“Διάπλους”, έκθεση του Χαντζαρά Απόστολου στο ξενοδοχείο Aneroussa στην Άνδρο

Η ατομική έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, ώρα: 20:00, παρουσία του ζωγράφου.

Στον Πολυχώρο Τέχνης του ξενοδοχείου ANEROUSSA στο Μπατσί της Άνδρου, ο γνωστός ζωγράφος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΝΤΖΑΡΑΣ (APOS) ζωγραφίζει ό,τι απολαμβάνει και τον αγγίζει, κι όλα όσα αισθάνεται. Ό,τι χαίρεται και τον συγκινεί. Η  νέα του ατομική έκθεση με τίτλο “Διάπλους” εγκαινιάζεται στις 29 Ιουνίου, παρουσία του ζωγράφου, ο οποίος επέστρεψε μόλις από την Αμερική.

Αν και έχει εκτεθεί σε πολλά από τα μεγάλα και πρωτοποριακά ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα και τα τελευταία χρόνια διατηρεί ατελιέ και στην Ν. Υόρκη και εκθέτει στις Ηνωμένες  Πολιτείες, η αγάπη του και η επίδρασή του από την ελληνική τέχνη (αρχαία, βυζαντινή, λαϊκή κ.ά), πηγάζει κι εφορμά από τη βιωμένη ζωγραφική και χρωματική του εμπειρία, τόσο στο εργαστήριο Βυζαντινής Ζωγραφικής του πατέρα του Ελευθέριου Χαντζαρά, καταξιωμένου Αγρινιώτη αγιογράφου-ζωγράφου, όσο  και στους στενούς δεσμούς του με τον ελληνικό χώρο, τη φύση και το τοπίο, αφού το Αγρίνιο είναι η γενέθλια πόλη του (1977).

Μέσα από ιδιοφυείς συνθέσεις και σημαίνουσες εικόνες, με απενοχοποιημένο γι αυτόν το χρονικό στίγμα, συμφιλιωμένος με το δίπολο παλιό και νέο, συμπλέκει χαρισματικά τον νέο ελληνικό πολιτισμό με τον αρχαίο, τονίζοντας την ενότητα και τη συνέχεια της παράδοσης, της γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας, και μυθολογίας.

Με το έργο του ανοίγει εμπνευσμένα παράθυρα στον πολυδιάστατο κόσμο μας και παραπέμπει στον Οδυσσέα Ελύτη και στην εκδοχή μιας αξιακής νεοελληνικής μυθολογίας “από το τοπίο και τα ήθη, από την ιστορική συνείδηση της ελευθερίας, από τα μυστικά της ελληνικής γλώσσας, από τη βυζαντινή υμνολογία και τη λειτουργία της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας με τις επιβιώσεις των διονυσιακών και ελευσίνιων στοιχείων και πάνω απ’ όλα από τη θάλασσα, τον ουρανό, τους βράχους και τον ασβέστη του σημερινού τοπίου του Αιγαίου”  (Κίμων Φράιερ για το “Άξιον εστί”, 1978 ).

"Διάπλους"
Χαντζαράς Απόστολος, έργο από την έκθεση “Διάπλους”

Στο ζωγραφικό σύμπαν του Χαντζαρά, πρόσωπα και σώματα από ερωτευμένα ζευγάρια, αγωνιστές-ήρωες, παλαιστές, άγγελοι με φτερά, κά., κυρίαρχες πληθωρικές φιγούρες που κοσμούν το κάδρο με αδρά περιγράμματα, τείνουν να ξεχυθούν έξω απ’ αυτό και να σπάσουν τον περιορισμό του πλαισίου.

Αυτό, συμβαίνει και με τα τόσα άλλα θέματα. Αρχετυπικά μοτίβα-σύμβολα, όπως άλογα, πεταλούδες, πετεινοί, δράκοι-φίδια, σειρήνες-γοργόνες, ψάρια κά., περιφρονούν όρια και περιορισμούς, ενώ τα εντυπωσιακά και με έντονα χρώματα υπερμεγέθη λουλούδια στα βάζα, δεμένα σε μπουκέτα με ένα χαρακτηριστικό λευκό, λεπτεπίλεπτο κορδελάκι, μαγεύουν και δοκιμάζουν την οπτική μας αντοχή, σε φόντο δουλεμένο από στρώσεις με σφουγγίσματα, γλυκασμό και λαζούρες.

Με ποικίλες αναφορές, συνειρμούς, και συσχετίσεις όχι τυχαίες, η πραγματικότητα αποκτά μυθική διάσταση, μετουσιώνεται και λειτουργεί με ποιητικότητα, ευαισθησία, δραματικότητα και θεατρικότητα, και το έργο, ταυτοτικά οικείο και ποπ, γίνεται διαχρονικό και καθολικό. Όπως γράφτηκε για τον ζωγράφο: “όσο επιμένουμε να ζωγραφίζουμε τον κόσμο, τόσο ο κόσμος γίνεται λιγότερο σκοτεινός. Παύει να είναι ακατανόητος”.

Ο Απόστολος Χαντζαράς, δημιουργικός ζωγράφος, ανήσυχος και τολμηρός, εκτός από εξώφυλλα βιβλίων και τη σειρά ελληνικών γραμματοσήμων που έχει φιλοτεχνήσει και για τα οποία έχει διακριθεί, συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει και να μας εκπλήσσει, με την ουσιαστική ενασχόληση και αξιοσημείωτη συνεισφορά του στο θέατρο.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Τέχνης του ξενοδοχείου ANEROUSSA με στόχο την καθιέρωση και περαιτέρω ενίσχυση της “πολιτιστικής συνθήκης” στην Άνδρο με την παρουσίαση του έργου καταξιωμένων δημιουργών.

Η συμμετοχή του Απόστολου Χαντζαρά, τιμά με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια αυτή και εντάσσεται στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ευθύνης, που πραγματοποιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια όλη την καλοκαιρινή περίοδο στην Άνδρο.

Επιμέλεια έκθεσης Κώστας Αναγνωστόπουλος / Δημήτρης Πρωτοπαπάς, Αρχιτέκτονες

"Διάπλους"
Χαντζαράς Απόστολος, έργο από την έκθεση “Διάπλους”

Who is Who

Ο Χαντζαράς Απόστολος (APOS) γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1977. Από την παιδική ηλικία, σπούδασε και εργάστηκε στο ατελιέ Βυζαντινής Ζωγραφικής δίπλα στον πατέρα του, τον σημαντικό αγιογράφο Ελευθέριο Χαντζαρά.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Χρόνη Μπότσογλου. Σπούδασε επίσης τοιχογραφία και φωτογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών  Τεχνών.  Έλαβε  υποτροφία του ΙΚΥ το 2000-2003. Το 2004-2005 σπούδασε στο Παρίσι. Το 2008 ζωγράφισε για τα ΕΛΤΑ την ειδική σειρά γραμματοσήμων “Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα”. Το 2011 σχεδίασε το εξώφυλλο για το μυθιστόρημα «Βιοτεχνία υαλικών» του Μένη Κουμανταρέα, το εξώφυλλο για το μυθιστόρημα «Φανταστική περιπέτεια» του Αλέξανδρου Κοτζιά, Εκδόσεις Κέδρος και το 2013 το εξώφυλλο για το μυθιστόρημα: “Όλγα ή τίποτα” της Λητούς Πιτύρη Εκδόσεις Κέδρος. Έχει συμμετάσχει στην θεατρική παράσταση «Αίας» το 2023.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Οι πίνακες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

"Διάπλους"
Χαντζαράς Απόστολος, έργο από την έκθεση “Διάπλους”

Info

Διάρκεια Έκθεσης “Διάπλους”
Σάββατο 29 Ιουνίου έως Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρες επίσκεψης
Καθημερινά 10:00–15:00 και 18:00-22:00

Πολυχώρος τέχνης ANEROUSSA BEACH HOTEL
Μπατσί, ΑΝΔΡΟΣ
2282041044 , 5
[email protected]
www.aneroussabeach.gr

"Διάπλους"
Χαντζαράς Απόστολος, έργο από την έκθεση “Διάπλους”

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this