Αφιερωμένα στον Παύλο Σάμιο τα «Εορτινά 2022» στη Γκαλερί Καψιώτη

Η έκθεση - θεσμός «Εορτινά 2022» που φέτος κλείνει 21 χρόνια, εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Καψιώτη την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 18.00 - 22.30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η Γκαλερί Καψιώτη αποχαιρετά το χρόνο που φεύγει και υποδέχεται το χρόνο που έρχεται με μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, των συνεργατών της.

Η έκθεση – θεσμός «Εορτινά 2022» που φέτος κλείνει 21 χρόνια, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 18.00- 22.30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου ζωγράφου και επί χρόνια φίλου και συνεργάτη της γκαλερί Καψιώτη, Παύλου Σάμιου.

Μέγας μάστορας των χρωμάτων και των πινέλων ο σπουδαίος ζωγράφος και πανεπιστημιακός Παύλος Σάμιος ύμνησε με το έργο του την Ελλάδα.

Τα έργα του, μνημεία ιστορίας και πολιτισμού, εκπέμπουν κάτι θείο, κάτι υπερβατικό, ένα γλυκό φως που άλλαξε τη σχέση μας με την τέχνη.

Η ζωγραφική του Παύλου Σάμιου είναι παραστατική με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Πρόσωπα, χώροι και αντικείμενα μετατρέπονται σε σύμβολα στους καμβάδες του και συμμετέχουν σε αφηγηματικές συνθέσεις, που μετατρέπουν σε ορατές εικόνες τα αόρατα όνειρα μας.

Γεμάτα συμβολισμούς και τα τοπία του Παύλου Σάμιου καταργούν τα όρια. Άνθρωπος, φύση και αντικείμενα της καθημερινότητας συνυπάρχουν για να συνθέσουν μια ιστορία που θα παρασύρει τον θεατή του έργου σε ένα μαγικό ταξίδι στις πιο όμορφες μνήμες του.

Στα «Εορτινά 2022» παρουσιάζονται δύο έργα του Παύλου Σάμιου.

Στην έκθεση συμμετέχουν 42 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες με έργα που εκπέμπουν φως, χαρά, ελπίδα και υμνούν την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου.

Ο θεατής θα αναπολήσει τις πιο ευτυχισμένες γιορτές που έζησε. Θα θυμηθεί τα χρόνια της αθωότητας και της ανεμελιάς. Θα νιώσει την γλυκιά προσμονή που νιώθαμε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όταν ήμασταν παιδιά.

Το βλέμμα θα ταξιδέψει με νοσταλγία στο χθες και θα ατενίσει με αισιοδοξία το αύριο.

Η έκθεση «Εορτινά» που πραγματοποιείται στην γκαλερί εδώ και εικοσιένα  χρόνια, λίγο πριν τις γιορτές, είναι ένα μικρό πανόραμα των νέων τάσεων της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας με αναφορές από τον Ρεαλισμό, τον Υπερρεαλισμό έως την αφαίρεση.

Με απόλυτο σεβασμό στο κοινό της η γκαλερί Καψιώτη υπηρετεί με προσήλωση εδώ και δεκαετίες το στόχο της που είναι να παρουσιάζει  έργα υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

Μέσα από τη συνύπαρξη διαφορετικών τάσεων και τεχνικών γεννιέται ένας δημιουργικός διάλογος για την τέχνη.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ζωγράφοι: Δάφνη Άγγελίδου, Γιάννης Άδαμάκης, Αδριανός, Μαρία  Άποστόλου, Χρύσα  Βέργη, Στάθης Βατανίδης, Άννα Γρηγόρα, Δήμητρα Γούναρη, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάνια Δρογόση, Τάσος Δήμος, Σοφία Καλογεροπούλου, Ράνια Καπελιάρη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Μαρία Κτιστοπούλου, Χρήστος  Κεχαγιόγλου, Δέσποινα Κουβάτσου, Μιχάλης Μακρουλάκης, Διονύσης Ματαράγκας, Ραφαήλ Μπαίκας, Πένη Μαναβή, Χρήστος Παλλαντζάς, Ηλίας Παπανικολάου, Βαγγέλης Ρήνας, Γιώργος Ρόρρης, Κώστας Ράμμος, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Σαριδάκης, Βασίλης Σπεράντζας, Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογγας, Γιώργος Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος Τόλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Γλύπτες: Στάθης Άλεξόπουλος, Στέλιος Γαβαλάς, Διονύσης Ματαράγκας, Αντώνης  Καστρινάκης, Νίκος Καλαφάτης, Πόλυ Κάνιστρα, Νίκος Μικρούλης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη.

Το έργο της φετινής πρόσκλησης φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος.

«Εορτινά»: Μια έκθεση ετών 21

Ήταν το 2001 που τα «Εορτινά» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους φιλότεχνους του Πειραιά και από τότε έγιναν «θεσμός» με φανατικό κοινό.

Στη διάρκεια των είκοσι χρόνων της ιστορίας της έκθεσης, σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα τους στα «Εορτινά».

Ανάμεσα τους ο Δημήτρης Μυταράς, ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιώργος Κόρδης, ο Παύλος Σάμιος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Σωτήρης Σόρογγας, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Βασίλης Σπεράντζας, ο Κώστας Πανιάρας, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Γιώργος Ρόρρης, ο Χρήστος Μποκόρος , ο Χρήστος Παλλαντζάς, η Χρύσα Βέργη, η Δάφνη Αγγελίδου, ο Μανώλης Χάρος, ο Μίλτος Παντελιάς, η Ειρήνη Γκόνου, η Μαρία Κτιστοπούλου, ο Κώστας Ράμμος, ο Βαγγέλης Ρήνας και πολλοί ακόμα.

Η γκαλερί Καψιώτη με συνέπεια και προσήλωση στις αρχές της που έχουν ως θεμέλιο λίθο τον σεβασμό στους καλλιτέχνες και στο κοινό και το πάθος για τα σπουδαία έργα τέχνης δημιούργησε άρρηκτες σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους συνεργάτες όσο και με τους επισκέπτες της και έγινε το «στέκι» όσων αγαπούν την τέχνη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος περιμένει τους φίλους της για να τους παρουσιάσει τα «Εορτινά» έργα τέχνης που δημιούργησαν οι καταξιωμένοι συνεργάτες της.

 

Ταυτότητα Εκδήλωσης:

«Εορτινά» 2022

Διάρκεια έκθεσης: 2 – 31 Δεκεμβρίου 2022

Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 – 18.00- 22.30 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα- Τετάρτη -Σάββατο 10.00-15.00
Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή 10.00-14.30  & 17.00-21.00μ.μ.

(Κατά την περίοδο των εορτών η Γκαλερί ακολουθεί το εορταστικό ωράριο)

Info:

Γκαλερί Καψιώτη

Αλκιβιάδου 153 & Σωτήρος – Πειραιάς

Τηλ.: 210 4129257 Κιν.: 6946582977 – 6976060027

e-mail: [email protected]

www.gallerykapsioti.gr

*Η Γκαλερί απέχει 100 μέτρα από το Σταθμό του Μετρό «Δημοτικό Θέατρο»

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Françoise Hardy: Σήμερα αποχαιρετούμε ένα ακόμη υπέρλαμπρο ίνδαλμα των 60’s

Γράφει η Μαρία Δήμου Η γλυκιά Françoise Hardy, ένας θρύλος της γαλλικής pop καθώς κι ένα διαχρονικά αξεπέραστο fashion icon, ανακοινώθηκε σήμερα πως έφυγε από την...

Η εκλεπτυσμένη χρωματική φωτοχυσία των συνθέσεων του Μπονάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Πιέρ Μπονάρ / Pierre Bonnard, γεννήθηκε το 1867 στο Φοντεναί-ω-Ροζ, κοντά στο Παρίσι. Ο πατέρας του...

Το υπερρεαλιστικό παραλήρημα λαγνείας της τέχνης του Νταλί

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Το φαινόμενο Νταλί συναρπάζει με παγκόσμια εμβέλεια και σήμερα με διοργανώσεις πολλών εκθέσεων έργων του σε μουσεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this