« Χάρης Λάμπερτ Original Voices» στη Roma Gallery

Ο Χάρης Λάμπερτ (1955-2018), άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Αντιδρώντας στη σοβαροφάνεια και τη σπουδαιοφάνεια που χαρακτηρίζει πολλούς καλλιτέχνες της γενιάς του, υιοθέτησε ένα ποπ ζωγραφικό ιδίωμα που προβάλλει την ανάγκη για θετική ενέργεια και το πάθος για ζωή.

Η ατομική του έκθεση στη ROMA GALLERY με τίτλο «Original Voices»
επανασυστήνει έναν καλλιτέχνη με πρωτότυπο έργο, το οποίο δίνει έμφαση στην αφύπνιση του θεατή και στην αμεσότητα της συμμετοχής του.

Εμπνεόμενος σταθερά από την ποπ μουσική και την τζαζ, ο Λάμπερτ θεωρούσε ότι «η μουσική έχει εικόνα και η εικόνα έχει μουσική» και ότι «δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την εικόνα από τη μουσική».

Στη ζωγραφική του ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί έντονα φωσφοριζέ χρώματα, που λειτουργούν πέρα από το οπτικό φάσμα και τα οποία αναδεικνύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία του black light, μεταφέροντας έτσι μια διαχρονική και μεταφυσική διάσταση.

Οι ζωγραφικές συνθέσεις του περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα φράσεις-δηλώσεις, όπως «ART is love, fun, philosophy» και «Happy Family», οι οποίες αποκαλύπτουν την κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη. Όπως τόνιζε ο ίδιος, η ζωγραφική του δεν απεικονίζει ιδέες αλλά μετουσιωμένες και συγκερασμένες πραγματικότητες και έννοιες της καθημερινότητας που βιώνουμε.


Συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, τον Μιχαήλ Άγγελο με τον Andy Warhol, τον Βελάσκεθ με ήρωες των κόμικς, ο Λάμπερτ επιχείρησε να εξυψώσει την pop art δίνοντας στη ζωγραφική του μια πνευματική διάσταση. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι αντιμετώπισε κριτικά και με σκεπτικισμό τη φαντασμαγορία και τον ευδαιμονισμό που προκαλεί η pop. Τα έργα του παροτρύνουν τους θεατές να «αλλάξουν το μέλλον», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για περισσότερη σοφία.

Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική του Λάμπερτ μεταφέρει μηνύματα αγάπης, συμφιλίωσης και ειρήνης. Στον ιδεατό κόσμο που προτείνει ο καλλιτέχνης πρωταγωνιστούν η έμπνευση, το συναίσθημα και η χαρά –«η έκρηξη και η ενέργεια της χαράς», όπως έλεγε ο ίδιος-, ως αντίδοτα στον πόνο, τη διχόνοια και την καταστροφή που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά.

Το κέφι, η ευδιαθεσία, η επιθυμία για ζωή, η ολοκλήρωση και η αυτοπραγμάτωση του εαυτού μέσω της τέχνης είναι οι βασικοί πυλώνες, οι αδιαπραγμάτευτες αξίες, της πνευματικής ποπ (spiritual pop) ζωγραφικής του Χάρη Λάμπερτ.


Εγκαίνια: Πέμπτη, 10.11.2022, 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 10.11.2022 – 10.12.2022

Ωράριο:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 16:00

Share this
Tags
Maria Tr
Maria Tr
Η Μαρία είναι "παιδί του κέντρου". Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, μα το μυαλό της πάντα ταξίδευε σε ακρογιαλιές και ανοιχτούς ορίζοντες. Έχει περάσει απ΄ τα έδρανα της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου της Πάτρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this