«Difficult Conversations» ο Στέργιος Στάμου στην Roma Gallery

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, και ώρα 19:00.

Η Roma Gallery είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα ατομική του Στέργιου Στάμου με τίτλο «Difficult Conversations». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της συνεργασίας του καλλιτέχνη με την γκαλερί.

Οι αδιήγητες ιστορίες, οι διαλογικοί λαβύρινθοι, το συλλογικό βάσανο και τα προσωπικά βιώματα συνυπάρχουν αρμονικά στο έργο του Στέργιου Στάμου. Μαθητής και άξιος συνεχιστής του Βαγγέλη Δημητρέα, ο Στάμος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα του καιρού μας, όπως είναι η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η ανθρωπιστική καταστροφή και οι θανάσιμες συνέπειες -οι συμφορές- του πολέμου, εν προκειμένω του συριακού εμφυλίου και της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης. Αποφεύγοντας την επανάληψη, την καταγγελτική διάθεση και τον διδακτισμό, ο καλλιτέχνης εστιάζει στην υπαρξιακή αφύπνιση. Η ζωγραφική και οι γλυπτικές εγκαταστάσεις του είναι αποτέλεσμα μιας εξπρεσιονιστικής γραφής στον χώρο και στον χρόνο. Τα έργα του Στάμου είναι οχήματα πηγαίας έκφρασης που μεταφέρουν φιλοσοφικές έννοιες, κωδικοποιημένα μηνύματα, δυσανάγνωστες φράσεις, συμπτυγμένες λέξεις και εμπειρίες, μια γλώσσα βιωμένη όσο και αποδομημένη.

Στέργιος Στάμου,, Αναλόγιο δύσκολων ομιλιών, 2022, Σίδηρος, ξύλο, μετασχηματιστής, φως, 114 x 37 x 45 εκ.

Στην πρώτη του ατομική έκθεση στη Roma Gallery, ο Στάμος παρουσιάζει μια νέα σειρά ζωγραφικών και γλυπτικών έργων τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις εκθέσεις-ενότητες «Αναδομήσεις» (2021) και «Γόρδιοι δεσμοί» (2019-20). Όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος «Difficult Conversations», η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προτείνουν και αναζητούν τη λύση μέσω ενός δύσκολου διαλόγου, μέσω μιας βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας που συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα.

Μολονότι εκκινούν από το χάος και τη συντριβή, από τα χαλάσματα μιας βομβαρδισμένης πόλης και τα σπαράγματα της καταπονημένης μνήμης, οι πίνακες και τα γλυπτά του Στάμου βασίζονται στην ιδέα της αναδόμησης, της νέας μορφής που προκύπτει από τη φαινομενικά νεκρή ύλη (στραπατσαρισμένοι σωλήνες, λυγισμένες ράβδοι και θραύσματα τσιμέντου), με τον ίδιο τρόπο που μέσα από τα συντρίμμια γεννιέται η ζωή. Αυτή η απροσδόκητα αισιόδοξη εικαστική πρόταση καλεί τους θεατές σε μια ήρεμη συμφιλίωση με τον θάνατο, την τραγωδία και την καταστροφή. Σε κρίσιμες στιγμές, σε καιρούς κρίσης, η τέχνη του Στέργιου Στάμου επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να συζητάμε ανοικτά για τα θέματα που έχουν σημασία και μας προβληματίζουν, να μην στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στις δυσκολίες και να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος

Στέργιος Στάμου, Χωρίς τίτλο, 2005-2022, Μικτή τεχνική σε μουσαμά,60 x 60 εκ.

 

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 έως Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00
Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 16:00

Roma Gallery
Ρώμα 5, Αθήνα 106 73
21 3035 8344

[email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης από τη VERGOS Auctions  

Με τη Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 μμ σηματοδοτείται δυναμικά η έναρξη της νέας σεζόν...

‘’Θέλω να σου κρατάω το χέρι’’ του Τάσου Ιορδανίδη στο Θέατρο Άλφα με τους Θάλεια Ματίκα και Τάσο Ιορδανίδη

Γράφει η Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Το έργο του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα ‘’Ι want to hold your...

Οι εξαϋλωμένες, οστέινες και επιμήκεις φιγούρες του Τζιακομέτι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Ελβετός γλύπτης και ζωγράφος Αλμπέρτο Τζιακομέτι / Alberto Giacometti γεννήθηκε το 1901 στην κοιλάδα του Borgonovo....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this