Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη θεματική έκθεση Ρεμπέτικο, μια έκθεση για την αγάπη, τη φυγή και όλες τις έννοιες που συνοδεύουν αυτό το «μεγάλο νεοελληνικό πολιτιστικό γεγονός», όπως πολύ ωραία το έχει χαρακτηρίσει ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

Το Ρεμπέτικο είναι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με διεθνή απήχηση, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε τρεις χώρους του: από 10 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου, στο Κέντρο Τεχνών και το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» και από 15 Φεβρουαρίου έως 3 Απριλίου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα σε εκείνους που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική, έχει στόχο να εικονοποιήσει το ρεμπέτικο και τη μυθολογία του μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Εκείνο που, κυρίως, εξετάζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο «συνομιλεί» η σύγχρονη τέχνη με το ρεμπέτικο, και ο τρόπος με τον οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες το προσεγγίζουν και το ερμηνεύουν. Επίσης, το πώς ένας σύγχρονος εικαστικός μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά και να αποδώσει μέσα από εικόνες τα ρεμπέτικα τραγούδια, που, σύμφωνα με τον μελετητή του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού Ηλία Πετρόπουλο, είναι «τα άσματα των πληγωμένων, απλών, αγνών και αισθαντικών ψυχών της Ελλάδος». Τα περισσότερα έργα αποτελούν αναθέσεις που έγιναν από τον Δήμο Αθηναίων σε Έλληνες καλλιτέχνες ειδικά για την έκθεση.

Η Μπέλλου δίπλα στην Κάλλας στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια, όπου τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί μια έκθεση με φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, θα δούμε δίπλα-δίπλα μια προθήκη με δίσκους και προσωπικά αντικείμενα της Σωτηρίας Μπέλλου. Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στον ΟΠΑΝΔΑ και εκτίθενται μόνιμα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Η χειρονομία είναι απλή, αφού συνίσταται στη μετακίνηση μιας προθήκης από έναν χώρο σε έναν άλλο. Οδηγεί όμως στη συνομιλία δύο μεγάλων προσωπικοτήτων του 20ού αιώνα. Βάζοντας την Μπέλλου δίπλα στην Κάλλας, ζωντανεύει το γνωστό τσιτάτο του Τσαρούχη: «Αγαπώ την Κάλλας και τη Σωτηρία Μπέλλου. Και δεν αισθάνομαι διχασμένος. Ας κοπιάσουν όσοι σκανδαλίζονται γι’ αυτό να καταλάβουν τι μου συμβαίνει.»

Στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια θα φιλοξενηθούν επίσης έργα των
Πάνου Κουτρουμπούση, Μαρίας Λουίζου, Δημήτρη Μεράντζα, Μυρτώς Ξανθοπούλου και Θάλειας Χιώτη

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Στο Κέντρο Τεχνών παρουσιάζονται σύγχρονα έργα τέχνης: ζωγραφική, φωτογραφίες, γλυπτά, βίντεο, ηχητικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Λάκης και Άρης Ιωνάς / The Callas, Βασίλης Γεροδήμος, Απόλλωνας Γλύκας, Ανέστης Ιωάννου, Γιώργος Κόντης, Δημήτρης Μεράντζας, Ρένα Παπασπύρου, Ηλίας Σιψάς, Άσπα Στασινοπούλου, Πέτρος Τουλούδης, Μαρία Τσάγκαρη, Πάνος Χαραλάμπους και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Την ημέρα της έναρξης, στις 10 Φεβρουαρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς από τον Πάνο Χαραλάμπους.

Το «Ρεμπέτικο» συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, προσκεκλημένων συγγραφέων (Νίκη Γιάνναρη, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Μάκης Μαλαφέκας, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης), καθώς και μελετητών του ρεμπέτικου, όπως ο Κώστας Βλησίδης, η Gail Holst-Warhaft, ο Tony Klein, ο Γιώργος Κοντογιάννης και η Gaia Zaccagni. Όλα τα κείμενα εστιάζουν στη σημασία του ρεμπέτικου σήμερα.

Επιμέλεια έκθεσης:
Χριστόφορος Μαρίνος, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

Βοηθός επιμελήτρια:
Εβίτα Τσοκάντα

Σχεδιασμός καταλόγου:
Studio Lialios Vazoura

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ανοίγει
Στις 10 Φεβρουαρίου
στο Κέντρο Τεχνών και το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια
Στις 15 Φεβρουαρίου
στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου)
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή 210 5202420
Ωράριο: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
Πληροφορίες: 210 7232604, 210 7224028, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Ακαδημίας 59, Πληροφορίες: 210 3642540
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά

Ελεύθερη είσοδος

Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.