Άγγελος Παπαδόπουλος: “Θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου στη ζωγραφική”

Την ημέρα των εγκαινίων της πρώτης ατομικής έκθεσης του εικαστικού Άγγελου Παπαδόπουλου, ο δρόμος έξω από την Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – κartάλος»  είχε σχεδόν κλείσει. Γινόταν πραγματικά το αδιαχώρητο, καθώς πλήθος κόσμου προσήλθε να θαυμάσει την έκθεση του Άγγελου, με τίτλο «Ακατέργαστα τοπία του μυαλού».

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο νεαρός ζωγράφος , καθώς έχει μεγαλώσει μέσα στη μουσική, έχει φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα δίσκων και αφίσες γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Γιώργου Νταλάρα, του Λάκη Παπαδόπουλου, της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, του Πάνο Μουζουράκη και άλλων καλλιτεχνών, οι οποίοι ήρθαν το βράδυ των εγκαινίων να θαυμάσουν από κοντά τη δουλειά του νέου ζωγράφου.

Η ζωγραφική του Παπαδόπουλου είναι ένα μυστικό κράμα ναίφ μανιέρας διανθισμένης με πολλά εκκλεκτικιστικά στοιχεία που μετέρχονται του Συμβολισμού και του Εξπρεσιονισμού, διατηρώντας το ακατέργαστο και ανεπιτήδευτο κύτταρο της τέχνης του (…) σημειώνει η Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης που προλόγισε το έργο του καλλιτέχνη.

Ο δε τίτλος της έκθεσης αντικατοπτρίζει εύστοχα την πηγή έμπνευσης του, καθώς ο ίδιος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να φτιάχνει εικόνες με τοπία και χρώματα που ακατέργαστα «κατοικούν» στις δικές του σκέψεις. Ο νεαρός καλλιτέχνης σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης: «Μέσα από τα έργα μου ανοίγω ένα παράθυρο στο φανταστικό, το ονειρικό. Καταγράφω τα τοπία του νου, τα όνειρα και τις φαντασιώσεις, τις επιθυμίες, αλλά και τα τρωτά σημεία, τους φόβους και τις αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.

Στην καταγραφή των ιδεών και του εσωτερικού μου κόσμου λειτουργώ συνειρμικά, ελεύθερα και αφιλτράριστα. Θέλω μέσα από τα έργα μου να εκφράζομαι διαφορετικά και μη γραμμικά. Από τελάρο σε τελάρο, από έργο σε έργο, διανύω μεγάλες αποστάσεις και κάνω λογικά άλματα επιδιώκοντας να καταθέσω την αλήθεια της ψυχής μου.»

Συναντήσαμε τον Άγγελο στα εγκαίνια της έκθεσης του, που παρά το πλήθος κόσμου, εκείνος με πολλή διάθεση και ευγένεια απάντησε στις ερωτήσεις μας.

-Άγγελε, πώς προέκυψε η ζωγραφική; Από παιδί ήθελες να γίνεις ζωγράφος;

-Ο τρόπος που προτιμούσα να επικοινωνώ με τον κόσμο από παιδί ήταν μέσα από την τέχνη. Δεν ήθελα να φλυαρώ. Η ζωγραφική είναι κάτι που πραγματικά με συγκινεί και με εκφράζει αγγίζοντας ευαισθησίες που οι λέξεις δεν μπορούν. Η έμπνευσή μου πηγάζει από προσωπική μου ανάγκη να εκφραστώ με τον δικό μου τρόπο.

Έργο Άγγελου Παπαδόπουλου

Από πού εμπνέεσαι για τα έργα σου;

Η ζωγραφική μου είναι βιωματική και πηγάζει από την καθημερινότητά μου, από της αναμνήσεις μου, από τους ανθρώπους που σκέφτομαι και αγαπώ.

-Τι είναι το χρώμα για σένα στη ζωγραφική;

Μου αρέσει τα έργα μου να πλημυρίζουν από χαρούμενα χρώματα. Μου δίνουν ζωή και μακάρι και να συμβαίνει το ίδιο στους θεατές. Εκφράζουν τον ψυχικό μου κόσμο.

-Μίλησέ μας για τα εξώφυλλα δίσκων που έχεις φιλοτεχνήσει ως σήμερα;

Από μικρός, συγκινημένος από την τέχνη και θέλοντας να εκφράσω αγάπη και θαυμασμό για κάποιους φίλους καλλιτέχνες, θέλησα να φιλοτεχνήσω τα εξώφυλλα των δίσκων τους. Έτσι σήμερα νοιώθω πραγματικά υπερήφανος για αυτό είναι μεγάλο βήμα που έκανα μικρός.

-Πώς εμπνέεσαι για τα εξώφυλλα των δίσκων; Τα συνδυάζεις με κάποια χαρακτηριστικά του τραγουδιού ή του τραγουδιστή;

Αρχική έμπνευση έπαιρνα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, από τον χαρακτήρα του, από τον τρόπο που εκφραζόταν στην σκηνή, από την χροιά της φωνής του. Ακούγοντας και το τραγούδι, αυτό έπαιρνε μια ακόμα πιο συγκεκριμένη μορφή στο μυαλό μου. Έτσι αυτές τις σκέψεις, τις αποτύπωνα στο χαρτί και έφτιαχνα τα εξώφυλλα των δίσκων τους με πολλή αγάπη, καθώς και με την επιθυμία να τους φέρει γούρι. 

Θυμάμαι το εξώφυλλο που έφτιαξα για την Ελεονόρα για το τραγούδι «Κλαίει ο Άγγελός μου» συγκινημένος από τους στίχους της Ελένης Φωτάκη.

“Κλαίει ο άγγελός μου

κι όσο κλαίει βρέχει

δε θα σ’ αγαπήσει

μαύρο αίμα έχει

κι άστρα του θανάτου

μέσα στην καρδιά του

κλαίει, μου φωνάζει

μείνε μακριά του.”

Πως αισθάνεσαι που ο κόσμος αγκαλιάζει τη δουλειά σου;

Γενικά η ζωγραφική μου προσφέρει γαλήνη και ηρεμία. Απομονώνομαι, συγκεντρώνομαι και δημιουργώ. Χαίρομαι που οι φίλοι, ο κόσμος περιβάλλει τη δουλειά μου με αγάπη και αυτό με κάνει να αισθάνομαι απέραντη αγάπη, ευγνωμοσύνη και ευτυχία.

-Μελλοντικά σχέδια;

 Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά! Προς το παρόν, το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι αγαπώ να ζωγραφίζω και το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσω να δουλεύω με μεράκι και προσήλωση και να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου στη ζωγραφική.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Oia Treasures Art Gallery: Ένας «κρυφός» θησαυρός στα πολυσύχναστα σοκάκια της Οίας

Συνέντευξη στην Μαρία Δήμου Περιηγηθήκαμε στην μαγευτική αγορά της Οίας στην Σαντορίνη, όπου πέρα από την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική στην οποία αντανακλά το φημισμένο ηλιοβασίλεμα,...

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this