Ατομική έκθεση του Σταμάτη Θεοχάρη στην γκαλερί Άλμα

Η έκθεση με τίτλο" Made in Heaven" εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Απριλίου και ώρα 16.00 - 22.00, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Μαΐου 2022.

Η Γκαλερί ΑΛΜΑ παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Σταμάτη Θεοχάρη με τίτλο ” Made in Heaven”.

Λίγα λόγια από την επιμελήτρια της έκθεσης Νιόβη Κρητικού

Ο ροζ φαντασιακός κόσμος του Σταμάτη Θεοχάρη φαίνεται να επηρεάζεται από την κουλτούρα εκείνων των σαλτιμπάγκων της ροζ περιόδου του P. Picasso, την pop αισθητική του J. Rosenquist, και την υπερρεαλιστική καταγραφή της φόρμας του R. Magritte.
Με μια προσεκτική παρατήρηση βλέπουμε εγκιβωτισμένες αφηγήσεις. Το κάδρο ζει μέσα στο κάδρο, πίσω από διακοσμητικά και καλειδοσκοπικά σύμβολα. Αναγεννησιακές συνθέσεις και πρότυπα με ηδονοβλεπτικές πόζες, προσπαθούν να μας μεταφέρουν στην γέννηση της απελευθέρωσης του φύλλου.

Το χρυσό χρώμα εμφανίζεται και επαναλαμβάνεται, μεταφέροντας μας σε έναν παράλληλο μεταβυζαντινό άχρονο τόπο. Με αυτόν τον τρόπο ο Σταμάτης προσωποποιεί την έννοια του gender fluid και την αναγάγει σε μια καθολικότητα. Την μετατρέπει σε λατρευτική εικόνα, ανεξίτηλη στο χρόνο.
Το ροζ εμφανίζεται με ένα παράδοξο τρόπο, ώστε να σπάσει τα στερεοτυπικά προσχήματα, αλλά και για να μιλήσει για το χρώμα της σάρκας και των γεννητικών οργάνων.
Η πινελιά του είναι συγκροτημένη και αυστηρή, σχεδόν με τυπογραφική ακρίβεια.

Το κεντροβαρές θέμα γίνεται η σύγχρονη εικονοπλασία της Άγιας Τράπεζας που μας μεταφέρει σε ένα θεϊκό ουράνιο τοπίο. Tο δίπολο άντρας γυναίκα ενοποιούνται σε μια ενιαία ύπαρξη. Αυτή η αντίθεση μας εισάγει ζητήματα ταυτότητας και εσωτερικής παρατήρησης.

Όταν το κυρίως θέμα γίνεται ωοειδές, θυμίζει την κύηση ενός εν δυνάμει εαυτού που εκκολάπτεται.
Γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Αιώνιο το ερώτημα των φιλοσοφικών μας αναζητήσεων.

Ο καλλιτέχνης απαντά με τον εσωτερικό κριτή του εαυτού του και θίγει ζητήματα φετίχ και διπολικότητας.

Σταμάτης Θεοχάρης, ”Made in heaven”, 80 x 60 cm, acrylic on canvas

Το περίεργο, όπως θα έλεγε κανείς, το QUEER , η LGBD κοινότητα, το BDSM, η γυναίκα με τα μούσια που ακτινοβολεί κύρος ή η γυναίκα πειρατής, οι μεταμφιέσεις, οι άγγελοι, η ένωση των δυο κεφαλιών , τα δεσμά μέσω σκοινιών και κόμπων, λουλούδια και σεμεδάκια, σωλήνες και αστικό τοπίο, ιαπωνικές αναφορές, γκράφιτι, κόμικς, kinky ρούχα, ζώα όπως πεταλούδες και φίδια, γουρούνια και μύγες, γίνονται ένα παιχνίδι λύτρωσης και απελευθέρωσης από τα δεσμά των κοινωνικών προταγμάτων.

Το χέρι του Σταμάτη γίνεται η τυπογραφική μηχανή ενός ονειροπαρμένου συνειρμικού κόσμου που αντιδρά σε οτιδήποτε κατεστημένο. Επαναπροσδιορίζει το βλέμμα του θεατή και καταγράφει σαν φωτορεπορτάζ ένα Queer μανιφέστο τσιχλόφουσκας, με αθέατα κομμάτια μιας κρυφής, ευαίσθητης, πονηρής και απελευθερωμένης από προκαταλήψεις, ερωτικής ζωής.

Σταμάτης Θεοχάρης,, ” Drowned by love”, acrylics on canvas, 80 x 60 cm

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 7 Απριλίου έως Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Ωράριο Γκαλερί
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 11:00 – 20:00
Τετάρτη & Σάββατο 11:00 – 15:00

Γκαλερί ΑΛΜΑ
Υψηλάντου 24 Κολωνάκι 106 76

Η χρήση μάσκας και η απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου είναι απαραίτητη στον εκθεσιακό χώρο.

Σταμάτης Θεοχάρης, ”Fluid reality”, acrylics on canvas, 100 x 80 cm
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this