Διαδρομή, έκθεση της Αντιγόνης Καββαθά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Αυγούστου και ώρα 20.00 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022.

Την Πέμπτη 25 Αυγούστου και ώρα 20:00, στην αίθουσα «Ειρήνη Κατσίγρα», της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, θα εγκαινιαστεί η έκθεση με τίτλο «Διαδρομή» της εικαστικού Αντιγόνης Καββαθά σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη, ιστορικού της τέχνης.

Διαδρομή: ο τίτλος όχι μόνο της εμβληματικής σύνθεσης της Αντιγόνης Καββαθά, αλλά και της έκθεσης που συγκεντρώνει έργα της πορείας της τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια — μιας πορείας που τη χαρακτηρίζει πρωτίστως η προσήλωση στις δυνατότητες της ζωγραφικής τέχνης. Με τις συνθέσεις της Διαδρομής, η Αντιγόνη Καββαθά επιβεβαιώνει τις αισθητικές, πνευματικές και ηθικές αξίες της δημιουργίας της σε μια αλλοτριωμένη και ισοπεδωτική εποχή, προκαλεί το βλέμμα, απευθύνεται, αποκρύπτει και αποκαλύπτει, εγείρει ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξεως, επικαλείται μια βαθύτερη επικοινωνία, προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη θέασης και ερμηνείας, απεικάζει τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, την ιστορία και τη μνήμη. Η ζωγραφική της, ανοιχτή σε πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες, συγκροτεί ένα απρόβλεπτο σκηνικό της ανθρώπινης ζωής, που επιζητά την εμπλοκή, τη συνενοχή και την αντίδραση του θεατή.

Στις μεγάλων διαστάσεων συνθέσεις της με ακρυλικά χρώματα και κάρβουνο, η Αντιγόνη Καββαθά παρουσιάζει τις εικόνες ενός αμφίσημου κόσμου, μετέωρου ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την ύπαρξη του πραγματικού και τον φασματικό αντικατοπτρισμό του. Μέσα από την ισχυρή και υποβλητική αποτύπωση του κάθε θέματός της καθώς και την εκφραστική ένταση και τις ποιότητες του μαύρου, του λευκού και των γκρίζων τόνων, προχωράει σε μια διαφορετική αντίληψη θέασης, απόδοσης και ερμηνείας του, εστιάζοντας σ’ εκείνο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια. Το κάθε έργο, δουλεμένο στην επιφάνεια του χαρτιού ή του mylar, φορτίζεται από την εμφαντική σημασία που του προσδίδει και τον τρόπο με τον οποίο το δομεί και το δουλεύει.

Αντιγόνη Καββαθά, Eστίες, 2019, 0.42X2.84m, ακρυλικά σε mylar

Η έκθεση συγκεντρώνει 54 έργα μεγάλων διαστάσεων που διατρέχουν την πορεία της εικαστικού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ενότητα έργων που αναφέρονται σε σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις. Το πιο χαρακτηριστικό έργο αυτής της ενότητας είναι η Διαδρομή, μια συνεχής ζωγραφική σύνθεση-ζωφόρος μήκους 18 μέτρων που θα αναπτυχθεί στους τοίχους της κεντρικής αίθουσας. Το μνημειακό αυτό έργο ανατρέχει στην Ιστορία του 20ού αιώνα, στα μεγαλύτερα γεγονότα και στις τύχες των ανθρώπων σε ταραγμένες εποχές. Η Αντιγόνη Καββαθά ανοίγει την τέχνη της σε επίμαχα ζητήματα που «περιγράφουν» και «εικονοποιούν» έναν κόσμο κατακερματισμένο, βίαιο, μεταβατικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο που έχει απολέσει τις σταθερές, τις ιδεολογίες και τα σημεία αναφοράς του.

Μια ισχυρή ενοποιητική γραμμή διατρέχει τη δημιουργία της Αντιγόνης Καββαθά. Μια σύγχρονη αισθητική αντίληψη και οπτική. Η φύση της ζωγραφικής ως θέση, στάση και φιλοσοφία ζωής, ως μεταγραφή του κόσμου με καθαρές εικαστικές αξίες, ως διάλογος με τον χώρο του «μυστικού» και του «ασύλληπτου», της καθημερινότητας και του οικείου, της ιστορίας και της μνήμης, ως υπαρξιακό ερώτημα και ως καταλυτική συνθήκη ολοκλήρωσης και προσδιορισμού, βρίσκεται στον πυρήνα της τέχνης της. Η Διαδρομή της συναντά το φως και τη σκιά που μέσα τους αναπνέει και κινείται.

Αντιγόνη Καββαθά

Who is Who

Η Αντιγόνη Καββαθά γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη των ΗΠΑ. Έχει κάνει δώδεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές σε Μουσεία, Πολιτιστικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές Γκαλερί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ελβετία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Ρωσία). Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε δράσεις εικαστικών ομάδων. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει εκδοθεί ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης

Αντιγόνη Καββαθά

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 25 Αυγούστου έως Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα
2410623615
[email protected]
www.katsigrasmuseum.gr

Είσοδος ελεύθερη

Αντιγόνη Καββαθά
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this