Στα 162.500 δολάρια η ιστορική αμερικανική σημαία που υψώθηκε κατά την Απόβαση στη Νορμανδία

Μια ταλαιπωρημένη αμερικανική σημαία, που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη που υψώθηκε στην παραλία Όμαχα κατά την Απόβαση της Νορμανδίας, το 1944, “έπαιζε” στη δημοπρασία του Heritage Auction της 9ης Ιουνίου και υπολόγιζαν αρχικά ότι η τιμή της θα ξεπερνούσε τα 55.000 δολάρια.

Η σημαία, με τα χαρακτηριστικά χρυσά κρόσσια και ένα μπάλωμα –στο σημείο όπου προφανώς είχε τρυπηθεί από σφαίρα– υψώθηκε από έναν στρατιώτη του μηχανικού στην Όμαχα, το θέατρο μιας από τις πλέον αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Γαλλία.

Η ιστορία

Ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions ανέφερε ότι η σημαία τοποθετήθηκε από τον μπάρμαν Τζον Χόρβαθ από το Κολόμπους του Οχάιο, ο οποίος αργότερα την έστειλε στη σύζυγό του μαζί με μια επιστολή. «Πρόσεχε τη σημαία. Είναι η πρώτη που υψώθηκε στο προγεφύρωμα στην ακτογραμμή δύο ώρες αφότου άρχισε η εισβολή. Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον ορθοστάτη της σκηνής μου για να την σηκώσω», έγραφε ο Χόρβαθ.

Η ταλαιπωρημένη αμερικανική σημαία που είχαν εκτιμήσει πάνω από 55.000 δολάρια δημοπρατήθηκε τελικά στα 162.500 δολάρια

Το γράμμα και η άφιξη της σημαίας στο Κολόμπους αναφέρονται σε ένα άρθρο εφημερίδας του 1944, με τον τίτλο «Η πρώτη σημαία στο προγεφύρωμα της Νορμανδίας φτάνει εδώ ως αναμνηστικό της μάχης». Περιλαμβάνει και μια φωτογραφία της συζύγου του Χόρβαθ, να ποζάρει με τη σημαία τον Αύγουστο του 1944. Αυτό το απόκομμα, που μάλλον προέρχεται από την εφημερίδα Columbus Citizen-Journal θα πουληθεί επίσης στη δημοπρασία.

Ο Χόρβαθ πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1961 ή το 1962 και άφησε τη σημαία διάφορα μετάλλια και άλλα αναμνηστικά στον ανιψιό του. Σήμερα η σημαία ανήκει σε έναν ιδιώτη συλλέκτη.

Ιδιαίτερη εκτίμηση

Η σημαία δημοπρατήθηκε στις 9 Ιουνίου με αριθμό LOT #40138 στην δημοπρασία με αριθμό 6211 έχοντας μέρες πριν ξεκινήσει διαδικτυακά τις προσφορές. που ανήλθαν στις 55.000 δολάρια πάνω από τις 50.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι συλλέκτες στρατιωτικών ειδών εκτιμούν πολύ τις σημαίες. Μάλιστα, η αμερικανική σημαία από το πλοίο που μετέφερε τους πρώτους Αμερικανούς στρατιώτες στην Παραλία Γιούτα της Νορμανδίας πριν από 75 χρόνια πουλήθηκε το 2016 έναντι 514.000 δολαρίων, τιμή πενταπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this