότερης και νεότερής μας τέχνης, όπως και της Υπουργού κυρίας Λίνας Μενδώνη που τόνισε τον πλούτο της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης και της αξιόλογης παρουσίας των νεότερών μας καλλιτεχνών. Στο λόγο της επικεντρώθηκε στη σημασία του θεσμού ΠΛΟΕΣ και την προσφορά του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως στα πολιτιστικά πεπραγμένα του τόπου.

 Στα εγκαίνια παρευρέθησαν πολιτικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, παράγοντες του τόπου, πλήθος κόσμου, όπως: ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’, ο Υπουργός κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Υπουργός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι βουλευτές Κυκλάδων κυρία Κατερίνα Μονογυιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης  Λοτσάρης, ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο αρχαιολόγος κ. Πέτρος Θέμελης, η σκιτσογράφος κυρία Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, η ενδυματολόγος κ. Χλόη Οbolenski, η ιστορικός Τέχνης κυρία Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, η αρχαιολόγος κυρία Λυδία Παλαιοκρασσά, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κυρία Άννα Παναγιωταρέα, ο εκδότης κ. Γιώργος Δαρδανός, η εκδότρια κυρία Άννη Ραγιά, οι συλλέκτες κ.κ. Μελέτης Φικιώρης, Γ. Κυνηγόπουλος, Δημήτρης Μεθενίτης, οι εφοπλιστές κ. Αλέκος Καΐρης, κ. Ανδρέας Τσαβλίδης, κ. Θεολόγος Σιγάλας, ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» κ. Σταύρος Σάββας, η επιχειρηματίας κυρία Σούλα Παπουτσίδη, ο ηθοποιός κ. Αντώνης Λουδάρος κ.ά.

Ίδρυμα Κυδωνιέως – Άνδρος – Έκθεση Γ. Τσαρούχη
Ίδρυμα Κυδωνιέως – Άνδρος – Έκθεση Γ. Τσαρούχη
Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this