Το «Πιο τρελό τριήμερο» ζουν μικροί και μεγάλοι στο θέατρο Ήβη

Γράφει η Χρυσάνθη Κούτρη

Ενώ βρίσκεσαι στην πιο τρυφερή σου ηλικία και γεμάτος ορμή και ενέργεια  για να ανακαλύψεις τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των smart phone και του online παιχνιδιού, ξαφνικά έρχονται τα σχέδια των γονιών σου να σου χαλάσουν μαγευτικά σχέδια που είχες στο μυαλό σου για το Σαββατοκύριακο και που θα ζήλευαν ακόμη και οι φίλοι σου στο σχολείο, που δεν θα ήθελες ποτέ να φανείς μη ήρωας στα μάτια τους.

Τι γίνεται λοιπόν όταν οι γονείς αποφασίζουν ότι θα περάσεις το Σαββατοκύριακο στην αγαπημένη του γιαγιά, παρέα με ένα σορό αλλόκοτους και μοναδικούς γείτονες της γιαγιάς; Σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν θα φανταζόσουν ούτε στα πιο τρελά όνειρα σου.

Η μοναδική παράσταση της θεατρικής συγγραφέως, Κέλλυ Σταμουλάκη γεμάτη με χρώματα, αστείρευτο χιούμορ και πολλές ανατροπές παίζεται στο θέατρο  Ήβη και ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους με το πρωτότυπο σενάριο της.

Τα πολύχρωμα κοστούμια και τα σκηνικά μαζί με την βίντεο-προβολή μοτίβων και δράσης είναι σαν να βρίσκεται ο θεατής μέσα σε ηλεκτρονικό παιχνίδι. Το σκηνικό αυτό έρχεται να υπενθυμίσει σε μικρούς και μεγάλους πόση πλάκα  έχει το παιχνίδι στην πραγματική ζωή.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ηθικό δίδαγμα και μάθημα ζωής που έρχεται να δώσει η παράσταση στους μικρούς φίλους είναι η σπουδαιότητα του να είσαι αληθινός και να μην λες ψέματα. Το ψέμα μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια μιας διαφορετικής παράστασης ζωής, που μάλλον δεν θα ήθελες να έχεις πια πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πόσο σημαντικό είναι να σε αποδέχονται οι φίλοι σου για αυτό που πραγματικά κάνεις και είσαι; Άλλα σπουδαία θέματα που θίγονται είναι το να μην εμπιστεύεσαι τον κάθε άγνωστο που δεν ξέρεις τόσο καλά, καθώς και η προστασία και ασφάλεια από τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του διαδικτύου και μπορεί να σε οδηγήσουν στο να εξαπατηθείς από κάποιον άγνωστο.

Η υπόθεση της παράστασης

Ο Ιάσονας καλείται να περάσει ένα τριήμερο στο σπίτι της καλής γιαγιάς του, καθώς οι γονείς του θα ταξιδέψουν στο Παρίσι. Πώς θα αντέξει μακριά από τους αγαπημένους του υπολογιστές, τάμπλετ και ηλεκτρονικά παιχνίδια; Τι σχέδια θα σκαρφιστεί το πολυμήχανο μυαλό του, προκειμένου να πείσει τη γιαγιά του να τον αφήσει, να φιλοξενηθεί στο συμμαθητή του, τον Σωτήρη; Και πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα σχέδια η έξυπνη γιαγιά και η ιδιαίτερη παρέα της, που δεν φαίνεται καθόλου βαρετή;

Το θεατρικό αυτό έργο εν τέλει βασίζεται σε  ένα φλέγον θέμα της σημερινής εποχής ,τη σχέση του διαδικτύου με τα παιδιά και το πώς αυτό μπορεί να μας επηρεάσει. Επίσης το έργο αυτό θίγει το θέμα της αλλοτρίωσης από την πραγματική και συναρπαστική ζωή μας ,μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογικών γκατζετ και το πως μας απομακρύνει από την πραγματικότητα.

Στο έργο η γιαγιά του μικρού Ιάσωνα έρχεται να βάλει μια ανατρεπτική πινελιά στα σχέδια του εγγονού της . Ενώ από την άλλη η αγαπημένη του φίλη ,τον παροτρύνει να μην ξοδεύει τόσο χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και εμμέσως προσπαθεί να του περάσει το μήνυμα ότι θα ήθελε να περνάει λίγο χρόνο παραπάνω μαζί της. Ο στρατιωτικός, γείτονας της γιαγιάς , κάνει σε όλους γυμνάσια για να τους κρατάει σε επιφυλακή μη τυχόν και δεχτούν επίθεση από ποικίλους ‘’εχθρούς’’ από εκεί που δεν το περιμένουν.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι μικροί θεατές συμμετέχουν ενεργά στο θεατρικό έργο και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους, αφού πολλές φορές απαντούν φωναχτά στους ήρωες και σηκώνονται όρθιοι για να τους ακουμπήσουν. Την τάξη θα έρθει να βάλει σε όλα αυτά ο Κρητικός αστυνομικός (καλό είναι όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση να γνωρίζουν την κρητική διάλεκτο) και θα συνοδεύσει με ονειρική μουσική ο μαέστρος Μαυρίκιου Μαυρικίου και το πλήθος των μουσικών οργάνων (ινδικό αρμόνιο, πιάνο, ακορντεόν, δωδεκάχορδη κιθάρα, γιουκαλίλι, κλασικές και ηλεκτρικές κιθάρες, τρομπέτα, καζού, καλίμπα και άλλα κρουστά).

Ο μικρός Ιάσωνας στο τέλος συγκινημένος , αναφωνεί πως πέρασε τέλεια και πως πέρασε ένα περιπετειώδες τριήμερο μακριά από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και αλλάζει γνώμη για τους μεγαλύτερους και τους θεωρεί πια πολύ cool!

Σίγουρα αυτή  η παράσταση δίνει ένα μάθημα για το πώς οι γονείς είναι καλό να αντιμετωπίζουν με χιούμορ τον ρόλο τους, χωρίς να προβαίνουν σε αυστηρές τιμωρίες για την διάπλαση των παιδιών τους και τον κατευνασμό των επαναστατικών τους διαθέσεων. Το πιο τρελό τριήμερο σας περιμένει να το βιώσετε!

*** Το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάπλαση.

ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ   «Πιο τρελό τριήμερο»

ΔΙΑΝΟΜΗ

Πασχάλης Τσαρούχας, Νέλλη Γκίνη,

Ρένος Ρώτας, Παύλος Εμμανουηλίδης,

Βερόνικα Ηλιοπούλου, Νίκος Παρασκευόπουλος,

Λένα Σταμέλου, Γιώργος Στεφανουδάκης,

Έλενα Δελακούρα, Νένα Δρογγίτη.

Στο πιάνο ο Μαυρίκιος Μαυρικίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη

Στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη – Γιάννης Προεστάκης

Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Σκηνικά – Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Ενορχήστρωση-Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης

3D Animation: Νίκος Λυκούρης

Graphic Design: Funky Glam – Derek Liontis

Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κουρής

Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Νικολέττα Πικέα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κέλλυ Σταμουλάκη

Πότε: Κάθε Σάββατο στις 14:30 και Κυριακές στις 11:00 και στις 14:30

Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία στις 10:30

Τηλέφωνα Ταμείου θεάτρου ΗΒΗ: 210 3213112 & 2103216382

Για οργανωμένες κρατήσεις: Σχολείων, Συλλόγων / Groups – θίασος “Αβάντι”:

210 9964691 & 210 9961323, e-mail: [email protected]

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this