Αινίγματα και άλλα τινά, διατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, και ώρα 17:30-22:30.

H αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος  παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής της Έλενας Προβατά και της Δήμητρας Σιατερλή με τίτλο «Αινίγματα και άλλα τινά». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Ιουνίου 17:30-22:30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1 Ιουλίου. Η έκθεση αυτή δεν λειτουργεί ως μία ακόμα διατομική έκθεση καθώς οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν δουλέψει από κοινού, ανταλλάσσοντας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ερεθίσματα, προσωπικά αντικείμενα, σημειώσεις και ιδέες για την έκθεση.

Η γνωριμία τους και η κοινή τους πορεία «κρατάει» χρόνια, ήδη από το 2012 όπου η Δήμητρα Σιατερλή ήταν διδάσκουσα και η Έλενα Προβατά διδασκόμενη στο Εργαστήρι Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα. Από τότε έως σήμερα έχουν συμπράξει αρκετές φορές και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε εξαιρετικό καθώς οι δυο τους μοιράζονται το ίδιο όραμα και έχουν κοινή στάση απέναντι στην τέχνη και στον κόσμο.

Η Δήμητρα Σιατερλή δημιουργεί έργα ανθρωποκεντρικά αντλώντας τις αναφορές της από εικόνες που συνορεύουν αισθητικά και υφολογικά με τις φιγούρες του θεάτρου σκιών. Μέσα από ένα σύμπλεγμα υβριδικών-άφυλων φιγούρων που η μία συμπληρώνει την άλλη επιχειρεί να αναδείξει την συλλογικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις του σήμερα, υποβαθμίζοντας το εγώ που κυριαρχεί. Σκοπός της είναι να προβάλλει ένα σύμπαν στο οποίο η πνευματικότητα και το συναίσθημα υπερισχύουν της τεχνολογίας που τείνει να καταστρέψει τα ανθρώπινα δίκτυα, οδηγώντας στην ψηφιοποιήση των πάντων.

Δήμητρα Σιατερλή, Αίνιγμα girotondo

Αντικρίζοντας κανείς τα έργα της Έλενας Προβατά διακρίνει πλάσματα που τα ανθρώπινα και τα ζωώδη χαρακτηριστικά μπλέκονται με έναν αινιγματικό, μυστηριακό τρόπο. Δημιουργεί τα έργα της σαν να υφαίνει ένα παραμύθι. Πρωταγωνίστρια στις μορφές των χαρακτικών της έργων είναι μία γυναικεία φιγούρα που η Προβατά έχει εμπνευστεί και αποδώσει με το δικό της τρόπο, μέσα από παιδικές φωτογραφίες της Δήμητρας Σιατερλή. Η μορφή αυτή ως άλλη μάγισσα  κυριαρχεί μέσα στα έργα της ενώ παράλληλα  η μορφή ενός μικρού παιδιού, ως άφυλο πλάσμα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο αθώο και το δαιμονικό προκαλώντας τον θεατή με το βλέμμα του. Στόχος της καλλιτέχνιδος είναι να θέσει στον θεατή έναν γρίφο, οι λύσεις του οποίου ποικίλουν αναλόγως τα προσωπικά βιώματα του καθενός. Το φαντασιακό με το υποσυνείδητο μπλέκονται οδηγώντας στη λύση του μυστηρίου που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Έλενα Προβατά, Πήγασος, 23×33 cm

Η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος Βάσια Μαγουλά η οποία προλογίζει την έκθεση αναφέρει σχετικά

«Συνομιλώντας αινιγματικά, αλληλοτροφοδοτώντας και συμπληρώνοντας η μια την άλλη, οι δημιουργίες της Δήμητρας Σιατερλή και της Έλενας Προβατά, αποκαθιστούν το νήμα της συγγένειας που υπάρχει μεταξύ τους. Η αναγωγή στον μύθο και το αρχέγονο, μεταφράζεται μέσα από τελετουργικά στάδια τα οποία διανύουν συμπορευόμενες σε παράλληλη τροχιά, αλλά και ανεξάρτητες, αναμοχλεύοντας και διερευνώντας τις συγγενικές τους εικαστικές γλώσσες και τα αξιακά τους συστήματα. Μια πορεία που περνά και διαμορφώνεται μέσα από αντιπαραθέσεις εικαστικού και ψυχολογικού χαρακτήρα, διερευνούν την κατάβαση μέσα στο σκοτάδι και την επάνοδο στο φως, την εγγύτητα ανάμεσα στην τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας και τη σκληρότητα της ενήλικης ζωής….»

«Η έκθεση Αινίγματα και άλλα τινά αρθρώνεται ως ένα διαρκές και ανοιχτό ερώτημα προς τον θεατή, ένα περιπαικτικό κλείσιμο του ματιού, ένα πρόβλημα προς επίλυση, προκαλώντας τον να αναμετρηθεί με τις εικόνες και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από αυτές, και να εμβυθιστεί στιγμιαία σε ένα εικαστικό σύμπαν που διέπεται από τον κανόνα του μαγικού. Προτείνοντας μια είδους πνευματική άσκηση του νου ως εικαστική πρόκληση προς τις ίδιες και εμάς, οι δύο καλλιτέχνιδες, μας προσκαλούν να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας που θα μας οδηγήσει -ή και όχι- στη λύση του αινίγματος και την αναγωγή στο μύθο.»

Δήμητρα Σιατερλή, Σελήνη πηγάδι ΙΙΙ, 70×80 cm

Who is Who

Η Έλενα Προβατά γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Το 2007 εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απ’ όπου και αποφοίτησε το 2012 με κατεύθυνση Ζωγραφική ενώ παράλληλα παρακολούθησε και το εργαστήριο Χαρακτικής. Από το 2017 έως το 2018 παρακολούθησε το τμήμα κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας και μαριονέτας στην Σχολή Ελευθέρων Σπουδών «Ασκαρδαμυκτί» (Αθήνα).

Από το 2014 έως το 2022 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως αναπληρώτρια καθηγήτρια εικαστικών ενώ παράλληλα από το 2014 έως το 2016 εργάστηκε και στην Ειδική Αγωγή. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις μέχρι σήμερα και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Επίσης έχει συμμετάσχει σε residential προγράμματα και biennale στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

H Δήμητρα Σιατερλή (γ. 1952 στο Άργος Αργολίδας) είναι εικαστικός καλλιτέχνης (χαράκτρια, γλύπτρια, ζωγράφος) με έδρα την Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με πτυχίο πάνω στη Ζωγραφική και τη Διακόσμηση από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια (1971-1977). Η δραστηριότητά της στο χώρο της Χαρακτικής είναι ενεργή και συνεχής από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα. Το 1977 ιδρύει μαζί με τον Pino Pandolfini το «Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή». Εκθέτει έργα της από το 1975 τόσο σε ατομικές παρουσιάσεις (35) όσο και σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και διεθνώς. Από το 2010 μέχρι το 2016, δίδαξε «Χαρακτική & Έντυπη Τέχνη» στο εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα διδάσκει Χαρακτική σε κύκλους σεμιναρίων του Κ%Χ, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη διοργάνωση και τον συντονισμό εικαστικών εκθέσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Κέντρου Χαρακτικής», της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» και της καλλιτεχνικής ομάδας «Εν Φλω». Από το 2018, μαζί με τον Pino Pandolfini, είναι συν-ιδρύτρια, εκπρόσωπος και διαχειρίστρια του πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού KENTΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. και του χώρου τέχνης ΕTCH INK, διοργανώνοντας εκθέσεις χαρακτικής με τοπικό και διεθνή χαρακτήρα.

Έλενα Προβατά, Κέντημα Ι, 40×50 cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 9 Ιουνίου έως Σάββατο 1 Ιουλίου

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος 
Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
211 182 38 18, [email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this