Christie’s: Σε δημοπρασία το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι του κόσμου

Το διαμάντι 228 καρατίων, σε σχήμα αχλαδιού, υπολογίζεται σε μία τιμή από 20 έως 30 εκατ. δολάρια και είναι σε μέγεθος αυγού κότας

ο μεγαλύτερο λευκό διαμάντι που έχει ποτέ δημοπρατηθεί θα βγει στον οίκο Christie’s στη Γενεύη στις 11 Μαΐου. Το διαμάντι 228 καρατίων, σε σχήμα αχλαδιού, υπολογίζεται σε μία τιμή από 20 έως 30 εκατ. δολάρια. Ο πολύτιμος λίθος, ο οποίος είναι περίπου στο μέγεθος ενός αυγού κότας, εξορύχθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια στη Νότια Αφρική, αλλά μόλις τώρα βγαίνει σε δημόσια πώληση.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη όρεξη στην αγορά για διαμάντια», λέει ο Ραχούλ Καντάκια, ο επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων στον οίκο Christie’s. Η εταιρεία μεσολάβησε επίσης για την αρχική ιδιωτική πώληση του πολύτιμου λίθου σε έναν συλλέκτη, ο οποίος το κράτησε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. «Με την αγορά όπως είναι σήμερα – το 2021 σημειώθηκε τεράστια αναζωπύρωση τόσο στην αγορά τέχνης όσο και στην αγορά κοσμημάτων – ο δεύτερος ιδιοκτήτης μας πλησίασε και είπε: “Πώς θα σας φαινόταν να το πουλούσατε αυτό για λογαριασμό μας σε δημόσια δημοπρασία;»

«Είναι μια ευκαιρία που σου δίνεται μια φορά στη ζωή. Αν μετά την πώληση, έρθεις και μου πεις: Μπορείς να μου βρεις άλλο διαμάντι 230 καρατίων; Θα σου απαντήσω ότι δεν μπορώ», είπε ο Καντάκια.

Εάν ο λίθος πωληθεί στην πιο υψηλή της εκτίμηση, θα γινόταν αμέσως ένα από τα πιο ακριβά λευκά διαμάντια στον κόσμο. Ωστόσο, ο Καντάκια λέει ότι η συγκριτικά μέση τιμή ανά καράτι της εκτίμησης – μόλις 88.000 δολάρια ανά καράτι – κάνει το κόσμημα ελκυστική επένδυση. «Είναι αρκετά ελκυστικό για συλλέκτες από όλες τις περιοχές της αγοράς, από καθαρούς επενδυτές που θέλουν απλώς να αγοράσουν ένα μεγάλο φορητό περιουσιακό στοιχείο μέχρι κάποιον που θέλει να το αγοράσει για να το απολαύσει ως κόσμημα και ταυτόχρονα να τοποθετήσει τα χρήματά του σε κάτι που μπορεί εύκολο να μετακινηθεί».

Ο Christie’s ανυπομονεί να συγκρίνει την εκτίμηση του πολύτιμου λίθου με λευκά διαμάντια που πώλησε στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας πέτρας 102 καρατίων που πωλήθηκε το 2013 έναντι 26,7 εκατ. δολαρίων και ενός κολιέ από σμαράγδι και διαμάντι de Grisogono με κεντρικό τεμάχιο 163 καρατίων, που πωλήθηκε έναντι 33,7 εκατ. δολαρίων.

«Τίποτε δεν είναι απίθανο»

Οι τιμές των διαμαντιών αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Η De Beers ανέβασε τις τιμές κατά σχεδόν 10% τον Ιανουάριο, με τα «φθηνότερα» διαμάντια να αυξάνονται έως και 20%.

Ο Καντάκια αναμένει έντονο ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του διαμαντιού στο Ντουμπάι. Μετά από αυτό, θα επισκεφθεί την Ταϊπέι και τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα πάει στην Ελβετία για δημοπρασία.

«Εάν οι αγοραστές αποφασίσουν ότι αυτό είναι κάτι που θα ήθελαν να φορούν, «τότε πράγματι ένα κολιέ θα ήταν το πιο λογικό» για το συγκεκριμένο λίθο, λέει ο Καντάκια.

Αν και, όπως προσθέτει, «έχω δει πελάτες να φορούν δαχτυλίδια έως και 100 καρατίων, επομένως τίποτα δεν είναι αδύνατο στον κόσμο μας».

 

Πηγή radar.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this