100 χρόνια Φιλόλαος : Οι μακέτες, έκθεση στην P gallery | sculpture

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 11.00-15.00, και διαρκεί έως τις 18 Μαρτίιου 2023. 

Με αφορμή τα 100 χρόνια γέννησης του καλλιτέχνη Φιλόλαου Τλούπα, γνωστός και ως «Φιλόλαος», όπου γεννήθηκε στη Λάρισα, η P gallery | sculpture  έχει τη τιμή να παρουσιάσει τις μακέτες από μνημειακά έργα όπου δημιούργησε στη Γαλλία. Οι μακέτες από μόνες τους είναι έργα τέχνης και εκτίθενται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο μεγάλος αριθμός μνημειακών έργων δημοσίου έργου είναι κυρίως κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, ατσάλι και τσιμέντο, γλυπτά μεγάλων διαστάσεων που δημιουργήθηκαν με συνεργασία αρχιτεκτόνων της εποχής. Tα γλυπτά του έχουν δυναμικό σχήμα, μνημειακό χαρακτήρα, αίσθηση κίνησης και συμβολική διάσταση. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Φιλόλαος ανακάλυψε πρώτα τις δυνατότητες του ανοξείδωτου χάλυβα και μετά του μπετόν, το οποίο έδωσε μια νέα διάσταση στο έργο και στην καριέρα του. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών επέτρεψε να δημιουργήσει μνημειακά γλυπτά για δημόσιους χώρους. Ο Φιλόλαος κέρδισε το 1981 το πρώτο βραβείο για το καλύτερο σχέδιο αστικής τέχνης της δεκαετίας 1970-1980 και σε συνέχεια για την αναγνώριση του έργου του τιμήθηκε και το 1984 με το Μετάλλιο Καλών Τεχνών από τη Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Το 2005, κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στους κήπους του Palais Royal στο Παρίσι, του δόθηκε ο τίτλος του « Οfficier des Arts et Lettres ». 

Φιλόλαος, Μακέτα Défense, μπρούτζος, 1972, 11x16x10εκ

Παθιασμένος με την ένταξη της γλυπτικής σε ένα αστικό περιβάλλον, ο Φιλόλαος συνεχίσε καθόλη τη δεκαετία του ’70 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 να συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες για τους οποίους δημιούργησε πολλά γλυπτά καθώς και συντριβάνια σε όλη τη Γαλλία. Ένα σημαντικό γλυπτό, έργο τέχνης και δημόσιο έργο του καλλιτέχνη, το Oiseau mécanique, στη περιοχή Défense, με τις εκπληκτικές του πτυχές, φαίνεται να βγήκε κατευθείαν από τη φαντασία του. Η δομή του από ανοξείδωτο χάλυβα επιτρέπει ένα παιχνίδι αντανακλάσεων με τον ουρανό και ταλαντεύεται μεταξύ της αστικής αισθητικής και των φυσικών μορφών. 

Η ιδιαίτερη έκφρασή στη δημιουργία των έργων και οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Φιλόλαος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του τον συμπεριέλαβαν σ’ έναν από τους γνωστότερους και σημαντικότερους γλύπτες στην Ευρώπη και Ελλάδα.  

“Όλη η εργασία μου είναι πορεία περιέργειας, δοκιμών, επινοήσεων, νέων συνδυασμών. Ανοίγω δρόμο προς το άγνωστο, με περίσσια χαρά και ανυπομονώ να δω που θα φτάσω.” 

Φιλόλαος 

Ατελιέ Φιλόλαου

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Σάββατο 18 Μαρτίου 2023
 

Ωράριο λειτουργίας
Πέμπτη, Παρασκευή 11.00-19.00
Σάββατο 11.00-15.00
 

P gallery | sculpture  
Κουμπάρη 6, 10674 Κολωνάκι, Αθήνα
τηλ: +30 210363563
info@pgallerysculpture.com
www.pgallerysculpture.com 

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this