Αναφορά στον Hayao Miyazaki, έκθεση από την Ράνια Χατζοπούλου

H έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, 19.00 - 22.00. 

Η Ράνια Χατζοπούλου μέσα από τα έργα της αποπειράται να τιμήσει το ρηξικέλευθοrepertoire του Hayao Miyazaki  — του πιο συναρπαστικού Ιάπωνα δημιουργού manga και σκηνοθέτη ταινιών κινούμενου σχεδίου (anime). Μεταφέροντας τις ονειροδραματικές εικόνες του σε μεγάλους καμβάδες με σκληρά ακρυλικά χρώματα ανιχνεύει τη δυναμική επιρροή που μπορεί να έχει ένα anime στη ζωή. Μπροστά σε αυτές τις ακίνητες εικόνες μπορούμε να ανακόψουμε τον φρενήρη ρυθμό της καθημερινότητας, να σταματήσουμε το χρόνο και με υπόκρουση το θόρυβο των χρωμάτων ή με οδηγό τις αντιθέσεις του φωτός με το σκοτάδι να δούμε βαθιά μέσα μας.     

Σχέδια και εικόνες κατακλύζουν καθημερινά τη ζωή μας. Τόσες πολλά που τείνουν στο άπειρο, τόσες πολλές που θα μπορούσαν να αναπαραστήσουν όλα τα τοπία και τα δρώμενα της ψυχής του ανθρώπου, να απεικονίσουν την σπουδαιότητα της αγάπης, της αποδοχής του ξένου ή του άλλου μας εαυτού. 

Μην περιμένετε όλα αυτά να είναι μονοσήμαντα ή επίπεδα, παρ’ όλο που η φύση των σχεδίων είναι δισδιάστατη. Είναι φανερό ότι ο Miyazaki προσπαθεί να καταργήσει το πολλαπλό και να κρατήσει το μοναδικό. Το χρώμα δεν υπακούει σε κάποια αρμονία, η κίνηση δεν ακολουθεί τις κλασικές αναλογίες, αλλά η ροή της δράσης συνίσταται σε μυριάδες εικόνες οι οποίες, όλες μαζί, συγκλίνουν σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο αναφοράς, της πραγμάτωσης, του θανάτου, της ζωής, της αγάπης ή της αποδοχής. 

Ράνια Χατζοπούλου

Who is Who

Η Ράνια Χατζοπούλου σπούδασε σχέδιο στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία αρκετά χρόνια και μετά ταξίδεψε στην Αμερική όπου είχε την τύχη να ζήσει στο Σόχο της Νέας Υόρκης στη Βοστώνη και στο Σαν Φρανσίσκο από το 1979 ως το 1984. Η επαφή της με τα πολύμορφα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής επέδρασε καταλυτικά στην διαμόρφωση της εικαστικής της αντίληψης. Με ζωγραφική, κατασκευές και ριψοκίνδυνες αναζητήσεις της πλαστικότητας στα  πιο απρόσμενα αντικείμενα έχει ήδη παρουσιάσει δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα.  

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τετάρτη 19 Ιουνίου έως Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ωράριο λειτουργίας
Δυτέρα – Σάββατο 12.00 – 20.00
 

Το ροδακιό
Κολοκοτρώνη 59Β & Λίμπονα, 105 60, Αθήνα
(στο βάθος της Στοάς Κουρτάκη)
210 3839355
 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this