«amen, για όσα δεν είναι» η Μαρία Μεθυμάκη στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Μαρία Μεθυμάκη παρουσιάζει στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την δεύτερη ατομική της έκθεση έως την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024.

Η Μαρία Μεθυμάκη παρουσιάζει στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο «amen, για όσα δεν είναι».

Προτείνει στον επισκέπτη μια κατάφαση στα φαινόμενα που δεν είναι με τον παραδοσιακό τρόπο του υπάρχειν. Το σημείο δεν είναι. Οι άρρητοι αριθμοί, ο κύκλος, το άπειρο δεν είναι. Ο σταυρός δεν είναι. Η προσευχή, η κατάρα, η προφητεία δεν είναι. Η ψευδαίσθηση, ο χώρος, το όνειρο, ο χρόνος, η αποκάλυψη, ο λόγος, η αγάπη δεν είναι. Μα με κάποιον άλλο τρόπο είναι.

Όπως αναλύει η Ιστορικός Τέχνης Μαρία Σφενδουράκη

«Αντλώντας από γραπτά μνημεία η Μεθυμάκη κινείται στο χώρο της σύγχρονης τέχνης δημιουργώντας μια σειρά εικαστικών έργων φιλοσοφικής πνοής σε μορφή βιβλίου. Επενδύοντας στην αισθητική της εικόνας και του κειμένου η καλλιτέχνις μορφοποιεί στα έργα αυτά, έναν βιβλικό, μυστηριακό κόσμο μεταφυσικών προεκτάσεων.

Η έκθεση, δημιουργήθηκε ως ένα, συνολικό έργο τέχνης με δομή εγκατάστασης που φιλοδοξεί, όπως διαφαίνεται από τον τίτλο της, να εγείρει στο θεατή της, ερωτήματα περί του «είναι». Σ΄ αυτήν η Μεθυμάκη θεματοποιεί την ίδια τη μέθοδο εργασίας της, την Προσθετική και τη διευρύνει περνώντας από το μεμονωμένο έργο στην εγκατάσταση. Βάσει της μεθόδου κανένα υλικό δεν αφαιρείται, καμία ενέργεια δεν αναιρείται. Κάθε νέο έργο δημιουργείται επί του προγενέστερου ενσωματώνοντας το ίχνος του, κάθε έκθεση προοικονομείται από την πρότερη την οποία και εμπεριέχει».

Θέτει διακριτικά το ερώτημα: Τί είναι το Είναι, όχι όμως για να απαντηθεί κυριολεκτικά αλλά για να δώσει αφορμή στην καλλιτεχνική δημιουργία να το προσεγγίσει με τα δικά της μέσα και στους επισκέπτες την δυνατότητα να συντάξουν μια προσωπική κοσμολογία διερωτώμενοι.

Επιμέλεια Διοργάνωσης: Αιμιλία Κουγιά

Μαρία Μεθυμάκη

Who is Who

H Μαρία Μεθυμάκη μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. θεώρησε αυτονόητη τη συνέχειά τους στον τομέα Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Γ. Χουλιαρά. Έκτοτε μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Αθήνας και Κρήτης, που είναι ο τόπος καταγωγής της, υλοποιώντας τον προσωπικό της αρχιτεκτονικό και εικαστικό λόγο. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Το 2022 παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης η πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «για όνομα του Θεού, 60 γλυπτά ποιήματα» σε επιμέλεια της Μ. Μαραγκού. Ταυτόχρονα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο, που της έχει προσφέρει εμπειρία στο σχεδιασμό και στην κατασκευή σε όλες τις
χωρικές κλίμακες.

Μαρία Μεθυμάκη

Info

Διάρκεια Έκθεσης
Έως Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη : 13:00 – 20:00
Από Τετάρτη έως Δευτέρα: 08:30 – 15:30

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 106 82

Μαρία Μεθυμάκη
Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το 9ο Beyond Borders -Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον...

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this