Aτομική Έκθεση Χαρακτικής του Πανταζή Τσέλιου στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών

H έκθεση με τίτλο “Πλωτό δάσος” εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, 18.00 - 21.00 και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 12 Απριλίου.

Σε αυτή την ενότητα δουλείας, ο εικαστικός Πανταζής Τσέλιος, παρουσιάζει στο Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ είκοσι ένα (21) χαρακτικά έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως με την τεχνική της υψιτυπίας / ξυλογραφίας.

Ο Τσέλιος ως κίνητρο δημιουργίας στρέφεται γύρω από τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτος, ο φυσικός κόσμος. Πιο συγκεκριμένα, τα ορεινά δάση της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκανική χερσόνησος) με την μοναδική ποικιλία ειδών που τα χαρακτηρίζουν. Υστέρα, ο εικαστικός κόσμος της βυζαντινής τέχνης ως προς το πλαστικό και συνθετικό σύστημα του: ο ρυθμός και η σύνθεση της βυζαντινής ζωγραφικής όπου κάνει τα δέντρα να χορεύουν, τα ζώα σχεδόν να ίπτανται και τα βουνά να μοιάζουν με κύματα παλλόμενα. Τελευταίος παράγοντας, η αξία των χρωμάτων και των μοτίβων στη διακοσμητική της λαϊκής τέχνης, καθώς και οι σχετικές αφηγήσεις των απομακρυσμένων ορεινών κοινωνιών.

Τα τρία αυτά σκέλη λειτουργούν σαν εφαλτήριο ώστε να απεικονιστούν μέσω της χαρακτικής – εκτυπωμένες στο χαρτί, οι αναμνήσεις τόπων και αισθήσεων. Έτσι, δημιουργείται ένας εικαστικός ιδιωματισμός ως προς τη μορφή, ο οποίος ερμηνεύεται μέσα από τη βυζαντινή σύνθεση, τις παραστάσεις της λαϊκής τέχνης και την παράδοση της τέχνης του βιβλίου με τις ξυλογραφημένες εικονογραφήσεις της.

Έργο του Πανταζή Τσέλιου

Μέσα από αυτήν τη ρυθμική ανάγνωση ο κόσμος του δάσους μοιάζει να πλέει αέναα μεταξύ υδάτων, γης και ουρανού. Περιβεβλημένος από ένα ‘’άχρονο’’ κέλυφος αυτός ο κόσμος ζει, αναγεννάται και εξελίσσεται αυτόνομα. Με ή χωρίς την απτή παρουσία και επέμβαση του ανθρώπου. Έτσι, σε όλες τις εικόνες του Τσέλιου απουσιάζει η μορφή του ανθρώπου και των έργων που εκείνος αφήνει στο διάβα του, κι αυτό σαν σχόλιο ως προς τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του φυσικού κόσμου.

Οι συνθέσεις του ως απεικονίσεις ενός παράλληλου με τον άνθρωπο κόσμου επιδοξούν να λάβουν τη θέση ιστοριών και θρύλων, ως να είναι αναμνήσεις και αποτυπώσεις μιας μακρινής όσο και πολύ κοντινής πραγματικότητας. Στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάζεται επίσης το βιβλίο του με τίτλο ‘’Θηριολόγιο’’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Cinnabar.

Με βάση τα ‘’θηριολόγια’’ του μεσαίωνα στις σελίδες των οποίων οι εικονογράφοι ιστορούσαν ζώα εξωτικά και περίεργα καθώς και τέρατα φανταστικά, ο Τσέλιος επιχειρεί να φτιάξει ένα αντίστοιχο έντυπο σώμα αναφορικό στα μοναδικά και πολλές φορές άγνωστα πλάσματα των δασών μας.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο σύγχρονο θηριολόγιο με διάθεση γεφύρωσης της απόστασης του αστικού ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον. Σε αυτό περιέχονται 9 ‘’σκηνές’’ (ξυλογραφίες σε πλ. ξύλο) όπου εικονίζονται χαρακτηριστικά ζώα των δασών της οροσειράς της Πίνδου. Κάθε μία από αυτές της εικόνες δημιουργεί μια αφηγηματική σύνθεση, όπου η εκάστοτε ιστορία νοηματοδοτείται από τον τίτλο του έργου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό λεύκωμα / παραμύθι, με περιορισμένο γραπτό λόγο. Στόχος του είναι να βάλει τον αναγνώστη στην συγκρότηση μιας εκτενούς ιστορίας, κάθε φορά μοναδικής για τον καθένα μας.

Έργο του Πανταζή Τσέλιου

Ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΣΚΤ, Γιάννης Γουρζής, για τον Πανταζή Τσέλιο, σημειώνει

Από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Πανταζής Τσέλιος φανέρωσε την αγάπη του προς την Χαρακτική τέχνη και αισθητική, ειδικά σε εκείνο τον τομέα που αφορά στην κλασική Χαρακτική. Τον θυμάμαι να σκύβει με περίσσια προσοχή και θρησκευτική ευλάβεια στο έργο και στη μελέτη του, προκειμένου να αποδώσει τις σκέψεις του.

Με σχολαστικότητα, πίστη, αγάπη και προσήλωση, όχι μόνον σπούδασε τις αξίες της Χαρακτικής αλλά και παρουσιάζει στην ατομική του έκθεση, έργα τα οποία τα χαρακτηρίζει η αξία των προτερημάτων που διαθέτει. Με ιδιαίτερη κλίση στην ξυλογραφία και τις αισθητικές της αξίες, ο Πανταζής προσπαθεί να μας μυήσει στην Χαρακτική. Με τρόπο βιρτουόζου- θα μπορούσαμε να πούμε- αποδίδει τις σκέψεις του με χαρακτήρες και ηθικές αξίες οι οποίες τείνουν να τελειώνουν με τη σημερινή κοινωνική υπόσταση που προβάλλονται.

Έγχρωμες ξυλογραφίες παρουσιάζουν το θέμα και το περιεχόμενο των αξιών που υποστηρίζει και πάνω στις οποίες αυτές αρχές εργάζεται. Συνθέσεις κλασικές μιας καθημερινότητας της φύσης, σκηνές βγαλμένες μέσα από ένα βουκολικό περιβάλλον, εκτίθενται στην εργασία του.

Σχεδιάζει με ακρίβεια, χαράσσει με ακρίβεια, τυπώνει με ακρίβεια και όλο αυτό, φανερώνει την αγάπη του για αυτό με το οποίο αθλείται στην τέχνη. Σεμνός και ακούραστος καταθέτει κομμάτι της ψυχής του προκειμένου να μας δείξει με τον τρόπο του εκείνα τα οποία χάνονται…

Ο Πανταζής είναι πολέμιος της εξαφάνισης των αξιών και το δείχνει με την αγάπη με την οποία επιμελείται το έργο του. Πιστός στο Όραμά του φιλοτεχνεί σκηνές που ενώ είναι φυσιοκρατικές, ο θεατής θα μπορούσε να τις δει και με αλληγορικό τρόπο, σαν ένα κόσμο που τείνει να χαθεί αλλά ταυτόχρονα υπάρχει.

Έργο του Πανταζή Τσέλιου

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 24 Μαρτίου έως Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 18.00 – 21.00
Σάββατο: 12.00 – 14.00

Με εξαίρεση την Παρασκευή, 25 Μαρτίου όπου ο εκθεσιακός χώρος θα παραμείνει κλειστός.

Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ
Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Αθήνα, 11636
www.metsartscentre.gallery, 211 113 4262

Η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη.

Λόγω των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο χώρο της έκθεσης.

Για την είσοδο του κοινού στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών ΜΕΤΣ απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια της παραμονής στην έκθεση και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Έργο του Πανταζή Τσέλιου
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this