“Φροσύνη” του Στέφανου Παπατρέχα στο θέατρο Άβατον

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης Στέφανος Παπατρέχας

Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή. Πρεμιέρα: 17 Φεβρουαρίου 2020.

Για 8 παραστάσεις.

Θέατρο Άβατον (Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός – Μετρό Κεραμεικός)

«Η πόρνη, η γυναίκα που πρόδωσε την πατρίδα, η ξεδιάντροπη… Κι εγώ σαν ένα παιδί σε ένα σταυροδρόμι, μόνη, μετέωρη ανάμεσα σε όλα αυτά. Σαν απλός θεατής της ζωής μου»

Μετά τον επιτυχημένο – πρώτο κύκλο – παραστάσεων σε Αθήνα και Βόλο, η «Φροσύνη» του Στέφανου Παπατρέχα επιστρέφει στο θέατρο Άβατον από τις 17 Φεβρουαρίου 2020. Τη σκηνοθεσία του μονολόγου συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας του έργου. Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή.

Λίγα λόγια για το έργο:

Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην Κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε με διαταγή του Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ψάχνοντας πληροφορίες και υλικό για εκείνη, βρίσκει πράγματα που τη γοητεύουν, την προκαλούν. Δοκιμάζει ρούχα, στάσεις, φωνές, αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, πάνω στη ζωή, το γάμο, τα παιδιά της, τον έρωτά της για τον γιο του Αλί Πασά, Μουχτάρ, τις απαιτήσεις των άλλων για εκείνη, τις απαιτήσεις του έρωτά της για Εκείνον.

Πια δεν είναι η ηθοποιός, δεν είναι η Φροσύνη. Είναι μια γυναίκα δέσμια των επιθυμιών τόσο των γύρω της, όσο και των δικών της. Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στη μνήμη όλων ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

Συντελεστές:

Κείμενο: Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνοθεσία: Λάζαρος ΒαρτάνηςΣτέφανος Παπατρέχας

Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή

Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Καναβός

Φωτογραφίες – Trailer – Σχεδιασμός αφίσας: Ναταλία Β.

Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη Νώντας Δουζίνας

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη

Ερμηνεύει η Σύνθια Μπατσή

Έγραψαν για την παράσταση:

Καλόγουστη παράσταση, μ΄ έξυπνα αλλά όχι εξυπνακίστικα ευρήματα – έξοχο το φινάλε με την κασέλα που γίνεται η «λίμνη των στεναγμών» – απογειώνοντας το κείμενο.

Γιώργος Σαρηγιάννης [Totetartokoudouni.blogspot.gr]

Ο Στέφανος Παπατρέχας με τον Λάζαρο Βαρτάνη ανάγουν τη Φροσύνη σε Ιδέα. Η ερμηνεία της Σύνθιας Μπατσή ξεκινά με ανάλαφρη διάθεση για να προχωρήσει βήμα – βήμα στην αποθέωση της διαχρονικής και παγκόσμιας Φροσύνης. Είναι εντυπωσιακή πραγματικά αυτή η κλιμάκωση.

Κώστας Ζήσης [Tetragwno.gr]

Θα ήθελα να δω την εξέλιξη της Σύνθιας Μπατσή, που ερμήνευσε γοητευτικά τη Φροσύνη του Στέφανου Παπατρέχα.

Γιώργος Βουδικλάρης [Artivist.gr]

Η ποίηση υπήρχε παντού στην παράσταση. Στο μεστό κείμενο, στην αξιόλογη μουσική της Σίσσυς Βλαχογιάννη, στους έξοχους φωτισμούς του έμπειρου Λευτέρη Παυλόπουλου. Από τη Σύνθια Μπατσή είδαμε μια ερμηνεία με ευκινησία αίλουρου, ζωογόνο ενέργεια και αλλαγές υποκριτικής θερμοκρασίας.

Ειρήνη Αϊβαλιώτου [Catisart.gr]

Ο Στέφανος Παπατρέχας έγραψε ένα εξαιρετικό κείμενο. Η σκηνοθετική οπτική θεμελιώνει σε βάθος και έκταση τη σκηνική πράξη και δικαιώνει την απόπειρα των Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα. Αριστοτεχνική η διαχείριση του υλικού από τους δύο σκηνοθέτες.

Ζωή Τόλη [Enetpress.gr]

Το κείμενο του Στέφανου Παπατρέχα, είναι μια τεράστια σπουδή στον γυναικείο κόσμο. Η Σύνθια Μπατσή με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα, σε έναν μονόλογο που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.

Αγγελική Μπάτσου [Kallitexnes.gr]

Η πρωταγωνίστρια του μονολόγου είναι εξαιρετικά ταλαντούχα, τρομερά κωμική, αλλά και απίστευτα συναισθηματική, όταν χρειαστεί.

Τόνια Τσαμούρη [Tospirto.net]


Η σκηνοθεσία, οπτικά άρτια, με μια αλληλουχία σκηνών κλιμακούμενων συναισθημάτων, βοηθά το θεατή να βιώσει τα συναισθήματα της Φροσύνης μέχρι την ύστατη στιγμή του θανάτου της.

Αλεξία Λυμπέρη [Artviews.gr]

Η Σύνθια Μπατσή σε μια εξαιρετική ερμηνεία. Οι σκηνοθέτες χρησιμοποιώντας κατάλληλα το φωτισμό και τη μουσική, δημιούργησαν εικόνες, ανέσκαψαν συναισθήματα, κάνοντας μια σοφή χρήση του χώρου.

Μαρία Μαρή [Theatromania.gr]

Μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσετε εξαιρετικό σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Το κείμενο φέρνει τα λεπτά χαρακτηριστικά των εσωτερικών μονολόγων του Κοκτώ.

Νάγια Παπαπάνου [Boemradio.com]

Η  ερμηνεία του πνιγμού στο τέλος  έχει σπαραγμό και τραγικότητα και θα μείνει στη μνήμη των θεατών.

Μαρώ Τριανταφύλλου [Artplay.gr]

H σκηνοθεσία εμπνευσμένη, άμεση, ευφάνταστη και δυναμική, με σκηνικά και κοστούμια, φώτα, μουσική να χτίζουν ένα απόλυτα ατμοσφαιρικό κλίμα που κορυφώνεται σε ένα φινάλε, που θα μας μείνει αξέχαστο.

Νίκη Ράπτη [Theathinai.com]

Η ηθοποιός αφήνει το σώμα της να κουμπώσει στη Φροσύνη και αφηγείται την ιστορία με σκηνική γοητεία και λάμψη.

Αναστάσης Πινακουλάκης [Texnes-plus.gr]

Ο Στέφανος Παπατρέχας με τον Λάζαρο Βαρτάνη εμπιστεύονται την εξαιρετική Σύνθια Μπατσή να ερμηνεύσει δύο γυναίκες που στην πορεία θα χάσουν τα χαρακτηριστικά τους και θα γίνουν ένα.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη [Clickatlife.gr]

Info παράστασης:

Τοποθεσία: Θέατρο Άβατον, Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός (Μετρό Κεραμεικός)
Πρεμιέρα: Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα στις 20.30

Διάρκεια παράστασης: 60΄

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103412689

Τιμές εισιτηρίων: €10 κανονικό, €8 φοιτητικό, €5 ανέργων

Share this
Tags
Alexia Lymperi
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this