Δημήτρης Βογιατζόγλου: Φως και φωτεινά χρώματα στο Rijswijk στην Ολλανδία

Μια ιδιαίτερα όμορφη, σχεδόν μαγνητική ατομική έκθεση του Δημήτρη Βογιατζόγλου πραγματοποιήθηκε στην galerie Arti-Shock, στο Rijswijk στην Ολλανδία.

“Δεν υπάρχουν γραμμές στη φύση, μόνο περιοχές του χρώματος, η μια κόντρα στην άλλη.”
Édouard Manet

Γράφει η Δρ. Ιστορικός Τέχνης, Μαράη Γεωργούση

Παρατηρώντας τα έργα του, βλέπουμε την αποτύπωση της στιγμής μέσα από το πρίσμα του καλλιτέχνη. Κολορίστας, δουλεύει με ευκολία το έντονο χρώμα, ενώ αποδίδει στα έργα του την εντύπωση του φωτός από ασυνήθιστες γωνίες θέασης.

Οι πινελιές του εμφανείς, σχηματίζουν τις επιθυμητές φόρμες μέσα από το παχύ στρώμα υλικού στον καμβά. Έτσι τα χαρακτηριστικά των θεμάτων του αποτυπώνονται χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ενώ δίνεται έμφαση στην εντύπωση που προκαλεί η εκάστοτε σύνθεση. Σ’ έναν βαθμό η διαδικασία ανάμειξης των χρωμάτων αλλά και η σύνθεση του αποτελέσματος μιας ολοκληρωμένης εικόνας, γίνονται από τον ίδιο τον θεατή του έργου.

Το χρώμα, αναπόσπαστο μέρος των θεμάτων του καλλιτέχνη

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί με ευκολία το χρώμα ως αναπόσπαστο μέρος των θεμάτων του. Η χρήση του μαύρου χρώματος αποτελεί μέρος της οικονομίας της σύνθεσης και δεν χρησιμοποιείται για να επιτύχει ο ζωγράφος την δημιουργία σκιάσεων.

Μεγάλη έμφαση δίνεται από τον Βογιατζόγλου στον τρόπο που το φως εκ του φυσικού ανακλάται πάνω στα αντικείμενα, ενώ η αποτύπωση του θέματος αποκτά ένα είδος επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Η ζωγραφική του γίνεται κυρίως σε ανοιχτούς χώρους εκ του φυσικού, όπως έκαναν ο Van Gogh και ο Τέτσης, ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να ζωγραφίσει τα τοπία του.

Αγαπημένοι του προορισμοί η Βενετία, η Ολλανδία και η Σέριφος

Συνήθως δουλεύει με έντονα φωτεινά χρώματα στην παλέτα του, ενώ τα έργα του αποκτούν την αμεσότητα της αποτύπωσης της στιγμής και του φυσικού φωτός. Θα πρέπει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη τεχνική συναντάται στους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους αλλά η μαγεία που ασκεί ακόμα και σήμερα είναι και παραμένει αξεπέραστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιμπρεσιονιστές ευνοήθηκαν και από την ανακάλυψη των προ-επεξεργασμένων χρωμάτων (τα οποία ήταν παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται και σήμερα), γεγονός που τους έδινε το πλεονέκτημα στην ζωγραφική ανοιχτών χώρων. Αντίστοιχα παλιά ο κάθε ζωγράφος ήταν αναγκασμένος να δημιουργήσει ο ίδιος τα χρώματά του αναμειγνύοντας διάφορα υλικά.

Ο Δημήτρης Βογιατζόγλου αναζητά φανερά την “αιχμαλώτιση” της μορφής ως οπτικό αποτέλεσμα του φωτός, ώστε να συνθέσει το πέρασμα του χρόνου, τις αλλαγές του καιρού, την ομορφιά της φύσης και της ατμόσφαιρας καθώς και τις μεταβολές του τοπίου. Οι πινελιές του φωτίζουν την παλέτα του, εγκαταλείποντας την παραδοσιακή γραμμική προοπτική και την αυστηρή καθαρότητα της φόρμας. Τα τοπία, οι άνθρωποι, τα κτίρια, οι μουσικές συνθέτουν εικόνες, μυρωδιές, νοσταλγικές εικόνες που ασκούν γοητεία και μας παρασύρουν στο δικό μας προσωπικό σενάριο.

Who is Who

Ο Δημήτρης Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και τελείωσε το γυμνάσιο Παπάγου. Πήρε πτυχίο από το Χημικό Αθήνας και το Διδακτορικό του από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ξεκίνησε να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό γραφείο Πατεντών το 1989. Το 1992 ξεκίνησε τα μαθήματα ζωγραφικής σε ατελιέ παραδοσιακών τεχνικών ενώ το 1995-1998 παρακολούθησε στην Ελεύθερη Ακαδημία της Χάγης με δάσκαλο τον Εντ φαν ντερ Κοοι. Στην πορεία κάνει εικαστικά ταξίδια με αμερικανούς σύγχρονους τοπιογράφους. Οργανώνει 2 εικαστικά φεστιβάλ στην Σέριφο.

Το 1998 παρουσιάζει στο κοινό την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί «Δημόκριτος» στο Κολωνάκι. Θα επακολουθήσουν περίπου 15 ατομικές εκθέσεις ακόμα στην Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Τον Φεβρουάριο του 2019 έλαβε χώρα η ατομική του έκθεση στην Ολλανδία στην γκαλερί Arti-Shock. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και Ιδρύματα. Είναι μέλος πολλών ολλανδικών εικαστικών συλλόγων.

Ζωγραφίζει ιμπρεσσιονιστικά τοπία, θάλασσες και πόλεις, πάντα εκ του φυσικού. Τον συγκινεί ακόμα «το ωραίο». Οτιδήποτε όμορφο του ψιθυρίζει: «Πότε θα με ζωγραφίσεις;». Ζει στην Χάγη αλλά περνά τα καλοκαίρια του στην Σέριφο, όπου ζωγραφίζει θαλασσογραφίες. Έχει μόνιμο χώρο σε Γκαλερί της Χάγης και έχει παρουσιάσει τον ίδιο και την δουλειά του η ολλανδική τηλεόραση.

Event Info

Arti-Shock gallery

Schoolstraat 262282 RD Rijswijk (06) 114 160 33 [email protected]

Exhibition from 17 February 2019 to 7 March 2019

“2/3 Water”

paintings by Dimitris Voyiazoglou

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this