30 χρόνια Art Studio Est

H επετειακή έκθεση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Art Studio EST θα ξεκινήσει την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2020, στo πλαίσιo των ART WEEKENDS θα παρουσιάζεται στο ART STUDIO EST-LA CHAMBRE, Πρατίνου 87, (περιοχή Εθν. Πινακοθήκης) έκθεση αφιέρωμα στα 30 χρόνια από την ίδρυση του ART STUDIO EST.

Η επετειακή έκθεση με την επιμέλεια του ζωγράφου, λογοτέχνη, περφόρμερ, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, κολλάζ, φωτογραφίας, ψηφιακών εικόνων και ντοκουμέντα από performance.

H επέτειος του ART STUDIO EST

Συμπληρώθηκαν 30 από την ίδρυση της ομάδας σύγχρονης τέχνης ART STUDIO «EST», η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1990 από τον εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο. Το «EST» απαρτίστηκε αρχικά από καλλιτέχνες-μέλη όλων των εικαστικών εκφραστικών μορφών και μέσων.

Η ομάδα παρουσίασε πλήθος εκθέσεων και συναφών εκδηλώσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με γκαλερί, πολιτιστικά κέντρα και πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Η πορεία του ART STUDIO«EST» συνδέεται ιστορικά με το Δήμο Ζωγράφου, αφού η πρώτη έδρα του βρισκόταν στην οδό Ταξίλου, στην περιοχή του Μουσείου «Γ. Γουναρόπουλος», ενώ σημαντικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν σε εκθεσιακούς χώρους του Δήμου, στη Βίλλα Βοναπάρτη, διάρκειας ενός χρόνου το 1992, στο Μουσείο Κοτοπούλη το 1997 και στο Μουσείο «Γ. Γουναρόπουλος» (G.Gounaro) το 2010. Από το 1993-96 η έδρα της ομάδας μεταφέρθηκε στον εκθεσιακό χώρο της Dada Art Gallery. Από το 1997-2010 στην οδό Πρατίνου στην περιοχή της Εθν. Πινακοθήκης.

Μετά την μεγάλη και πολλαπλή εικοσαετή δράση η έδρα διατηρήθηκε σαν εκθετήριο και αρχείο με το όνομα Art Studio “Est”– La Chambre συνεχίζοντας μέχρι σήμερα με τους συνεργάτες του τα εικαστικά δρώμενα με τον θεσμό των ART WEEKENDS και την διοργάνωση αρχειακών εκθέσεων ντοκουμέντων.

ART STUDIO EST 1990-2020_

Στην πολυεπίπεδη παρουσία του «Est» πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ομαδικές εικαστικές εκθέσεις, δρώμενα λόγου και τέχνης, ποιητικές αναγνώσεις, μαθήματα τέχνης με μοντέλα, εκδόσεις και διακηρύξεις.

Σημαντικές εκθέσεις έγιναν σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων το 1993, το 1994, το 1996, το 2000 και το 2002 στο Κέντρο Τεχνών, Πάρκο Ελευθερίας, στην Πινακοθήκη Δ. Κέρκυρας τo 2001, Ευρωπαικό Κέντρο Τέχνης το 2004, στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι το 2005, στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» το 2009, στο La Maison de la Grece στο Παρίσι το 2010, και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάρο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά κ.α.

Τομ Λαστο, Μιγάς. Est 1990

Γενικό ιστορικό της ίδρυσης και της πορείας του EST

“Την ιδέα για την ίδρυση μιας δραστήριας καλλιτεχνικής ομάδας συνέλαβα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Νέα Υόρκη που είχα έρθει σε επαφή με διάφορα ομαδικά σχήματα κύρια στο πεδίο των εικαστικών περφόρμανς. Στην Αθήνα οι υπάρχουσες τότε ομάδες είχαν τον χαρακτήρα εργαστηρίου και υποτυπώδη προβολή.

Το εγχείρημα μου όμως υλοποιήθηκε αφού πέρασε διάφορα στάδια επικοινωνίας, συνεργασιών σε performance όπως το «Μνημείο για τους νέους που πέθαναν …», με αφορμή τα θύματα από το AIDS και κοινού ιδεολογικού άξονα το 1990 στην Αθήνα. Οι ιδρυτικοί κύριοι στόχοι του ART STUDIO EST διατυπώθηκαν σε συνοπτικό μανιφέστο που καθόριζε συνοπτικά τις θέσεις των μελών του:

Η ελεύθερη έκφραση, ανεξάρτητη από το «μάρκετιγκ» που επικρατεί στη σύγχρονη κοινωνία.

Η αντίθεση σε κάθε είδους «κιτς», στον στείρο φορμαλισμό και γενικά στην τυποποίηση της τέχνης.

Η προσπάθεια για διάθεση των έργων της ομάδας με το μέσον της ανταλλαγής in natura (δηλ. ανταλλαγή σε είδος).

Η διαρκής προσπάθεια των μελών μέσα από την έρευνα σε όλους τους τομείς της έκφρασης, που αποσκοπεί αφ’ ενός σε μια συνεχή ανανέωση της ομάδας και αφ’ ετέρου κάθε μέλους της.

Οι τακτικές παρουσιάσεις των έργων της ομάδας σε χώρους Αιθουσών Τέχνης.

Η διοργάνωση διαλέξεων, συζητήσεων και η ενημέρωση σε θέματα Τέχνης.

Η εικαστική δράση των μελών αναφορικά με τα προβλήματα- αισθητικά, εννοιολογικά, αξιοκρατικά, οικολογικά- που καθορίζουν το δημιουργικό πεδίο του κάθε καλλιτέχνη, αλλά και το γενικό πολιτιστικό φάσμα της εποχής μας.

O Ilanga σε Performance του Κώστα Ευαγγελάτου, 1993

Οι δημιουργίες του κάθε καλλιτέχνη εμπλουτισμένες από το ομαδικό πνεύμα ανέδειξαν την προσωπική καλλιτεχνική βούληση. Με γοργή εξελικτική πορεία αναπτύχθηκε η κινητικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με εμπειρική διάθεση τα μέλη της ομάδας ξεπέρασαν τα όρια του εικαστικού τομέα που αντιπροσώπευαν αρχικά προεκτείνοντας τις εμπνεύσεις τους με νέους τρόπους και εκφραστικά μέσα. Ιδιαίτερα προωθήθηκαν εκθεσιακά η φωτογραφική και η ψηφιακή τέχνη καθώς και η videoart.

Πράγματι ο κοινός προσανατολισμός και ο συναφής προβληματισμός για σύγχρονα ζητήματα τέχνης και αισθητικής καθώς και η διάθεση για συνεχή έρευνα και παραγωγικό πειραματισμό συντέλεσαν στην επιτυχία της απόπειρας. Έτσι, παρά την πολυφωνία των εκφραστικών τρόπων των μελών και τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας του καθενός, τα μέλη και οι συνεργάτες της ομάδας πέτυχαν να δρουν συλλογικά και δυναμικά, σε μία εποχή έντονης προβολής της ατομικότητας, της απομόνωσης του καλλιτέχνη και της αδυναμίας του να προβληθεί επάξια στη συστημική κατάσταση της κυκλωματικής πραγματικότητας.»

Συμμετείχαν κατά περιόδους πολλοί γνωστοί αλλά και νεότεροι σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί, με την στενή αλλά και την ευρεία έννοια του όρου.

Έκδοση portfolio Κωστή Βολουδάκη, Est, 1991

Στα έντυπα τρίπτυχα ενημερωτικά δελτία που κυκλοφορούσαν τακτικά με τις προσκλήσεις, φωτογραφίες έργων, κριτικά σημειώματα και κείμενα ιστορικών και θεωρητικών τέχνης όπως ο Ευάγγελος Ανδρέου, ο Στέλιος Λυδάκης, η Δώρα Φ. Μαρκάτου, η Σουζάνα Μπαουτίστα, η Αννίτα Πατσουράκη, ο Λεόντιος Πετμεζάς, ο Νίκος Χολέβας κ.α έχει δημοσιευθεί αναλυτικά η πολυπρισματική προσφορά του στην τέχνη της εποχής μας.”

Κώστας Ευαγγελάτος
Ιδρυτής του Art Studio Est

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Κάθε Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 12.00-15.00

Art Studio “Est”– La Chambre
Πρατίνου 87, (περιοχή Εθν. Πινακοθήκης), 11634
210 7294259

Είσοδος ελεύθερη
*Με την απαραίτητη τήρηση των μέτρων προστασίας για τον covid19

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this