“Αστική μυθολογία”, η Ιωάννα Καζάκη στην Gallery13

Η GALLERY13 παρουσιάζει την Έκθεση της Εικαστικού Ιωάννας Καζάκη με τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ».

Το έργο αποτελείται από γλυπτικές εγκαταστάσεις και κατασκευές με κύριο υλικό την χαρτόμαζα, σίδερο και γραφίτη. Η “Χαρτογράφηση” του αστικού περιβάλλοντος μέσα από τα συστήματα που το διέπουν, είναι αντικείμενο έρευνας μεγάλου μέρους του έργου της ως αποτύπωμα της εξέλιξης του ανθρώπου.

Όπως αναφέρει η καλλιτέχνης

…”Παρατηρώντας τους ανθρώπους που κινούνται στο αστικό περιβάλλον, προσπαθώ να διαβάσω τα μονοπάτια της ψυχής στον χάρτη του σώματος. Πόσο πολύ ο απωθημένος και στοχοποιημένος άλλος- εαυτός η “Σκιά”, οδηγεί τον άνθρωπο να γίνεται αυτοκαταστροφικός;

Πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να γίνει υπάνθρωπος;
….Συμβολικά Βιβλία- πλάκες “Ευρήματα” που απευθύνονται στο μέλλον “Μετάνθρωπος” Τόμος 1,2,3 και 4 σχολιάζουν την ευθραυστότητα του ψηφιακού υλικού στο οποίο αποθηκεύεται σήμερα η γνώση και καταγράφουν με μια ιδιότυπη εικονική γραφή τους διχασμούς-δίπολα που διόγκωσαν την “σκια” στο ανθρώπινο ον και το οδήγησαν σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Ταυτόχρονα ανάγλυφα διαγράμματα κυκλωμάτων υπολογιστών με την αμφισημία των “Αστικών” κατόψεων σχολιάζουν το αποτέλεσμα που είχε η μιντιακή και η τεχνολογία της πληροφορίας στα νευρωνικά συστήματα σύγχρονου ανθρώπου που στα πρόθυρα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης τείνει να μετατραπεί στον “Μετάνθρωπο”.
Αναρριχητές-Υπνοβάτες, Μετέωροι, Ικέτες, γλυπτικές κάθετες επιτοίχιες και επιδαπέδιες εγκαταστάσεις, με κύριο υλικό την χαρτομάζα, αποτυπώνουν την αρχετυπική ανθρώπινη μορφή ως δημιούργημα του φωτός και πραγματεύονται την έννοια του απεγκλωβισμού απο τον σκιώδη εαυτό ως μια εξιλεωτική διαδικασία ανόδου προς το φως. Σιλουέτες ανθρώπων μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, υπνοβατούν σε μια ατμόσφαιρα του «ενδιάμεσου», συνείδησης και μη συνείδησης, συναίσθησης και μη συναίσθησης, πραγματικότητας και υπερπραγματικότητας. Ως υπνοβάτες περιφέρονται στο ατομικό τους σύμπαν οι σύγχρονοι άνθρωποι μετέωροι σε οριακές γραμμές. Η αρχέγονη ανασφάλεια του όντος που έχει χάσει τις “κεραίες” του, τους οδήγησε να βρουν καταφύγιο στις σύγχρονες Μητρό-πολεις με την μπρουταλιστική αρχιτεκτονική.

Η “Μητρό-πολις” μολύβια σε χαρτομάζα κοίλης φόρμας είναι μια σειρά από Ονειρικές Αρχετυπικές πόλεις ειδομένες από ψηλά, που στην πορεία του έργου εξελίχθηκαν ασυνείδητα από πόλεις παρόμοιες με το Τσατάλ Χουγιούκ (την πρώτη πραγματική πόλη του ανθρώπου), σε virtual reality πόλεις του matrix.

Η αποκομμένη από την οργανική ζωή της φύσης τσιμεντούπολη όπου «μέσα» της οι σύγχρονοι «δεσμώτες», αποστειρωμένοι και εφησυχασμένοι απο τις ανέσεις και την ψευδή ασφάλεια ως έμβρυα στην μήτρα, βιώνοντας την ψευδαίσθηση μιας ασφαλούς ιδιωτικότητας, μεταβάλλονται σιγά-σιγά σε πανομοιότυπα αντίγραφα δεδομένων μοντέλων (data models).
Το μοντέλο του “κατακόρυφου χωριού” του Le Corbusier δεν λειτούργησε. Τα σπίτια μηχανές όπως έλεγε οπου οι άνθρωποι θα βρουν την ηρεμία, έγιναν κλωβοί απομόνωσης. Ναι μεν ησύχασαν απο την επεκτατικότητα της φύσης και τον μόχθο, αλλά ταυτόχρονα έχασαν και την επαφή με τους κύκλους της. Η πόλις από κοιτίδα πολιτισμού εγινε μήτρα που εκτρέφει αποστειρωμένα υβρίδια ,κήτος που καταπίνει την ενέργεια των ανθρώπων.”

Who is Who

Ιωάννα Καζάκη
H Ιωάννα Καζάκη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης Acca-demia di Belle Arti di Roma. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, Art Fairs και Art Festivals στην Ελλάδα ,Ιταλία, Ιαπωνία την Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία και Δανία. Το 2019 βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό τέχνης Art Olympia στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
Έργα της υπάρχουν στις δημόσιες συλλογές: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης MOMUS, Πινακοθήκη εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Συλλογή της Εταιρίας Εγνατία, Συλλογή Βαφοπούλειου Πνευματικού κέντρου, I.N.A.C Contemporary Art Institute Ρώμη, M.A.P Museo Mediterra-neo dell ArtePRESENTE Brindisi Ιταλία.
GALLERY13
Η GALLERY13 αποτελεί ένα σημείο συνάντησης μέσα στο αστικό τοπίο, αφιερωμένο στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Λειτουργεί στο 13 της οδού Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου του ιστορικού κέντρου, εκεί όπου την περίοδο του μεσοπολέμου η συστάδα των μικρών διώροφων κτιρίων της περιοχής αποτελούσε τη «Νέα Αγορά» της πόλης της Δράμας. Όραμα της GALLERY13 είναι να προβάλει στο ευρύτερο κοινό, μέσα από το σχέδιο, τη χαρακτική, την υδατογραφία, καλλιτέχνες όπου το χαρτί κυριαρχεί ως βασικό υλικό στα έργα τους. Παράλληλα, η λειτουργία του «Βιβλιοδετείου» στον χώρο της γκαλερί, συνδιαμορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με στόχο να αναδείξει το βιβλίο ως αυτούσιο έργο τέχνης.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη έως Παρασκευή 18:00 – 22:00
Σάββατο 11:00 – 14:00
GALLERY13
Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13, Δράμα 66131
2521181181 | [email protected]
Φωτογραφικό υλικό: Δημήτρης Μεσσήνης
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης: Γλυπτική είναι η ποίηση σε τρεις διαστάσεις 

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο :«Ειρήνην ελώμεθα». Πολυπράγμων καλλιτέχνης, μείζων γλύπτης,...

ΊΔΡΥΜΑ Θεοτόκος, Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Εορτασμό των 60 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Ιδρύματος «Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this