Afterimages, έκθεση της Κικής Κολυμπάρη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

H έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 στις 7.00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση της Κικής Κολυμπάρη, με τίτλο: “AFTERIMAGES”. Στην έκθεση θα παρουσιασθούν, μια σειρά πρόσφατων και νέων έργων από ακρυλικά σε καμβά καθώς και μια σειρά σχεδίων από κάρβουνο σε χαρτί.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και επιμελητή Jurriaan Benschop που υπογράφει και το κείμενο της έκθεσης

«Όταν, παρατηρώντας ένα έργο, δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τα όσα απεικονίζει, εστιάζουμε σε άλλα χαρακτηριστικά: στην υφή, στις λεπτομέρειες, στην πορεία μιας καμπύλης, στο πώς δύο χρώματα δένουν ή δημιουργούν αντίθεση. Τα έργα παρέχουν μια σειρά από ερεθίσματα που πυροδοτούνται από την εναλλαγή των χρωμάτων. Συνιστώσες όπως αυτές, απαντούν πρωτίστως στο ερώτημα του πώς ζωγραφίστηκε κάτι και όχι τι ζωγραφίστηκε.»

«Τα μοτίβα που εικονίζονται στη δουλειά της Κικής Κολυμπάρη έχουν γνώριμα στοιχεία, ωστόσο συνήθως δεν είναι δυνατό να αναγνωρίσει κανείς πλήρως ποιά ακριβώς αντικείμενα και ποιές καταστάσεις είχε κατά νου όταν ξεκινούσε το έργο. Κάποια από αυτά συμπεριφέρονται σαν τη λέξη που τριγυρίζει στον νου σου αλλά δεν σου έρχεται τελικά.»

«Η καλλιτέχνιδα αποσπά κάποια χαρακτηριστικά από ό,τι της έχει τραβήξει την προσοχή. […] Απομακρυνόμενη από αυτό που αρχικά παρατήρησε, εστιάζει στη δυναμική που αναπτύσσουν οι φόρμες, δημιουργώντας έτσι μια μετα-εικόνα, μια μετεξέλιξη του αρχικού μοτίβου.»

Kiki Kolympari, Versions of a Departure, 2020, 70×50 cm, charcoal on paper

«Εκείνο που μπορεί κανείς να διαπιστώσει στην προσέγγιση της Κολυμπάρη είναι το πώς “αλλάζει ταχύτητες” μέσα στον ίδιο πίνακα. Στιβαρές, αποφασιστικές πινελιές αναπτύσσουν ταχύτητα για να συγκρουστούν με πεδία όπου το χρώμα απλώνεται αραιό και παραμένει ήρεμο. Τολμηρές χειρονομίες δίνουν στα έργα ένα γενικό πλαίσιο, ένα αίσθημα σταθερότητας, ενώ πράες περιοχές ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις χρωματικές διαβαθμίσεις.
Τα έργα της Κικής Κολυμπάρη παρουσιάζονται τελικά σαν ένα παιχνίδι ισόρροπων δυνάμεων.”

“Η αναζήτηση του πώς ζωγραφίζεται κάτι, παραπέμπει στην απτική ποιότητα της ζωγραφικής, σε ένα αίσθημα αφής το οποίο απολαμβάνεται καλύτερα πολύ κοντά, σχεδόν πάνω, στην επιφάνεια του έργου, κατά την ψηλάφηση του πώς φτιάχτηκε.
Από απόσταση λίγων βημάτων, το ενδιαφέρον τραβάει η συνολική ενορχήστρωση, το παιχνίδισμα μεταξύ προσκηνίου και φόντου, η ισορροπία της σύνθεσης, ένα αίσθημα αιώρησης ή βαρύτητας και, μερικές φορές, μια σκηνή που αποκαλύπτεται είτε σαν εσωτερικός χώρος είτε σαν εξωτερική θέα. Πρόκειται για αντικρουόμενες προσλήψεις του χώρου μέσα στο ίδιο έργο, με το επίπεδο της ζωγραφικής επιφάνειας να διακόπτεται περιστασιακά από μια ψευδαίσθηση βάθους.”

Kiki Kolympari, Up to where the marshmallows grow, 2022, 120x100cm, acrylic on canvas

“Με τα έργα αυτά η καλλιτέχνιδα δεν επιχειρεί να νουθετήσει ούτε να καταδείξει την κατάσταση του κόσμου, την επόμενη κρίση ή τη σωστή λύση. Περισσότερο, παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών καταστάσεων που έχουν τις ρίζες τους στην καθημερινότητα αλλά πλέον μετασχηματίστηκαν σε κάτι άλλο. Μια ζωγραφική παρουσία που είναι τόσο ψευδαίσθηση όσο και πραγματικό γεγονός.”

Η έκθεση συνοδεύεται από κείμενο του Ολλανδού συγγραφέα και επιμελητή Jurriaan Benschop από όπου και προέρχονται τα παραπάνω αποσπάσματα.

Who is Who

Η Κική Κολυμπάρη (γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία) αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με άριστα όπου παρακολούθησε παράλληλα και μαθήματα βυζαντινής εικονογραφίας, εγκαυστικής, νωπογραφίας και γλυπτικής. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Η νέα της ατομική έκθεση με τίτλο “AFTERIMAGES” θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών από την οποία και εκπροσωπείται. Η καλλιτέχνιδα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Kiki Kolympari, Untitled, 50x70cm, acrylic on canvas

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 5 Μαΐου έως Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ωρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00
Σάββατο 11:00 – 14:30

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Αθήνα 106 75

Kiki Kolympari, Nocturnal Ensemble on the West Side, 2020, 180x200cm, acrylic on linen
Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this