Αφιέρωμα K-CRIME: Eννέα νέο-νουάρ ταινίες του σύγχρονου κορεατικού σινεμά στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς

Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Εμβληματικές ταινίες του νοτιοκορεάτικου crime με την υπογραφή σκηνοθετών όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο και ο Κιμ Κι-ντουκ, και διαμαντάκια-εκπλήξεις, μας συστήνουν μία από τις πιο ακμάζουσες κινηματογραφικές βιομηχανίες σήμερα!

27 ΙΟΥΝΙΟΥ- 5 ΙΟΥΛΙΟΥ

Trailer:

Το K-CRAZE φτάνει στην Ταινιοθήκη! Από την K-Pop και τα K-Dramas, στο K-Crime. H Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας, παρουσιάζουν το αφιέρωμα K-Crime: εννέα νέο-νουάρ ταινίες του σύγχρονου κορεατικού σινεμά.

Το αφιέρωμα, που απευθύνεται στους λάτρεις του νοτιοκορεάτικου crime αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν ένα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά είδη που γεμίζει τις αίθουσες διεθνώς, θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, τον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς, από 27 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου. Θα προβληθούν 9 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του κορεάτικου κινηματογράφου με την υπογραφή μερικών από τα πιο διάσημα σκηνοθετικά ονόματα της Νότιας Κορέας όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο, ο Κιμ Κι-ντουκ και ο Παρκ Τσαν-γουκ αλλά και διαμαντάκια-εκπλήξεις λιγότερο προβεβλημένων δημιουργών. Θα προλογίσουν γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου.

K-CRIME
A bittersweet life

Συστήνοντας μία από τις πιο ακμάζουσες και ισχυρές κινηματογραφικές βιομηχανίες της εποχής μας, το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης παρουσιάζει ταινίες που έγραψαν τη δική τους ιστορία, συνδυάζοντας το whodunit με τη πολυεπίπεδη σκιαγράφηση χαρακτήρων και το αιχμηρό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο: αιματοβαμμένες ιστορίες εκδίκησης και δαιδαλώδη αστυνομικά αινίγματα που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, συνυφαίνοντας τη νουάρ και την ποπ αισθητική.

H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 21:00. Θα προβληθεί η ταινία του Μπονγκ Τζουν-Χο, Μνήμες Φόνων (Memories of Murder / Salinui chueok, 2003, 132’) με ελληνικούς υπότιτλους. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Jayoung Lee, Β’ Γραμματέας στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει κοκτέιλ, με την υποστήριξη του Hendrick’s Gin και θα προσφερθούν κορεάτικα εδέσματα, με την υποστήριξη της Πρεσβείας. Ο ΝΕΟΣ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ο Νέος Κορεατικός Κινηματογράφος έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ως επιστέγασμα μιας εποχής οικονομικής άνθησης και φιλελευθεροποίησης της κορεατικής κοινωνίας, η οποία όμως συνοδεύτηκε από ακραίες οικονομικές ανισότητες. Εξειδικευμένα περιοδικά, ραδιοφωνικές εκπομπές για το σινεμά, κινηματογραφικές λέσχες (όπως η περίφημη Yellow Door του Μπονγκ Τζουν-χο), αλλά και φεστιβάλ υψηλού κύρους, με πρώτο στη λίστα εκείνο του Μπουσάν οδήγησαν στην εγχώρια και διεθνή εκτόξευση του κορεατικού σινεμά.

Συνδυάζοντας τα μοτίβα-δάνεια από το αμερικανικό σινεμά και την ευρωπαϊκή αισθητική, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στις αθέατες και λιγότερο φωτεινές όψεις της κορεατικής κοινωνίας, ο Νέος Κορεατικός Κινηματογράφος απέκτησε το δικό του ξεχωριστό ύφος και καταστατικό, με αιχμή του δόρατος το είδος των crime movies, το οποίο απέκτησε πολύ γρήγορα τεράστια απήχηση και δημοφιλία. Χρησιμοποιώντας την εξιχνίαση ενός εγκλήματος  και την απόδοση δικαιοσύνης ως συμβολική αφετηρία, οι ταινίες του αφιερώματος ακτινογραφούν μια ολόκληρη εποχή μετάβασης και αναζήτησης ταυτότητας, εξερευνώντας τις ηθικές συνιστώσες και τους άγραφους νόμους της πολυσύνθετης κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας της Νότιας Κορέας.

I saw the devil

Θα προβληθούν οι ταινίες:

Memories of Murder που ανέδειξε τον Μπονγκ Τζουν-χο (δημιουργό των «Παράσιτων») αλλά και το Mother του ίδιου σκηνοθέτη, το στιλιζαρισμένο κομψοτέχνημα Asura: A City of Madness, η ιστορία συντριβής και πτώσης A Bittersweet Life, το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα Pietà (μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα του πρόωρα εκλιπόντος Κιμ Κι-ντουκ), το ποπ σημείο αναφοράς της εποχής μας Lady Vengeance (που κλείνει την Τριλογία της Εκδίκησης του Παρκ Τσαν- γουκ), το Veteran, μια δονκιχωτική μάχη ενός μοναχικού υπερασπιστή της δικαιοσύνης, το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα έμφυλης βίας Han Gong-ju, και το ανατριχιαστικό I Saw the Devil.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 27/06
21:00 Μνήμες φόνων | Memories of Murder (Μπονγκ Τζουν-Χο | Bong Joon-ho, 2003,
132’)
Ακολουθεί κοκτέιλ
Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων από το ταμείο.*

Παρασκευή 28/06
21:00 Ασούρα: Η πόλη της παράνοιας | Asura: The city of madness (Κιμ Σανγκ – Σου |
Kim Sung-su, 2016, 136΄)

Σάββατο 29/06
21:00 Αντίκρισα τον διάβολο | I Saw the Devil (Κιμ Τζι-Γουν | Kim Jee-woon, 2010, 144’)
Προλογίζει ο Δημήτρης Κολιοδήμος, κριτικός κινηματογράφου

Κυριακή 30/06
21:00 Γλυκόπικρη ζωή | A Bittersweet Life (Χονγκ Τζανγκ-Ντου | Hong Jung-Doo & Κιμ
Τζι-Γουν | Kim Jee-woon, 2005, 119΄)
Προλογίζει η Πόλυ Λυκούργου, κριτικός κινηματογράφου

Δευτέρα 01/07
21:00 H εκδίκηση μιας κυρίας | Lady Vengeance (Παρκ Τσαν-Γουκ | Park Chan-wook,
2005, 115΄)
Προλογίζει ο Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου

Τρίτη 02/07
21:00 Ο βετεράνος | Veteran (Ργιου Σονγκ-Γουαν | Ryu Seung-wan, 2015, 123΄)

Τετάρτη 03/07
21:00 Μητέρα | Mother (Μπονγκ Τζουν-Χο | Bong Joon-ho, 2009,129΄)
Προλογίζει ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός κινηματογράφου

Πέμπτη 04/07

23:15 Χαν Γκονγκ-Τζου | Han Gong-ju (Λι Σου-Τζιν | Lee Su-jin, 2013, 112΄)

Παρασκευή 05/07
23:15 Πιετά | Pietà (Κιμ Κι-Ντουκ | Kim Ki-duk, 2012, 103΄)

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα:
https://bit.ly/kcrime-screenings

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 6 ευρώ (γενική είσοδος). Κάρτα προβολών: 3 ταινίες/12 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: https://tickets.tainiothiki.gr/

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this