“Χωρίς Τίτλο” – Έκθεση του Χάρη Περιορέλλη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, στις 7.30 μ.μ.

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χάρη Περιορέλλη με τίτλο “Χώρίς Τίτλο” την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

Στην έκθεση θα παρουσιασθεί μια σειρά από δώδεκα έργα (λάδι και ακρυλικά σε καμβά) στους οποίους κυριαρχούν οι φιγούρες παιδιών καθώς και μιας γυναίκας – σύμβολο μητέρας. Τα δώδεκα αυτά έργα αποτυπώνουν την ενήλικη, πλέον ματιά του ζωγράφου στην παιδική ηλικία.

Αποδεχόμενος το ακατάλυτο του παρελθόντος, υπογραμμίζει τη σημαντική θέση, που κατέχουν οι εμπειρίες των παιδικών χρόνων, στην εξέλιξη του κάθε ανθρώπου. Μέσα από τη γνώριμη εξπρεσσιονιστική του γραφή τα έργα συνιστούν αντανακλάσεις έντονων και δύσκολων συναισθημάτων. Όπως ο ίδιος ο ζωγράφος αναφέρει “τα έργα αποτυπώνουν τη βαθιά και εσωτερική σύγκρουση που βιώνει κάποιος κυρίως όταν το παρελθόν και οι μνήμες του έρχονται αντιμέτωπες με τα αιτήματα του παρόντος”.

Οι μορφές των έργων δεν καταγράφουν υποκείμενα με βάση τις παραδοσιακές συμβάσεις της προσωπογραφίας στη Δυτική ιστορία της τέχνης.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί η έλλειψη εκείνων των ιδιαίτερων φυσιογνωμικών ιδιοτήτων που αποδίδουν και ορίζουν την εικόνα κάποιου. Η αναίρεση μιας συγκεκριμένης ταυτότητας τους αποδίδει καθολικότητα. Οι μορφές του είναι προσωποποιήσεις συναισθημάτων. Υιοθετώντας την εικαστική γλώσσα των κόμικ προσεγγίζει και σχηματίζει τις μορφές του. Τα έντονα στρογγυλά μάτια, άλλοτε θλιμμένα, έκπληκτα, σε απόγνωση ή σε περισυλλογή μαζί με τα εκφραστικά στόματα είναι εμβληματικές διακηρύξεις των εκ των έσω ανησυχιών. Αναζητούν το βλέμμα του θεατή, ο οποίος γίνεται άμεσα κοινωνός των συναισθημάτων που φέρουν.

Έργο του Χάρη Περιορέλλη

Η καθολικότητα των μορφών τονίζεται και από το περιβάλλον που δημιουργεί ο Χάρης Περιορέλλης στις συνθέσεις του. Ο χώρος των έργων αποδίδεται αφαιρετικά. Είναι περισσότερο ένας νοητός χώρος πάρα φυσικός. Δημιουργεί εικόνες. Η ατοπία και η αχρονία συμβάλουν ώστε τα έργα να συγκροτούν μαρτυρίες των διαρκών εσωτερικών διεργασιών της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η πινελιά του είναι γρήγορη και δυναμική. Η χρωματική του παλέτα ορίζεται από τους τόνους του γκρι και της ώχρας. Οι μεταξύ τους σχέσεις και διαβαθμίσεις πραγματώνουν τις αναζητήσεις του καλλιτέχνη και εντείνουν το τελικό αποτέλεσμα των έργων. Μια σειρά θρησκευτικών συμβόλων όπως ο σταυρός και το φωτοστέφανο που εμφανίζονται στην σύνθεση των έργων προσδίδουν στην ώχρα (κίτρινη, χρυσή) ένα πνευματικό/ιερό περιεχόμενο. «Ο φόβος του Θεού, ο φόβος του κενού, ο φόβος του θανάτου είναι έννοιες που πραγματεύονται τα έργα» όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης. Η χρήση των συγκεκριμένων συμβόλων δημιουργεί ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά στις ερμηνείες των θεατών.

Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης είναι άτιτλα ως διαχρονικές αποδόσεις των εσωτερικών αποχρώσεων και εναλλαγών. Καλούν τον θεατή να δει το εσωτερικό που αγνοεί. Θυμίζοντας τα λόγια του ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε «Έχω ένα εσωτερικό που αγνοούσα. Όλα τώρα πηγαίνουν εκεί μέσα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει εκεί».

Η έκθεση συνοδεύεται από κείμενο του καλλιτέχνη, της ποιήτριας Μαρίας Κουλούρη καθώς και της ιστορικού της τέχνης Νίκης Παπασπύρου.

Έργο του Χάρη Περιορέλλη

Who is Who

Ο Χάρης Περιορέλλης γεννήθηκε το 1976 στον Πειραιά. Σπούδασε ζωγραφική στην σχολή Βακαλό, δίπλα στο Νικόλα Κληρονόμο και το Γιώργο Βλασσόπουλο και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δάσκαλο το Χρόνη Μπότσογλου απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 2008. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε δύο ατομικές εκθέσεις στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, με σημαντικότερες να είναι η Μπιενάλε Α.Σ.Κ.Τ Ελλάδος, η Art Athina, το ευρωπαϊκό project DNA of Europe και τέλος το Walking dead Art – Ωδείο Αθηνών απ’ όπου απέσπασε το τρίτο βραβείο. Είναι δημιουργός του εικαστικού περιοδικού Art Woo. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκθέσεις

Έργο του Χάρη Περιορέλλη

2018 – 3ο βραβείο Walking Dead Art – Ωδείο Αθηνών
2017 – Art Box Project – NewYork
2015 – Μόνιμη έκθεση Μουσείου Φρυσίρα
2014 – Μόνιμη έκθεση Πινακοθήκη Αγρινίου.
2014 – Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό Project “ The future of Europe “ – We Are The Digital
2013 – “Μιλώντας για το μέλλον”, Αίθουσα Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηνών “Μελίνα”
2013 – “ΑΠΝΟΥΣ” , Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Ατομική, Κολωνάκι Δεξαμενή
2012 – “Αφιέρωμα στην Μικρά Ασία”, Τεχνοχώρος Μάνος Λοΐζος, Ομαδική, Νίκαια
2011 – “Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη ”, Αίθουσα Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηνών “Μελίνα”
2011 – Αίθουσα Τέχνης Aθηνών , Ομαδική, Κολωνάκι
2010 – “Ανθρώπινα Μέτρα” Αίθουσα Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηνών “Μελίνα”
2010 – “Απόφοιτοι 2008-2009″Αίθουσα Κεσσανλής
2010 – “Μίλα Μη Φοβάσαι” Αίθουσα Εικαστικές Αναζητήσεις, Ομαδική, Κολωνάκι Δεξαμενή
2009 – ΑRT ATHINA, συμμετοχή με την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Φάληρο
2009 – “Βουβές Κραυγές”Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Ατομική, Κολωνάκι Δεξαμενή
2008 – Μπιενάλε των Α.Σ.Κ.Τ. Ελλάδος , Ηράκλειο Κρήτης – Αθήνα Σύνταγμα
2008 – “Τσιγγάνοι”, Ομαδική, Γκάζι Αθήνα

Έργο του Χάρη Περιορέλλη

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 6 έως Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Athens Art Gallery, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Αθήνα 106 75
21 0721 3938

Ωρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00
Σάββατο 11:00 – 14:30

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

Μεγάλη διάκριση για την bluegr Hotels & Resorts

Κατά τη διάρκεια λαμπρής τελετής απονομής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Athenaeum InterContinental απονεμήθηκε στη bluegr Hotels & Resorts  το βραβείο για...

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this