Banksy: “Ασβεστώθηκε” το mural του στο Dover πριν δημοπρατηθεί το Devolved Parliament!

Banksy: Πάλι στο προσκήνιο Δημοπρασία στις αρχές του και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου 2019.

Όσο και να θέλει ο κόσμος της τέχνης και όχι μόνο, να μην ασχολείται τόσο συχνά με τον Banksy και τις δράσεις του, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό μετά και από την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση, πως ένα καινούριο έργο του βγαίνει σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα και μάλιστα στις αρχές του και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου 2019.

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Υπάρχει άραγε η πιθανότητα να μας εκπλήξει για μια ακόμη φορά ο “φαντομάς” της street art;

Το προκλητικό σημείο σε αυτή την ιστορία, εκτός βέβαια από το ίδιο το έργο και το θέμα του, είναι ότι η δημοπρασία οργανώνεται πάλι από τους Sotheby’s και μάλιστα στην ίδια αίθουσα που πριν από έναν περίπου χρόνο, το κοινό έμεινε άφωνο μπροστά στην “καταστροφή” του έργου του, αμέσως μετά τη δημοπράτησή του και τη μετάδοση της, live μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Υπάρχει άραγε η πιθανότητα να μας εκπλήξει για μια ακόμη φορά ο “φαντομάς” της street art, μιας και η αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία βρίσκεται μόλις 1,5 χιλιόμετρο από το Κοινοβούλιο, με το οποίο συνδέεται άμεσα το θέμα του έργου ή η μοναδική έκπληξη θα είναι μία ακόμη αστρονομική τιμή πώλησης που θα επισκιάσει όλες τις προηγούμενες;

Το έργο που θα δημοπρατηθεί σε λίγες μέρες είναι το Devolved Parliament, διαστάσεων 2,5×4,5 m πλάτος, ένα πραγματικά τεράστιο έργο που είχε δημιουργηθεί από τον Banksy δέκα χρόνια πριν, το 2009, όταν ακόμη το Brexit δεν υπήρχε όχι μόνο σαν λέξη, αλλά ούτε καν σαν ιδέα.

Banksy, Devolved Parliament Museum of Bristol

Εκτέθηκε για πρώτη φορά, τη χρονιά που δημιουργήθηκε, στο Μουσείο του Bristol, πόλη από την οποία κατάγεται ο δημιουργός του, ενώ το θέμα του, στο οποίο αναπαρίσταται μία σκηνή του βρετανικού Κοινοβουλίου, με τους συμμετέχοντες να είναι αποκλειστικά και μόνο συμπαθέστατοι χιμπατζήδες, κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 300.000 επισκεπτών και να φέρει την έκθεση ανάμεσα στις 10 πιο δημοφιλής, ανά τον κόσμο, εκείνης της χρονιάς.

Περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, δεδομένης και της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία, το Devolved Parliament καταφέρνει να βρεθεί στο κέντρο των συζητήσεων και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μέχρι τη δημοπράτησή του, σε λίγες ημέρες.

Οι εκτιμήσεις θέλουν το Devolved Parliament να πωλείται για 1,5-2 εκατ. λίρες, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ της τιμής που πέτυχε με το Keep it Spotless, που πουλήθηκε για 1.52 εκατ. λίρες

Όταν, Devolved Parliament δανείστηκε, από τον ανώνυμο κάτοχό του, για να εκτεθεί στις αρχές της χρονιάς, στο Μουσείο του Bristol, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το επικείμενο Brexit που θα γινόταν στις 29 Μαρτίου 2019, ο Banksy έγραψε στο Instagram: “Devolved Parliament, το έφτιαξα πριν από δέκα χρόνια. Το Μουσείο του Bristol το ξαναεκθέτει για να σηματοδοτήσει την ημέρα του Brexit. Γελούν τώρα, αλλά μια μέρα κανείς δεν θα είναι υπεύθυνος.”.

Από την πλευρά των Sotheby’s, ο Alex Branczik, επικεφαλής για την Ευρώπη, του τμήματος Σύγχρονης Τέχνης, χαρακτήρισε τον Banksy σαν σύγχρονο Βολταίρο, προσθέτοντας: “Ανεξάρτητα από το που βρίσκεται η συζήτηση για το Brexit, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, για το ότι το συγκεκριμένο έργο, είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ, καταγράφοντας πρωτοφανή επίπεδα πολιτικού χάους και καθιερώνοντας τον Banksy σαν σατιρικό πολεμιστή.”.

Το Devolved Parliament, όμως δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο, αυτό τον καιρό, ο Banksy βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, μιας και τον Αύγουστο που μας πέρασε “εξαφανίστηκε”, στην πραγματικότητα ασβεστώθηκε, ένα από τα παγκόσμια γνωστά του murals (τοιχογραφία) που βρισκόταν στην πόλη του Dover, αφήνοντας κατοίκους και επισκέπτες εμβρόντητους και απογοητευμένους.

Το mural με τον τίτλο Could be saved, δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2017 και αποτελούσε πόλο έλξης για τους επισκέπτες του λιμανιού του Dover

Ασβεστώθηκε το έργο του καλλιτέχνη στο λιμάνι του Dover

Το mural με τον τίτλο Could be saved, δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2017 και αποτελούσε πόλο έλξης για τους επισκέπτες του λιμανιού του Dover, αλλά και αγαπημένη συνήθεια για τους κατοίκους του. Το μήνυμα, τι άλλο, από ένα ακόμη πολιτικό σχόλιο του δημιουργού του, αναπαριστώντας σε μεγάλη κλίμακα έναν άνδρα που σκαρφαλωμένος σε μια τεράστια σκάλα προσπαθούσε με το σφυρί του, να αφαιρέσει ένα από τα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ιδέα του επικείμενου Brexit.

Banksy, Could be saved Dover mural

Επίσης, φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες του κτιρίου δεν ενημέρωσαν τις τοπικές αρχές και αποφάσισαν να καλύψουν το έργο εν μία νυκτί, προκαλώντας τη γενική κατακραυγή για την καταστροφή του έργου, ενώ αρχές και κάτοικοι του Dover δηλώνουν απογοητευμένοι από αυτή την ενέργεια. Ακόμη και ο υπεύθυνος για τις σκαλωσιές που στήθηκαν, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε πως το μόνο για το οποίο τον ενημέρωσαν οι ιδιοκτήτες, ήταν πως αφορούσε γενικές εργασίες του κτιρίου.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί στην αποκατάσταση των murals του Banksy, διαβεβαιώνουν πως το έργο δεν έχει αφαιρεθεί, αλλά έχει μόνο καλυφθεί και ισχυρίζονται πως παρόλο που θα είναι χρονοβόρα και επίπονη η διαδικασία αποκατάστασης μπορεί να επανέλθει αυτούσιο στην επιφάνεια. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με το Could be saved, έχουμε όμως πάντα την ελπίδα πως θα το ξαναδούμε να έρχεται στην επιφάνεια.

Banksy, Could be saved Dover mural

Ο Banksy που ετομαζόταν, όπως ο ίδιος δημοσίευσε στο Instagram, να κάνει update στο έργο του, την ημέρα του Brexit, με την προσθήκη μιας τσαλακωμένης σημαίας στο έδαφος, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του mural, σχεδιασμένη μέσω υπολογιστή, όπως θα ήταν μετά την δράση του,  σχολίασε:

“ Αχ, είχα προγραμματίσει ότι την ημέρα του Brexit επρόκειτο να αλλάξει το έργο μου στο Dover σε αυτό, αλλά φαίνεται ότι έχουν ζωγραφίσει πάνω του”. Και συνεχίζει: “Δεν πειράζει. Υποθέτω ότι μια μεγάλη λευκή σημαία, λέει το ίδιο, εξίσου καλά”.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this